1939 Erzincan Depreminde yaşamını yitirenler unutulmadı

Erzincan’de 27 Çatlak 1939’birlikte meydana gelen kısaca 33 bin kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin de yaralandığı 7,9 büyüklüğündeki hareket unutulmadı.

Dünyanın yer nazik depremleri arasında gösterilen 1939 Erzincan Depreminin yıldönümü münasebetiyle, depremde hayatını kaybeden vatandaşlar amacıyla Camii Mefret Camii’nde mevlid-i mukaddes okutuldu.

Kur’an-ı Alicenap tilavetiyle başlayan programda mevlid-i kutsal okunarak, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımız için dualar edildi.

1939 Erzincan Depremi ihtifal programları çerçevesinde, Erzincan Belediyesi haddinden fazla amaçlı salonda Zelzele Fotoğrafları konulu işporta açılışı, arkası sıra üstelik ‘Depremle Yaşamak’ konulu panel yapılacak.

Gazeteci- Yazar, Şehir Konseyi Başkanı Hikmet Köksal, Erzincan’ın tarihte şişman depremler yaşadığını ve kentin 1939’dahi, 1992’birlikte yeniden inşa edildiğini rapor ederek, “1939 depreminde o günkü imkanlar dahilinde devletin müdahalesine 2022 yılındaki şartlara göre baktığımızda ilkellik kendisine görülüyor. 1938’dahi Erzincan’a 1 sene evvel katar mevrut. Trenin Erzincan’a muvasala namına kullanılması hatırası 1 yıl sürmüş. ve bu yıl içerisindeki noksanlıklardan ekolojik ortam depremden 3 dönem bilahare demiryolu kapandığı için Erzincan’a kasaba illerden ve Ankara’dan arkalama gelebilmiş. O günkü ilin valisi Kemah ilçesi yolu üzerindeki benzeri ulaşım merkezinden fakat telefon açıp Ankara’ya ‘Erzincan yıkıldı haberiniz olsun’ kabilinden böyle gelişmemiş bir cümleyle durumu izah edebiliyor. Çünkü tanıtma imkanı namevcut. Yani bugünkü kabilinden çok çok ulaşıma, danışma imkanları bulunmayan kim. Antrparantez devletin finansman gücüde bulunmayan. Günümüzde ise çokça çok ati seviyeye gelindi. Afetle uğraş için ehlihibre birimler oluşturuldu. 1939 Erzincan Depreminden sonra gelen yardımlarda bire bir anlaşılmayan, tartışmaya belirgin. Erzincan’a gönderilen yardımların başka yerlerde kullanıldığı iddiaları bibi açıklanabilmiş değil. 2022 Türkiye’sinde çıktı bir nice konuda çok başarılıyız” dedi.

Depremde yaşamını yitiren kısaca 33 bin kişinin hiçbir ahit unutulmadığını anlatan Erzincan Şehremini Bekir Aksun ise, kentin henüz bilahare 1992’bile iri ayrımsız hareket henüz yaşadığını belirtti.

Yatay mimariye ilgi çeken Aksun, hareket riski altındaki kentin yaşanan büyük sarsıntılardan sonra değişik bire bir bölgeye taşındığına bel ederek, şöyle konuştu: “Erzincan’ımızın tayyareci toprak seçilip sakat yapısının yenilenmesi amacıyla Yer, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza rapor sunduk. İnşallah sonuçlanırsa Erzincan’ımız 1992 depremi sonrası yüzde 100’ü yenilenmiş olacaktır. Allah hakeza teessürat bir henüz yaşatmasın, inşallah deprem kabil tıpkı felaketi uğratmasın.” dedi.

“Depremlerin yıkamadığı bina: Erzincan Şimendifer Garı”

Dünyanın yer iri depremleri ortada gösterilen 1939 depreminin peşi sıra kentte ayakta mütezayit tek bina özelliğine eş 84 yıllık Erzincan Katar Garı, temelindeki elden 2 santimetrelik kaymayla adeta kullanılmamış depremlere kayran okuyor.

Alman mühendisler vasıtasıyla projelendirilen ve 1938’de Türk işçilerin kısa bire bir sürede inşa ettiği Erzincan Tren Garı, meydana gelen yıkmacı depremlere şahitlik ederek kentte ayakta kalabilen biricik çatı olmasıyla adeta mühendislik dersi veriyor. – ERZİNCAN

Share: