13 sene aylak artan karye okulunda ibret zili iki mektepli ile yeniden çaldı

Giresun’birlikte öğrenci servisi sıkıntısı zımnında okula gidemeyen iki öğrencinin eğitim alması üzere onarılan Akpınar Köyü İlkokulu’nda 13 yıl bilahare gene eğitim verilmeye başlandı.

Yağlıdere ilçesine mecbur Akpınar köyü, kaza merkezine 50 kilometre, bölgedeki bildirme andıran okula ise 20 kilometre mesafede düzlük alıyor.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce yapılan girişimlere rağmen köydeki iki öğrencinin arz mail okula taşınması amacıyla servis bulunamadı. Bunun üzerine 2009-2010 eğitim-öğretim yılı böylecene taşımalı yetişek uygulaması ile kapanan Akpınar Köyü İlkokulu’nun tekrardan açılmasına değişmeyen verildi.

Köy okulunun boyası ve mukteza tadilatı ilçedeki öğretmenler ve köydeki vatandaşlar aracılığıyla yapılarak eğitime amade hale getirildi. Sobası bire bir öğretmenin evinden getirilen karye okulu biri ikinci, biri dahi dördüncü derslik öğrencisi ile eğitime başladı. Okulda bire bir süre sonra tıpkı dördüncü derslik öğrencisinin da misafir olarak eğitime katılmasıyla kopya üçe çıktı.

Köy yaşam merkezi adına bile cümbüş gösterecek okulda, köy halkı amacıyla kurslar düzenlenmesi birlikte planlanıyor.

“Öğrencilerimiz kez yorgunluğundan kurtuldu”

Yağlıdere İlçe Milli Yetişek Müdürü Hasan Öztürk, AA muhabirine, tek öğrencinin eğitimden mahrum kalmaması gerektiğini söyledi.

Köy okulunun 13 yıldır etkisiz olduğunu ve ihtiyaç üzerine okulun tadilatının çok güdük sürede gerçekleştiğini dile getiren Öztürk, emeği geçenlere teşekkür etti.

Öztürk, önceki yıllarda Akpınar köyünden bölgedeki arz yakın okula taşımalı yetişek yapıldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Akpınar köyü kaza merkezine 50 kilometre, bildirme mail okulumuza 20 kilometre mesafede. Tabiatıyla bu 20 kilometre virajlı yolların olduğu tıpkısı duruluk ve çocuklarımız kestirmece 1,5 saat okula gidip geliyordu ama şu anda karye okulunun açılmasıyla öğrencilerimiz hem kere yorgunluğundan kurtuldu hem yoldaki antlaşma kaybını telafi etmiş oldu.”

Okulda üç mektepli olması dolayısıyla hoca ile öğrencilerin elan artağan ant geçirdiğini dile getiren Öztürk, öğrencileri geleceğe daha gür hazırlamak istediklerini anlatım etti.

Akpınar köyü muhtarı Erkek Akgün ise okulun açılmasının köyde kıvançla karşılandığını belirterek, “El Birliği içerisinde okulumuzu açtık. Bu bizim çocukluğumuzun okulu, tekrar açılması bizi onurlandırdı.” diyerek konuştu.

Çocuklarının eğitimi için şehir merkezine göç eden ailelerin olduğunu kaydeden Akgün, “Güzün erken gitmeyen aileler, gidene kadar çocuklarının buradaki okulda eğitim almasını sağlayabilirler. Baharda geldiklerinde dahi meslek kapanana büyüklüğünde çocukları burada eğitim alabilir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak hoca köyündeki çocukları geleceğe hazırlıyor

Okulun öğretmeni Bulak Köksaldı ise darülfünun eğitiminin peşi sıra köyüne ailesinin yanına döndüğünü söyledi.

Okulun açılmasıyla dahi ücretli öğretmenliğe başladığını anlatan Köksaldı, “Sabah öğrencilerden geçmiş geliyorum, sobayı yakıyorum, saat 9.00’birlikte öğrencilerimiz geliyor, 15.30’a kadar dersimizi işliyoruz. Üç öğrencim var, ders saatlerinde ve etkinlik saatlerinde bol şekilde yetişek yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Share: