Havaların sezon normalinin üzerinde seyretmesi kışlık sebzelere talebi azalttı

Marmara Bölgesi’nin sebze istihsal merkezlerinden Bilecik’in İnhisar ilçesinde havaların yunak seyretmesinden ve kuraklıktan merdiven üreticisi de menfi etkilendi.

Yeşil soğanın hasadında ve temizliğinde çalışanların çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Sabah familya işlerini tamamladıktan sonradan tarlaya giden kadınlar toplanan ürünleri çamurundan temizleyerek rabıta haline getiriyor. Yıkama havuzlarında temizlenen yeşil soğanlar Marmara Bölgesi olmak üzere Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor.

Albeni sıcaklığının zaman normallerinin üstünde seyretmesi dolayısıyla yeşil soğana kâm azaldı. Üreticiler havaların yağışsız gitmesinden ortalık masrafını çıkartmakta zorlanıyor.

Üretici Yüksel Dakak, AA muhabirine, serada hasadını yaptıkları yeşil soğanı kadınların çamurdan temizleyerek deste haline getirdiğini anlatarak, mahsulün yıkama havuzlarında temizlendikten sonraları paketlendiğini söyledi.

İstanbul Bayrampaşa haline gönderdikleri yeşil soğanın oradan üstelik akman ve tüvana namına tezgahlara gittiğini aktaran Dakak, şöyle konuştu:

“Şita sezonunda yeşil soğan, marul ve roka üretiyoruz. Kışın 40-50, yaz sezonunda birlikte 20 civarında istihdam sağlıyoruz. Albeni kurak gittiği üzere fazla randıman alamadık. Hava ikliminden etraf ürünümüz seralarda kaldı. Şu dakika yeşil soğana istek yok. Havaların kurak gitmesinden ortalık yapacak benzeri öz namevcut. Günce ayla gönderdiğimiz üzere daha akman daha zihayat oluyor. Bize 1 kilogram yeşil soğanın masrafı 20 lirayı buluyor. İşçiliği ağırlık, bir tane tek soyuyorsun ve temizliyorsun. Emeği edisyon. Piyasada 10-15 liralık arasında satılıyor. Sezonun başlarında fiyatlardan memnunduk. Havaların kurak gitmesinden dünya tarımda kalın var. Marmara Bölgesi’ne kışlık sebzeler buradaki ovadan, ilkin Marmara Bölgesi tevessül etmek amacıyla Türkiye’nin herhangi bir bölgesine gidiyor. Bire Bir Antalya var, bura dahi ikinci Antalya.”

73 yaşında olmasına karşın halen ekincilik işçisi namına etkin Muhterem Düşünen birlikte 30 yıldır yeşil soğan ve marul hasatlarında çalıştığını ifade ederek, “4 torunum var, 3 torunum evlenecek. Ben dahi evde duramıyorum, çalışıyorum. Gelip burada, çalışıyorum, Buradakiler hem kızım hem da torunum gibiler alay malay çalışıyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Neriman Kayhan bile hasadın arkası sıra getirilen soğanları temizlediklerini dile getirerek, evin ekonomisine bu şekilde katkıda bulunduklarını rapor etti.

Share: