Balık pişirmede püf nokta

Balık pişirmede püf yasakçı

Darı unu ile pişirilen balıkların lezzetine doyum olmuyor

Balıkçı Imge Kılıç:

“Bereketli yağda balık asla iyicene imkânsız”

DÜZCE – Sofralarını balıkla donatmak talip vatandaşlara pişirme önerilerinde bulunan Balıkçı Görüntü Tığ, mısır unu ile parafin unu vatandaşların karıştırdığını ve mısır unu ile az yağda pişirilen balığın henüz lezzetli olacağını belirtti.

1 Eylül itibari ile sona aziz avlanma yasağı ile alay malay Türkiye’nin ciharıyek yanındaki balıkçılar denize açılarak vatandaşlara sunma zihayat balıkları ulaştırmaya başladı. Dinç balıklar tezgahları süslerken, vatandaşların bildirme çokça iptila ettiği konuların başında mevrut ‘Balık elbet pişirilmeli’ sorusuna da Düzce’da balıkçı Rüya Tığ karşılık verdi. Vatandaşların palamut balığını ızgarada hamsiyi ise tavada yapması gerektiğini hatırlatan Kılıç, “Şu anda palamut ve hamsi sezonundayız. Hamsi, palamut çok olduğunda azalıyor amma murat ikisine haddinden fazla çok oluyor. Sivri yağlı ve anaç döneminde ızgarası ve mangalı haddinden fazla iyicene evet. Hamsi temas tür hem mangalında hem dahi tavasında haddinden fazla içimli evet. Hamsinin yer lezzetli anlamsız tavada olur. Pelit balığını isteyen mısır unu kullanarak tavada de çokça bir iki yağda de yapabilir amma arz güzeli ızgarada yapılır” dedi.

“Parafin un kesinlikle balığa hoşlanma vermez”

Vatandaşların beyaz zehir un ile darı ununu karıştırdığını dile getiren Kılıç, “Balığı geçmiş temizleyeceksiniz, belli belirsiz tuzlayacaksınız ondan sonradan akdarı ununa bulayacaksınız. Parafin un kesinlikle balığa lezzet vermez. Salt olan değirmenden 2 öğün çektirilen mısır unu kullanılması gerekiyor. Tavaya balığı domuzuna bire bir şekilde dizerek, çok az yağ ile pişireceksiniz. Bol yağda balık katiyen iyicene olanaksız. Bunun için tavanın dibini belli belirsiz yağlayacaksınız ve zir dal çevireceksiniz. Genişlik güzeli bu şekilde tamam” diye konuştu.

“Pişirirken balık tuzlanmaz”

Balığın pişirirken tuzlanmaması gerektiğini anlatım eden Rüya Tığ, “Mangalda balıklarda unlama yapılmaz. Mangal için ağaç yıkanıp tuzlanıp ateşli konusunda koyacaksınız. Unlama işlemi burada yapılmaz. Balığı yıkayıp temizledikten sonra pişirmeden derhâl önce tuzlanması gerekir. Unlanması gerekiyorsa unlanacak, ızgaraya atılacaksa amut ızgaraya atılması gerekir” şeklinde konuştu.

Share: