Bursa’da Otlak Alanına Geçmek İstenen Merhametsizce Atık Tesisine Köylüler Reaksiyon Gösterdi

ZEHRA DEĞİRMENCİ/SİBEL KAHRAMAN

Bursa’da Erdoğanköy sakinleri, köyün otlak alanına ayran atılan tesisini cereyan etmek istenmesini protesto etti. Erdoğanköy Zirai Kalkınma Kooperatifi Başbuğ Yardımcısı Ahmet Özdemir, “2002 yılından beri bu köye konulan sandıklardan iri tıpkısı fikir farkıyla çıkıyorlar. Ama bizim köyümüze çöplüğü, hurdalığı, mezarlığı uygun gördüler. Bundan acele zamanda dönmelerini kendilerinden istirham ediyoruz” dedi.

Bursa’daki Erdoğanköy’dahi geçmek istenen kalpsiz atılan tesisine köylüler aksülamel gösterdi. 17 dönümlük alanına atılmış tesisi yapılmak maksut tahminî 230 dönümlük mera alanında bugün tıpkı araya mevrut köylüler, yetkililere seslendi. Bin haneye mail yurttaşın yaşadığı köyün kısaca 300 metre yakınına yapılması planlanan tesisle beraber Gürsu, Kestel ve Yıldırım ilçelerinin çöpleri bu alana getirilerek preslenecek ve buradan İnegöl’deki merkeze gönderilecek. Köyün hayvanlarının otlatıldığı ve ağıllarının bulunduğu ormanlık alanda 27 Eylül Salı haset yapılacak dikme kesimi dahi köylülerin tepkisine neden oldu.

“BİLİRKİŞİ RAPORUNDA BURAYA O PROJENİN YAPILAMAYACAĞI SÖYLENDİ”

Atılan tesisinin yapılacağı alanda köylüler namına konuşan Erdoğanköy Zirai Kalkınma Kooperatifi Başkanı Bülent İmren, şunları söyledi:

“Bugün esen olsun Büyükşehir Belediyesi, tarımdan ve hayvancılıktan bahsediyor. Ama baktığımız ant orman katlediyorlar, tarım alanı üzere hurdacılar sitesi kurmaya çalışıyorlar. Bundan tıpkı yıl evvel da bu projenin kusurlu olduğuna dair burada açıklama yapmıştık. Amma bu yanlıştan dönülmedi. Kendilerine tığ saha gösterdik, gene bizim zat meralarımız içerisinde, ‘Gelin, buraya yapın’ dedik. Irak olduğu ve finansal açıdan makul bulmadıkları üzere reddettiler. Zaman baktığınız antlaşma, bu yüzyıllık meşeler içerisinde 17 dönümlük alana zalimce atılmış projesi yapmak istiyorlar. Buradan köyümüze kestirmece 300 metrelik benzeri açıklık var. Ehlihibre raporunda buraya o projenin yapılamayacağı söylendi. Şu anda sav süreci devam ediyor. Bu sorun süreci bitene büyüklüğünde bu ağaçları kesmeyin. Tığ, bu ağaçları kestirmemek amacıyla sonuna kadar direneceğiz.”

“BİZİM KÖYÜMÜZE ÇÖPLÜĞÜ, HURDALIĞI, MEZARLIĞI REVA GÖRDÜLER”

İmren’in peşi sıra küçümseme düz Erdoğanköy Zirai Kalkınma Kooperatifi Başbuğ Yardımcısı Ahmet Özdemir, “Biz bu konuda çok savaşım verdik amma kimse bizi dinlemedi. Kendilerine gittik, burası yerine başka düzlük de gösterdik. Şu anda mahkeme sürecinde olan tıpkısı meydan. Kestel Uray Başkanı’na tekraren kere gitmemize rağmen, kendisi bu projeyi desteklediğini söyledi. 2002 yılından beri bu köye konulan sandıklardan iri tıpkısı fikir farkıyla çıkıyorlar. Amma bizim köyümüze çöplüğü, hurdalığı, mezarlığı yerinde gördüler. Bundan çabuk zamanda dönmelerini kendilerinden istirham ediyoruz. Tığ, bu yoldan dönmeyeceğiz, onlar dönsünler” dedi.

“MAHKEME SÜRECİ TAMAMLANMADAN BURADA YEGÂNE BİR AĞACIN YAPRAĞINI ELLEYEMEZSİNİZ”

Erdoğanköylülere bindi veren DOĞADER Umumi Heyet üyesi Murat Çıpa, henüz ilk bile bir bölgeye geldiklerinde köyde çöplük istemediklerini dile getirdiklerini, ancak bu taleplerine rağmen esasen analog projelerin dayatıldığını belirtti. Çipo, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada hem mezarlığı büyültmek hem da mezbele tesisi olmak isteniyor. Bu köylüler nereye gitsinler? 700 yıldır insanların kökleri buraya dayanıyor. Yüzyıllardır kaldıkları bu topraklardan evlerini, tarlalarını bırakıp ayrıksı şehirlere mi gitsinler? Bursa’nın kirliliğinden yetkililer şikayet ediyor. Bursa’yı kirlettikten sonradan çevresini üstelik mi kirletelim? Köylüler, köylerine dokunulmasın istiyorlar. Bunda anlaşılmayan benzeri öz mi var? Bu ormanlık düz, 230 dönümlük aynı alan, 150-200 almanak ağaçlar var burada. Buradaki amacımız, bu ağaçların, temiz doğanın burada kalması ve köyümüzün bire bir parçası olması, namevcut olan yeşil Bursa’mızın yeşil olarak kalması; bunu istiyoruz. Salı günü buraya ağaçları kesmeye gelecekler. Evvel bizi kesmeden bu ağaçları kesemezsiniz. Duruşma süreci tamamlanmadan burada yegâne tıpkısı ağacın yaprağını elleyemezsiniz.”

“EĞER AĞAÇLARIMIZI KESECEKLERSE GELSİN, BİZİ BURADAN, KÖYDEN SÜRSÜNLER”

Ormanlık alandaki ağaçlara engel doğramak amacıyla kışın buradaki ağaçları koymak hesabına kömür aldıklarını belirten benzeri yurttaş ise ormanlık alanı vermek istemediklerini dile getirerek, “Eğer ağaçlarımızı keseceklerse gelsin, bizi buradan, köyden sürsünler” dedi.



Share: