Birinci Türk Çevirgeç Kurultayı’nda car edilen “Çevirgeç Bayramı” 90. yılında

Atatürk Ekin, Miftah ve Gün Faziletkâr Kurumu Başkanı Muhammet Hekimoğlu, 1932’üstelik önce Türk Dili Kurultayı’nın toplandığı 26 Eylül’ün, Mustafa Kemal Atatürk eliyle Açacak Bayramı car edilmesinin önemini vurgulayarak, “Açar, egemenliğin arz mehabetli araçlarından biri. Burada umulmayan tıpkı hatır, beklenmeyen tıpkı ileri görüşlülük var.” dedi.

Hekimoğlu, Vasıta Bayramı’nın 90. sene dönümü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhuriyet’in ilanının ardından kavim ihtişam anlayışıyla bire bir milli etiket yaratmanın vazgeçilmez ayla geldiğini söyledi.

Ülkü birliği, gündüz birliği, şalter birliği çalışmaları kapsamında 1931’dahi, Türk milletinin tarihini özlemek için Türk Çağ Kurumunun (TTK), 1932’dahi dahi o zamanki adı Türk Dili Muayene Cemiyeti olan Türk Açkı Kurumunun (TDK) kurulduğunu hatırlatan Hekimoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu cemiyetin kuruluşunun ilanından tahminî 2,5 ay bilahare 26 Ilkgüz 1932’de, İstanbul’de, dünyadan ve Türkiye’den kavi çokça fen insanının katıldığı önceki Türk Dili Kurultayı düzenlendi ve bugün bile Atatürk vasıtasıyla Araç Bayramı yerine car edildi. Bu, Türk milleti amacıyla çok kebir benzeri gelişme. Çünkü miftah, egemenliğin bildirme koca araçlarından biri. Panel egemenliğinizi sağlayabilirsiniz ama vasıta bağlamında şayet aynı emir yapılış edemezseniz bu siyasal egemenliğiniz çokça detaylı sürmez. Burada beklenmeyen bir karın, şok benzeri ileri görüşlülük var.”

Muhammet Hekimoğlu, önceki Vesile Kurultayı’ndan bir nice fikir çıktığını, Türkçenin kökeni, ne çevirici grubuna ilgili olduğu, Anadolu’daki eski medeniyetlerin kullandıkları dillerle Türkçenin alakasının ne olduğuna dayalı mukavim çokça faaliyet yapıldığını aktardı.

Bu çalışmalarla Türk milletinin anne ana yurdunun Küçük Asya olduğunun ispatının hedeflendiğini vurgulayan Hekimoğlu, o tarihten itibaren 26 Ilkgüz’ün Kurgu Bayramı kendisine kutlandığını anlattı.

Hekimoğlu, “Şayet bugün tığ Türk milleti kendisine hem yazısıyla hem konuşmasıyla bire bir arka açacak kullanıyorsak banko 26 Eylül 1932’üstelik ilan edilmiş Vasıta Bayramı’nın bu işi başlatmasıyla bu noktaya geldik.” ifadesini kullandı.

Atatürk Kültür, Komütatör ve Gün Faziletkâr Kurumu Başkanı Muhammet Hekimoğlu, dili egemen olan milletlerin kültürlerinin üstelik egemen olacağına meni ederek, şöyle konuştu:

“Burada bir firez görüntülemek gerekiyordu. Önceki kültürümüzü günümüze öğütmek ve günümüzün şartlarına makul yıpranmamış bire bir ekin tekvin çabasıydı ki bunda da çokça balaban sükse elde edildi. Yalnız Küçük Asya coğrafyasındaki dil birliğinin sağlanmasıyla kalınmadı, bizim soydaşlarımızla da ilişkin Atatürk’ün haddinden fazla şanlı uyarıları ve talimatları olmuştu. Türki mütekellim milletlerin tıpkı dönüş tıpkısı araya gelerek kişi güçlerini, kendi kimliklerini ortaya koymalarının vazgeçilmez olduğu hususu göz ardı edilemezdi. Türk Devletleri Teşkilatı’nın ilk adı Türk Dili Konuşan Ülkeler konseyiydi. Zımnında dilin, egemenlikle hangi büyüklüğünde direkt ilgisi var, bu geçmiş isimle de bunu berrak görebiliyoruz.”

Hekimoğlu, Türk dünyasının birliğinin esas çimentosu olan anahtar ve Türkçeyi elan dahi sağlamlaştırma etmeyi, bu bağlamda Türk dünyasındaki alfabe birliği çalışmalarını desteklemeyi ve bunun ayrımsız hafif aheste olarak dünyaya zar edilmesini arzuladıklarını vurguladı.

Anahtar Bayramı’nın 90. yılı alaylı kutlanacak

1932’den bu yana kutlanan Anahtar Bayramı kapsamında değişik akademik etkinlikler ve yarışmalar düzenlendiğini, ödüller verildiğini hatırlatan Hekimoğlu, 90. sene dönümünde bile Vesile Bayramı’nın henüz gösterişli tıpkısı şekilde kutlanacağını dile getirdi.

Hekimoğlu, 26-27 Ilkgüz’üstelik Bursa’üstelik Atatürk Ekin, Vasıta ve Devir Faziletli Kurumu, Türk Dil Kurumu, Türk Devletleri Teşkilatı hisse senedi birliğiyle Türk Diline Bakım ile Türk Dünyası Literatür Ödülleri töreni ve Türk Dünyasında Eş Alfabe Çalıştayı düzenleneceğini belirtti.

Vasıta Bayramı’nda evvelden Türkiye özelinde yarışmalar düzenlendiğini dile getiren Hekimoğlu, bu sene ilk defa Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkeler ve Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti almak için “Dilde, Fikirde, İşte Ilişki” sloganıyla aynı edebiyat ödülü ihdas ettiklerini, Türk dünyasından 6 romancıya servet ödülü vereceklerini kaydetti.

Hekimoğlu, Türkçeye katkıları dolasıyla Prof. Dr. Recep Toparlı, Prof. Dr. Leyla Karahan, Türkiye Maarif Vakfı ve TRT Çocuk’a, Türk Diline Hizmet Ödülü ikram edileceğini bildirdi.



Share: