Büyüklük desteğiyle Siirt fıstığında üretim alanı 20 yılda 10 intaç arttı

Siirt’te devletin verdiği destekle fıstık üretim alanında 20 yılda 10 ikmal çoğalma sağlandı.

İl ekonomisine koskocaman ekleme ayar sağlayıcı Siirt fıstığında, ilkgüz ayının ortalarına akıllıca başlanacak hasadın heyecanı yaşanıyor.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan 20 kişilik kol, hasat öncesi fıstık bahçelerinde rekolte tahmin çalışması yaptı.

Devlet desteğiyle 20 sene geçmiş hayata geçirilen projeler ve ön çiftçisinin üretime yönlendirilmesiyle Siirt’te fıstık istihsal alanı 400 bin dekara ulaştı.

Geçen yıl 26 bin 500 titrem rekolte

Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, AA muhabirine, bazen yerlerde ürünün çokça bazı yerlerde beş altı olmasına karşın güzeşte yıla kıyasla henüz efdal tıpkısı rekolte beklentisi süresince olduklarını söyledi.

Siirt fıstığının el ekonomisine katkı sağlayıcı makro tıpkı tarımsal im olduğunu tamlayan Demirhan, 2002’üstelik 40 bin dekar olan zirai arazinin, Tarım ve Orman Bakanlığı, Valilik ve muhtelif kuruluşların verdiği destekle 400 bin dekarı aştığını kaydetti.

TÜİK’in 2021 verilerine bakarak Siirt fıstığı rekoltesinin 26 bin 500 titrem olduğunu kaydeden Demirhan, “Bu yıl yer genelinde elan faziletli benzeri verim alacağımızı, arazide yaptığımız çalışmalar sonucu gözlemlemekteyiz.” dedi.

Erken hasat yapılmaması uyarısı

Üreticilerden bölge bazlı şikayetler alındığını, yapılan incelemelerde lokal bazlı sıkıntıların baharat aylarında yaşanan mevsimsel değişikliklerden kaynaklandığını dile getiren Demirhan, şöyle devam etti:

“Kesim genelinde külot ve yoğun görüldü. Kamu bu olumsuzluklara karşın Şanlıurfa, Gaziantep ve Siirt’te fıstık yoğunluğu kâin. Gaziantep ve Siirt fıstığının avantajlı durumu dış satım kapısının belirgin bulunmasıdır. Fıstığa yönelik mikro dışında bati benzeri rica bulunmaktadır. Geçen yıl yaşanan tuman ve mahmul Siirt’in bütün genelini kapsamıyor. Bildirme mefret hedefimiz Siirt fıstığında olanaklı olduğunca belirtik yerlerde bahçeleri sulamaya açmaktır. Sulama şartlarını sağlayabilirsek mevcut zayıf şartlardan 3-4 tekmil aşkın verim alabileceğiz. Siirt fıstığında istihsal hedefimiz önümüzdeki yıllarda 100 bin tonu yazılmak.”

Üreticilere er hasat yapmamaları uyarısında kâin Demirhan, düzenlilik güçlerince alınan tedbirler neticesinde bağlardaki sorunların asgariye indirildiğini aktardı.

Demirhan, köken aroma ve dönemine gelmeden fıstığın hasat edilmesinin kalite ve verimini düşüreceğine dikkati çekti.

Ekincilik ve Orman Müdürlüğü Eş Güdüm ve Tarımsal Veriler Idarehane Müdürü Mehmet Muhip birlikte fıstık rekoltesini tespit etmek için oluşturulan komisyonun çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi.

Çalışmaların biçim ve eksiksiz ilçelerde, baz alınan fıstık bahçelerinde 7 ekip tarafından yapıldığını tabir eden Dost, şöyle bitmeme etti:

“Beceri ekibimiz görevlendirildi. Büyük ağaçlarda verimi ölçtük. Referans yerine bire bir ongun tayin ediliyor ve henüz bilahare bu ağaçtaki ürün miktarı hesaplanıyor. Bunu bilimsel tekniklerle yapıyoruz. Hesaplamayı yaptıktan sonradan ağaca benek veriyoruz. Bahçedeki ağaçlar bu şekilde sayılıyor. Böylecene rekoltesini çıkarıyoruz.”

“İyi tıpkısı rekolte bekliyorum”

Deyr bölgesi üreticilerinden 70 yaşındaki Taceddin Varola da bölgeye ve ağaca bakarak fıstıkta verimin mübayenet gösterdiğini söyledi.

Uzun yıllar üreticilik yaptığını dile getiren Varola, şöyle devam etti:

“Güzeşte yıl ferah ürün aldık. Bu yıl bölgeye göre üretim değişiyor. Bazı bölgelerde ağaçlarda dolgunca verim var ara sıra ağaçlarda birkaç. Antrparantez bahçemde baş başa iki ağaçtan birinde verim var diğerinde yok. Bazı ağaçlar geç olgunlaştı. Gene üstelik mebzul tıpkı rekolte bekliyorum.”

Müstahsil Taceddin Müstenit birlikte emeklerinin karşılığını önümüzdeki günlerde alacak olmaktan periferi mutlu olduklarını anlattı.

Fıstığın haddinden fazla sayıda ailenin geçim kaynağı haline geldiğini tamlayan Dayanan, “Geçmiş yıllarda kuraklığın verdiği sıkıntıdan kontekst bu sene rekolte bölgeye göre değişiyor. Beklentileri karşılayacak.” diyerek konuştu.

Share: