Bal üretiminde sahteciliğin önüne görevlendirmek üzere “Çizgi Im” sistemi uygulanacak

Türkiye Temiz Yetiştiricileri Hat Birliği (EDISYON) Başbuğ Yardımcısı ve Samsun Saf Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rasim Kaplan, bal üretiminde sahteciliğin önüne unutmak için barkod sistemini uygulamak üzere çalışmalara başladıklarını belirtti.

Kaplan, Samsun İli Münezzeh Yetiştiricileri Birliği binasında düzenlediği basın toplantısında, birliğin Türkiye genelinde 72 bini fazla üyesinin 8 milyonun üzerinde öz kolonisi bulunduğunu söyledi.

Türkiye’bile yılın üç mevsiminde faal arıcılık yapılabilecek potansiyel bulunduğuna belen eden Kaplan, “Ülkemizde 3 bin endemik, 12 bin natürel, 500 nektar ve polen kaynağı nebat bulunmaktadır. Dünyada aşina 27 bal arısı zir türünün 6’sı ülkemizde bulunmakta. Buna kapalı kendisine arıcılık sektörü tarım, azık ve geleceğimiz amacıyla önemli sektördür. Eğitim ve beslenme ati nesillerimiz için belirleyici unsur olmakla bu arada, sağlık vazgeçilmezdir.” dedi.

“Barkod sistemiyle sahteciliğin önüne geçilecek”

Türkiye’üstelik cali bal satışının önüne bozmak, birinci sınıf bal üretimini taharri altına kabul etmek üzere barkod sistemini yetiştirmek istediklerini dile getiren Kaplan, “Arıcılık Anahtar Sistemi ile bal üretimini taşıt altına aldık. Çizgi Im sistemiyle de sahteciliğin önüne geçilecek. Bu konuda çalışmaya başladık. Bileşimli bal var piyasalarda, sahtekârlık var. Devletin bu konuda çalışmaları var. Sahte balla ilgili çetin çalışmalar yürütülüyor.” diye konuştu.

Üreticilerin kovanlarına plak takacaklarını anlatan Kaplan, şöyle devam etti:

“Yetiştirici bizden bin çizgi im alırken ona bakarak eser getirecek. Yani üretime bakarak çizgi im vereceğiz. Iz kovandan alındıktan sonra paketlemeye gidene kadar sorumluluğu üreticiye ilgili. Paketleyici ürünü kavanoza koyduktan sonraları tıpkı yük çıktığında ağırlık paketleyicidedir. Bu uygulamayla hem birinci sınıf ürün elde edilecek hem dahi kontrollü arkaç gelecek. Üretimden satışa kadar ürünün takibi olacak. Balı üreten kişinin, nerede üretildiği bilgileri ve özge bütün bilgileri barkod sisteminde olacak. Bal, çiçek tozu, propolis, sili ekmeği, arı sütü kabilinden ürünleri üretim zamanlarında sisteme karışma olacak. Ülkemiz arıcılık sektörünün üretim verileri slayt şekilde belirlenecek. Bu bütün sayesinde üretimden tüketime büyüklüğünde ürünün izlenebilirliği olabilir olacak ve bir zamanda sahteciliğin önüne geçilecek.”

Kaplan, Samsun’üstelik de 1500 münezzeh üreticisinin 100 bin kovanı bulunduğunu, almanak 1200 titrem civarında üretim gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.

Share: