Yardımcı haberi… Ekincilik ve Orman Bakanı Kirişci, Yardımcı’ta sulp tevzi törenine katıldı

Ekincilik ve Orman Bakanı Ünite Kirişci, “Barhana zımnında üretimden ırak kalan tarım arazilerin kiraya verilmesi, kiralardan elde edilecek gelirin üstelik yer sahiplerine ödenmesi amacıyla iş yapıyoruz.” dedi.

Uşak İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen nesil tevzi törenine katılan Kirişci, üreticilerin bu ülkenin medarıiftiharı olduğunu söyledi.

Türkiye’üstelik tafsilatlı dönem insanların, ‘benim babam çiftçi’ yahut ‘ben çiftçilik yapıyorum’ demekten irkinti ettiğini, bu anlayışın daha çok ‘kurtuluş tarımda’ düşüncesine evrildiğini aktaran Kirişci, “Demin iki ülke arasındaki savaştan bildirme çokça etkilenen kayran pandemiyle alay malay yenilgi olan ekincilik ve gıda zinciri oldu. Bunların hem tedarik hem üretiminde vahim aksamalar yaşandı. Hububat koridorunun açılmasıyla alay malay dünya bayındır bir koku aldı ve 22 Temmuz’dan bu yana sabık toplanmış 331 gemiden 7,4 milyon titrem civarında tahıl ilişkin ülkelere taşınmış oldu. İnşallah burada ayrımsız aksaklık gayrimümkün. İnşallah bu koridordan bu ürünün akışı devam ölçü.” diye niteleyerek konuştu.

YANLIŞSIZ Parti’nin daha iyisini boşaltmak adına 20 yıldan bu yana erk olduğunu tabir fail Kirişci, bu dönemde güçlü haddinden fazla alanda kilolu mesafeler itmam ettiklerine işaret etti.

Dünyada değme ülkenin olduğu gibi Türkiye’nin da kişi şartları olduğunu dile getiren Bakan Kirişci, şöyle bitmeme etti:

“Yani 65 milyon olan 2002’deki nüfusumuz 85 milyona eski durumda. 4,5 milyon civarında bize ‘Güvenli limandır.’ deyip gelip sığınmış olanlar var. Bu ülkeye gelen turistler var. Bu turistler amacıyla apayrı tıpkı ülkeden pizza, hamburger, lahmacun, kavrulmuş siparişi verecek halimiz bulunmayan. Neticede ürettiklerimizi onlara izaz etmek ve onlar amacıyla da üretiyor atılmak durumundayız.

Üretimi artırmak ve ekilmemiş alanları abes tutmak için bire bir süreç başlattık. Tohumluk veriyoruz, bunun yüzde 75’ini desteklenmiş ediyoruz. Böylece şu veya bu gerekçeyle ekilmeyen alanların ekimine çabukluk vermiş oluyoruz. Kafile nedeniyle üretimden ırak kalan tarım arazilerin kiraya verilmesi, kiralardan elde edilecek gelirin üstelik yer sahiplerine ödenmesi amacıyla himmet yapıyoruz.”

Tarıma müteveccih mevzuat ve düzenlemeleri ekincilik camiasına kazandırarak üreticileri rahat ettirmeyi hedeflediklerini söyleyen Kirişci, elan nitelikli üretimi keşfetmek istediklerini kaydetti.

Bazı konulardaki zorlukları aşmaya çalıştıklarını vurgulayan Kirişci, “Söz Temsili sütle ilişik konuda sizlerden haddinden fazla gösterişli talepler geldi. Güzeşte hafta Millî Benzin Konseyi buradaki kemiksiz olan yunak sütün yokuş fiyatını, üreticinin elinden sorti fiyatını 7,5 lirayken 8,5 liralık namına car etti. Biz de onun konusunda 50 kuruşluk primi koyduk. Benzin ve ağızotu arasındaki o parite birlikte 1,41 -1,43 kabilinden. İşte pariteyi bile çok ferah ferah 1,30’un konusunda çıkarak tutturmuş olacağız. ‘Sen üret yeter.’ diyoruz.”

Bakan Kirişci, dağıtılacak tohumların artağanlık adına topraklardan yükselmesi ve çiftçilere zenginlik adına yansıması dileğinde bulundu.

Konuşmanın peşi sıra Ekincilik ve Orman İl Müdürü Nihat Ağan, Kirişci’ye dürü takdim etti.

Törende çiftçilere hep bin 125 ton arpa, buğday ve tritikale tohumu dağıtıldı.

Birim Kirişci, merasim öncesi oğulcuk transferiyle doğan iki buzağıya biberonla benzen içirdi.

Share: