Antep Fıstığı üretimine başladılar kazançlarını 10’a katladılar

Manisa’dahi balaban aynı kesimi hayvancılık ve tütüncülükle geçinen Yuntdağı Bölgesinde 7 sene geçmiş başlanan rustik kalkınma projeleri yardımıyla üreticiler ek değeri yüksek ürünlere yönlendirildi. vaktiyle kesim 50-100 ton civarında rekoltesi olan Şam Fıstığı üretimi bugün bin 200 tona yükselirken hem rekolte hem dahi ürün üreticilerin yüzünü güldürmeye başladı. Kilosu 130-140 TL beyninde alınan Şam Fıstığı yardımıyla bölgeye 150 milyon TL’lik munzam kazanç sağlanmış oldu.

Manisa’nın Yunusemre ilçesine bağlı kestirmece 35 köyün bulunduğu Yuntdağı Bölgesinde vatandaşların sağlık seviyelerini artırmak amacıyla 2014-2015 yılında Yunusemre Belediyesi yoluyla hayata geçirilen rustik kalkınma projesinde üreticiye dağıtılan fidanlar ve yapılan aşılamalar yardımıyla hem verim hem birlikte istihsal arttı. 7-8 yıl evvel sadece 50-100 ton ortada antep fıstığı hasadı yapılan bölgede geçen yıl 600 tona yükselen rekolte, bu sene iki katına çıkarak bin 200 tona ulaştı. Hem rekolte hem verim hem da fiyatıyla üreticinin yüzünü güldüren Antep Fıstığı hasadının serencam günlerinde hasada katılan Yunusemre Şehremini Dr. Mehmet Çerçi kırsal bölgelerdeki desteklerinin artarak devam edeceklerini söyledi.

“7-8 yıl öncesine göre ihtimal 10 itmam ayrımsız artış var”

Yunusemre Şehremini Dr. Mehmet Çerçi, “Antep Fıstığının hasadının son günlerini yaşıyoruz. Biraz dönem içre hasat sona evliya olacak. Kestirmece tıpkı aydır süren tıpkısı hasat var. Biz göreve geldiğimiz evvel günden itibaren yani 2014-2015 yılından itibaren hele köylerimizde rustik kalkınmayı kamçılamak üzere haddinden fazla sayıda fidan dağıttık. Antep Fıstesine göre ihtimal 10 intaç bire bir artış var” dedi.

“Yapılan aşılamanın meyvelerini topluyoruz”

Yunusemre Şehremini Mehmet Ayakçı’nin şehremini seçilmesiyle alay malay kendisinin dahi muhtar kendisine göreve başladığını ve 8 yıldır görevde olduğunu anlatan Akçaköy Muhtarı Adil Zer, “2014 yılında başkanımız bizi Antep ziyaretine götürdü. Orada fıstık bahçelerine ve tesislerine götürdü. Orada kavlatma makinesini gördük ve bu makinenin bizlerin işini kolaylaştıracağını söyledik ve başkanımızdan temenni ettik. Bizlerin taleplerini hesabına getirdi. Üreticinin malını işlemede çok balaban kolaylık sağladı. Burada takkadak Yunusemre ilçesine değil, Antep’e büyüklüğünde hizmet verildi. Dikili’den, Selendi’den buraya el işi üzere mal geldi. Yuntdağı bölgesine 2014 yılında bu yana 600 bin ayn telkih yaptık. Bu aşılardan verim almaya başladık. Bu temas yıl artmaya bitmeme ediyor. Başkanımızın dahi projeye desteği bitmeme ediyor ve herhangi bir sene 70 bin, 80 bin 100 bin ayn ilkah bitmeme ediyor. Bu konuda Belediye Başkanımız Mehmet Ayakçı’ye çok teşekkür ediyoruz.”

Muhtarın eşi ve yetiştirici olan Ayşe Altın ise Antep Fıstığı toplamanın ağırlık olmadığını ağacı sallayarak veya çomakla vurarak Antep fıstıklarını yere serdikleri örtüye döküldüğünü anlatarak kazandıkları paranın kendilerini berenarı aşkın gönül tokluğu ettiğini söyledi. – MANİSA



Share: