8 yüzyıllık sudan kucak nakil geleneğine ‘şap’ engeli

DENİZLİ’nin Çal ilçesinin Aşağıseyit Mahallesi’nde, bu yıl 849’uncusunun düzenlenmesi planlanan ‘Sudan Koyun Geçirme ve Güdücü Bayramı’nın, bölgede tanıdık şap hastalığı dolayısıyla tağyir edildiği belirtildi.

Çal ilçesinde bu yıl 27-28 Ağustos’ta düzenlenmesi planlanan, UNESCO’nun Konkre Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde düzlük kayran 849’uncu ‘Sudan Kucak Geçirme Yarışması ve Güdücü Bayramı’ üzere 19 Ağustos’ta Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’nda saraka yürüyüşü düzenlendi. Çobanlar, rengarenk boyanan koyunlar ve Kangal köpekleri eşliğinde kortejde yürüyüp, yarışmanın tanıtımını yaptı. Tüm hazırlıkları tamamlanan etkinliğe az günler kala bölgede şap hastalığı görüldü.

Aşağıseyit Mahallesi’nde benzeri kişinin geçen günlerde Ağrı’dan getirttiği büyükbaşta baytar kontrolü sırasında şap hastalığı çıkmasıyla bilgelik verilince Çal İlçe Ekincilik ve Orman Müdürlüğü’nün kontrollerinde 10 büyükbaşta elan benzeri duruma rastlanıldı. Bunun üzerine mahalle ile 10 kilometre çapındaki cemi yerleşme yerlerine hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı. Hafta sonu Aşağıseyit Mahallesi’nde düzenlemesi beklenen ‘Sudan Koyun Nakil Yarışması ve Çoban Bayramı’ birlikte bozma edildi.’ÇOK ÜZGÜNÜZ’Çal Şehremini Fethi Akcan, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Iri Menderes Nehri yatağının kuruduğunu, susuzluğun tabaka safhada olduğunu hatırlatıp, şap hastalığının ortaya çıkmasıyla ikinci darbeyi yediklerini söyledi. Başbuğ Akcan, “Geçtiğimiz günlerde Büyük Menderes yatağı kurudu. Barajdan akarsu bırakıldı. Bırakılan akarsu gelişmemiş sürede yine kurumaya başladı. Bugün itibariyle barajdan esasen akarsu bırakacaklarını söylediler. Tığ, 800 yıldan fazladır düzenlenen geleneksel etkinliğimiz için umum hazırlıklarımızı yapmıştık. Eyyam kaldığında, Aşağıseyit’te şap hastalığının görülmesi şişman talihsizlik. Çokça üzgünüz” dedi.



Share: