688 yıllık tarihi yunak, yok oluyor

KAYSERİ’da, 1334’te Osmanlı döneminde nesir edilen Gülük Hamamı, bakımsızlık nedeniyle süreduran kaldı. Müverrih Mehmet Çayırdağ, “Hindi Hamamı, Kayseri’de bitkin vaziyette artmış yapılardan biridir. Vakit Kaybetmeden devletleştirme yapılarak kent içindeki bu tarihi yapının kurtarılması gerekiyor. Kamulaştırma tamamlanırsa 14’üncü asır başında mamul, diyebileceğimiz bu hamamın kurtarılması gerçekleşecek” dedi.

Melikgazi ilçesine kapalı Gülük Mahallesi’nde kâin Hindi Hamamı, Osmanlı döneminde, 1334 yılında Gülük Şemseddin bin Alameddin aracılığıyla yaptırıldı. Uzun yıllar ısıdam namına makbul tarihi bina, sonraki süreçte kaderine ayrılma edildi. Yıllar süresince tembel duruma mevrut 688 yıllık çatı, bulunmayan olma tehlikesiyle yüz yüze kaldı. Çit ile etrafı çevrelenen tarihi yapının turizme kazandırılması üstelik isteniyor.

Eski Evkaf Toprak Müdürü ve Erciyes Üniversitesi’nde sıra okutmanı Mehmet Çayırdağ, hamamla ait “Gülük Hamamı, Kayseri’birlikte harap vaziyette noksan yapılardan biridir. Ego bu hamamda cağ işleyen insanları tanımıştım. Yakın zamana büyüklüğünde sağlam aynı vaziyete mevrut. Bunun kaderi şöyle elem; Evkaf yoluyla yarısı hususi şahıslara satılmış. Şimdi onun yarısının tamirat programına alınması gerekiyor. Projesi amade durumda. Takkadak kamulaştırma yapılarak site içindeki bu tarihi yapının kurtarılması gerekiyor. Bu kamulaştırma tamamlanırsa 14’üncü yüzyıl başında işlenmiş, diyebileceğimiz bu hamamın kurtarılması gerçekleşecek. Hamam, çifte hamamdır. Hem kadınlar hem de rical içindir. Klasik Selçuklu’dan Osmanlı’ya geçiş yapılarından biridir” diye konuştu.’BÜTÜN PROJELERİ HAZIR’Gülük Hamamı’nın restore edilerek başka projelerde bile kullanılabileceğini kaydeden Çayırdağ, “Hamamın bütün projeleri hazır. Orijinaline bakarak baştan onarım edilecek. Sıcak restore edilince yeniden yunak olarak çekmek yiyecek değil. Firez hizmetinde yahut başka benzeri hizmette da kullanılabilir. Söz Gelimi gündeş Şehriyâr Hamamı orijinaline göre tamirat edilmiş ama demincek tıpkı tecimevi olarak kullanılıyor. Antalya’birlikte tıpkı ısıdam Sarraflar Çarşısı namına kullanılıyor. Bu ısıdam üstelik öyle bire bir molekül benzer çünkü zamanımızda hamamların çokça cazibesi kalmadı. İnsanların evlerinde banyoları olduğu için hamama revan çok güç olmuyor. O nedenle değişik projelerde değerlendirilebilir. Bu yapının ıcığı cıcığı devlete gine geçerek, restorasyona başlanabilir” dedi. Evkaf Havza Müdürlüğü yetkilileri ise tarihi yapının tıpkısı bölümünün değişik mirasçılara ilgili olduğunu, devletleştirme sorunu çözüldükten sonraları restore edileceğini belirtti.

?

Share: