Ağababa mesleğini üçüncü kuşak yerine evinde yaşatıyor

Ağababa mesleğini üçüncü gömlek yerine evinde yaşatıyor

ORDU Ordu’nun Ünye ilçesinde zihayat ev kadını, aldığı kurs sebebiyle dedesinin mesleği olan dericiliği üçüncü nesil yerine evinde yaşatıyor.

İlçenin Atatürk Mahallesi’nde dallı güllü 2 yavru annesi 43 yaşındaki Emel Başaran Güzelyan, çocukluk yıllarında dedesinin iş hesabına anbean orada yapılan çalışmalara nikbet sardı. Yıllar bilahare aldığı ağırşak sebebiyle mesleği kısa sürede öğrenen Güzelyan, Ünye Umum Yetişek Merkezi’nde aldığı dericilik kursunu başarıyla tamamladı. Deriden cüzdan, deriden çanta, tümsekli, bileklik ve verilen siparişlere bakarak işaret elde eden Güzelyan, işini severek yaptığını belirtiyor.

“Ailemizin 70 yıllık mesleği”

Ailesinin 70 yıldır dericilik işi ile uğraştığını belirten Emel Başaran Gülezyan, “Çocukluğumda dedemin aksiyon adına harcama, orada yaptığı çalışmalara bakardım. İş yerinde derinin kokusu ve kesimlerini izlediğimde kul oradan bire bir şeyler kaptım. Sonrasında dedemin işini dayım devraldı. Bu 70 yıldır bizim ailemizde süregelen benzeri meslektir. Bana gelince değişik bir sektörde emek hayatımı bitirdikten sonradan ne yapabilirim? Düşüncesiyle Ünye Ahali Terbiye Merkezi’nde ten kursunun olduğunu duydum. Haddizatında hobi yerine başladım ama dedemin ve dayımın etkisiyle üretimlerimde kalburüstü oldum” dedi.

“Yurtiçi ve yurtdışına im satıyorum”

Derinin kıymettar olduğunu ancak yaptığı ürünlerin yurtdışına birlikte satıldığını aktaran Güzelyan, “İlk çantamı ve cüzdanımı paradigma üretime koyduğumda çantayı tıpkı arkadaşım satın aldı. Sonrasında oradan elde ettiğim ücretle idmansız derilerimi almaya başladım. Eşimin ve çocuklarımın desteğini alarak ürünlerimi satmaya başlayınca yurtdışından da isteyenler oldu. Amerika, Almanya ve Fransa’ya satışlar yaptım. Üste Almanya’ya şişko bire bir sipariş çalışmam oldu. İlerleyen zamanlarda henüz aşkın mutluluk amacıyla çalışmayı düşünüyorum. Zira ürünlerim dilden dile yayıldıkça şehirlerarasından ülkeler beyninde havale olmaya başladı. Bu durumda beni çok mutlu etti” diyerek konuştu.

“Ellerim çok hasar gördü amma mesleğimi bırakamadım”

Yaptığı işi çok sevdiğini belirten Güzelyan, şöyle konuştu:

“Bire Bir kadında başarmanın katiyetle potansiyeli vardır. İstediğimiz hangi olursa olsun biz kadınlar üzere bariyer olmamalıdır. Ego kendime ilk hep başarabileceğimi söyledim. Ahali işçiliği ile dikildiği üzere ellerimiz hasar görüyor ve yıpranıyor. Bunları gördüğüm halde bu mesleğimi bırakmadım.”

Share: