Antalya’da zeytin üreticilerine vaktiyle hasat yapılması uyarısında bulunuldu

Antalya Ticaret Borsasınca (ATB) planlı Zeytin ve Zeytinyağı Sektörel Çözümleme Toplantısı’nda, zeytinyağı sıkımına Alanya ve Gazipaşa ilçelerindeki fabrikalarda 5 Ilk Teşrin’birlikte, gayrı ilçelerde ise 25 Ekim’birlikte başlanması yönünde tavsiye kararı alındı.

ATB Başkanvekili Halil Bülbül, Borsada düzenlenen toplantıda, seçkin sene zeytin hasadı öncesi kürsü temsilcileri ile bire bir araya gelerek, sorunları ve hal önerilerini değerlendirdiklerini belirtti.

Borsa olarak zirai faaliyetlerin ayar bulması için canla başla çalıştıklarını anlatan Bülbül, kuma akla önem verdiklerini, toplantıda alınan kararları ilişkin kurum ve kuruluşlarla paylaşacaklarını bildirdi.

ATB 4. Patika Alt Kurul Üyesi Galibiyet Tan, zeytinde bu sene geçen yıla bakarak yüzdelik 30-40 rekolte artışı beklediklerini söyledi.

Verim ve kalitede ongun aynı yıl olacağını vurgulayan Tan, “Bu sene zeytin artağan. Hemen bizim bölgemizde değil, özge yerlerde üstelik gani aynı sene bekleniyor. Bu nedenle zeytinin çoğunluğu yağlığa gidecek.” dedi.

Öte yandan Fecir, zeytin sıkımında kullanılan araba ve ekipmanların döviz üzerinden gerçekleştirme edildiğini, bu nedenle enerji üzere girdilerin dahi etkisiyle zeytinyağı sıkım maliyetlerinin artacağına bel etti.

Ulu Zeytinyağı Fabrikası sahibi Mustafa Fettahoğlu, Türkiye’bile alelhusus belde zeytinde üretim rekoru beklendiğini belirtti.

Hasat konusunda güçlük yaşanmaması üzere üreticinin hasat tarihiyle ilgili bilgilendirilmesi gerektiğini ifade fail Fettahoğlu, “Zeytin maatteessüf ezbere toplanıyor. Ne zeytinin ne aşamada bol yağ verebileceği üreticiye anlatılmalı. Asuman zeytinden yağ çıkarmaya çalışanlar var. Vaktiyle hasat yapılırsa sistem emeğinin karşılığını alır.” uyarısında bulundu.

Toplantıda, zeytinyağı fabrikalarının Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde 5 Teşrinievvel, özge ilçelerde ise 25 Ekim’üstelik zeytinyağı sıkımına başlaması üstüne tavsiye mektubu değişmeyen makbuz. Toplantıya katılan devir temsilcileri, zeytin ve zeytinyağının üretim maliyetleri, sıkım ücreti, fiyatı, işçilik sıkıntısı, pazarlanması ile zeytinyağındaki markalaşma çalışmalarını değerlendirildi.

Share: