ADÜ’de ‘Deprem Sonrası Eğitim Sürecinde Psikososyal Öneriler’ antetli web konuşma düzenlendi

Görgülü Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) öğretim üyelerine müteveccih olarak Psikolojik Meşveret ve Kösemenlik Uygulama ve Araştırı Merkezi (PDRM) eliyle düzenlenen ‘Deprem Sonrası Eğitim Bilimi Sürecinde Psiko-Içtimai Öneriler’ başlıklı web tabanlı konuşma gerçekleştirildi.

ADÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir’in açılış konuşmasını yaptığı çevrimiçi konferansta, ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cumali Kimsesiz moderatör yerine meydan alırken, ADÜ PDRM Müdürü Prof. Dr. Yaşar Kuzucu ve Ruh Bilimi Bölümü Akademisyen Dr. Öğr. Üyesi Miğfer Köskün web konferansa hatip kendisine katıldı.

Yüzyılın bildirme nazik felaketini, yer sarsıntısı gerçeğiyle yüzleşerek yaşadığımızı tamlayan ADÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, “Ilk devletimizin kamu birimleri, sonraları bölgede hayatiyetli vatandaşlarımız ve mecmu büyüklük tahammülfersa bire bir seferberlik başlatarak yaraları almak için yegâne kalpgâh oldu. Bu nazik ateş on paralık işkil namevcut kim hepimizin ruh yerinde büyük bire bir menfi sıkıntı oluşturdu. Ancak açık benzeri şekilde rapor etmeliyim ki, mevki adına hepimiz halen birey namına o enkazın altındayız. Vatandaşlarımızın yaşadığı seçkin ızdırap talih kendisine hepimize bire bir şekilde bulaşma etmektedir” dedi.

ADÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, “Andıran zamanda nazik tıpkısı acıyla vergi ettiğimiz ve dünyada eşi bire bir sıfır ayrımsız acıyı millet olarak yaşadık; öncelikle burada emrihak eden vatandaşlarımıza yüce Allah’tan rahmet, yaralı kurtulan vatandaşlarımıza ivedi şifalar ve köylü küsurat tamam yakınlarına de çıdam, peklik ve irtifak gücü diliyorum” ifadeleri ile konuşmasını sonlandırdı.

Eğitimleri sürecinde öğrencilerle uygun iletişimde olacak akademisyenleri kıran sonrası yapılabilecek psiko-sosyal çalışmalar için haberdar etmek ve öğrencilere korumak amacıyla düzenlenen web konferansta, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir şehir dışında olduğu üzere seminerin moderatörlüğünü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Cumali Garip’e devretti.

‘Travma nedir, etkileri nelerdir?’ laf başlıklarına değinen ADÜ PDRM Müdürü Prof. Dr. Yaşar Kuzucu, afetin elden birebir bu durumu yaşayanları değil, toplumun genelini etkilediğini belirtti. Afetin evrelerinin zir başlıklarına değinen Prof. Dr. Kuzucu, bu evrelerin, ‘darbe evresi, yiğitlik evresi, balayı evresi, sahne kırıklığı evresi ve baştan tertip evresi’ olduğunu söyledi. Kuzucu, sonuç kendisine sarsıntı sonrası yetişek üzere SWOT Analizi çıkararak etkili yanlarımız, vurgun yanlarımız, fırsatlarımız ve risklerimizin neler olduğuna değindi.

Ruhsal Bölümü Akademisyen Dr. Öğr. Üyesi Miğfer Köskün, ‘travmatik tıpkı dirlik karşısında lacerem aksülamel veririz?’, ‘kimlere henüz fazla odaklanabiliriz?’, ‘ruh bilimsel önceki yardım’, ‘izle, dinle, bağlam kur’, ‘kayıp ve yas tepkileri’, ‘uzamış yas nedir?’, ‘neler yapmamalıyız?’, ‘neleri söylememeliyiz?’, ‘neler yapılabilir?’ üzere konu başlıklarından yola çıkarak açıklamalarda bulundu.

Deprem sonrası yaşanılan psikolojik sorunlara değinen ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cumali Sahipsiz, konuşmacılara yöneltilen soruların cevaplandırılmasının arkası sıra webinarı sonlandırdı. – AYDIN

Share: