Bebeklerde görülebilen göz kanserine yönelik uyarılar

Medipol Mega Darülfünun Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Sevil Karaman, ayn bebeğinde beyazlık (lökokori), kızarıklık, flaş kayma, ayn bebeğinde genişleme ve flaş gelecek makul ayazlık gibi belirtilerin göz kanserini meni edebileceğini bildirdi.

Medipol Mega Darülfünun Hastanesi’nden yapılan açıklamada görüşlerine düzlük sunulan Karaman, bebeklerde ayn kanserinin işaretlerine dayalı uyarılarda bulundu.

Göz bebeğinde beyazlık (lökokori), kızarıklık, gözde kayma, ayn bebeğinde tevessü ve flaş gelecek doğru ayazlık kabil belirtilerin göz kanserini belen edebileceğini bildiren Karaman, “Göz kanseri, asap hücrelerinden kaynaklanan aynı tümör olduğu üzere beyne akıllıcasına feyiz yapabilir. Er tanıda tedavisi cins olabildiği üzere çocuğunuzda bu belirtilerden rastgele birini fark ederseniz benzeri dakika önceki göz doktorunuza başvurun.” ifadelerini kullandı.

Karaman, retinoblastomun bebeklerde tanıdık yeryüzü kesif ve yüce göz içi tümörlerden olduğunu, kısaca olarak 18 bin çalışkan doğumda 1 görüldüğünü, hastaların yüzdelik 80’inin 4 yaşından hoşur ve 6 yaşından sonra ise görülmesinin bulunmaz olduğunu, koca ve kız çocuklarının değer miktarda etkilendiğini belirtti.

Gözde oluşabilecek tümörlerin kişileştirme aşamalarına ilgilendiren Karaman, “Yapılan yorum sonrasında kâin duruma bakarak bire bir çocuk doktorundan konsulto istenebilir. Retinoblastom teşhis, otama ve strateji süreci takım işidir. Antrparantez tümörün tipi, büyüklüğü, yerleşimi ve orijini ile ilişkin yorumda bulunabilmek amacıyla ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) yahut magnetik titreşim (MR) görüntüleme kabilinden farklı tanısal testlerin yapılması gerekebilir. Tümörün ayrıksı organlara yayılımını görmek üzere içki ve kemik iliği testleri uygulanabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

“Kaslı güncel tanılama ve otama yaklaşımları ile retinoblastomlu çocukların cesim ayrımsız kısmı sağlığına kavuşabilir”

Doç. Dr. Sevil Karaman, retinoblastomun kromozom 13’te mevcut retinoblastom geninden kaynaklandığını belirterek, şunları kaydetti:

“Retinoblastomların tahminî yüzde 60’ında çor kalıtımsal değildir. Cümle retinoblastom olguların yüzde 10 ila 15’inde familya bireylerinde retinoblastom hastalığına rastlandığı biliniyor. Hastalığın değme iki gözde bile görülmesi irsî retinoblastom olduğunu düşündürür. tek yönlü retinoblastom olguları ise genelde irsî değildir. Çocuğunda rastgele iki gözde bile retinoblastom olan zinde temel ve babanın ahir çocuklarında retinoblastom görülme riski yüzde 3 civarındadır. Etkilenen çocukta ekliptik tek yanlı ise diğer çocuklarda görülme şansı yüzdelik 1’den azdır.”

Mütekâmil aktüel tanı ve tedavi yaklaşımları ile retinoblastomlu çocukların kebir bir kısmının sağlığına kavuşabileceğini aktaran Karaman, multidisipliner yaklaşım ile tedavi sürecinde dideban, bala onkoloğu, ışınım onkoloğu ve nöro-girişimsel radyoloğun bire bir kol halinde çalıştığını bildirdi.

Share: