Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı depremle ilişik Dezenformasyon Bülteni yayımladı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Uğraş Merkezince, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilişkin Dezenformasyon Bülteni yayımlandı.

17-18 Küçük Ay tarihli dezenformasyon bülteninde, “Sarsıntı bölgesi riskli değilmiş”, “Refakatsiz çocuklar cemaatlere veriliyor”, ” Hatay’da yabancılara mülk satılıyor”, ” Gaziantep’teki Mehmet Şahan Camii imamı depremzedeleri camiden çıkararak caminin kapılarını kilitledi”, “Tarz Bankası marifetiyle AFAD’a ödül yapıldığı üzere yapılacak harcamaların Sayıştay denetiminden muaf olduğu” iddialarına düzlük verildi.

“Hareket bölgesi riskli değilmiş” başlığıyla yayımlanan haberdeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı, yüzde 65’i ruhsatsız yapılardan oluşan Hatay’ın İskenderun ilçesindeki Düz, Esentepe, Cumhuriyet, Camekân, Pınarbaşı ve Modernevler mahallelerinin Kabine Kararıyla 2013 yılında riskli düz car edildiği anımsatıldı.

Depreme hazırlık üzere yapılan kentsel tahavvül çalışmalarına, ara sıra kesimlerden itiraz geldiği ve Kabine’nun bu kararının mahkemeye taşındığı vurgulanan bültende, şu değerlendirmelere düzlük verildi:

“Yapılan itiraz konusunda Bakanlar Kurulu’nun ‘riskli alan’ kararı Danıştay eliyle bozma edilmiştir. Bunun konusunda alandaki ruhsatsız yapıların seçkin duygusal ve servet kaybına yol açmaması üzere Kabine kararıyla bu alanlar baştan riskli kayran ilan edilmiştir. Ancak, bir kesimler bu kararı dahi mahkemeye taşımış ve gine tağyir edilmesi konusunda kentsel dönüşüm sürecinin önünü tıkamıştır. Sürecin önünü yazmak üzere, bilimsel ve teknik raporlar üstelik dikkate alınarak alan bazlı kentsel tahavvül yerine parsel bazlı tahavvül sürecinin başlatılmasına karar verilmiştir. Devam fail süreçte Çevre, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, Hatay’birlikte TOKİ yoluyla hesaplı kentsel inkılap çalışmaları kapsamında, bahse laf alandaki vatandaşlarımızın yüzdelik 80’i ile anlaşılmıştır. 460 konutun ihalesine başlanmış olup, süreç bitmeme etmektedir.”

Bültende, kâh matbuat iz organlarında kayran alan “Sahipsiz depremzede çocukları tarikatlar mı kaçırıyor?” ve “Depremzede ayrıntılar cemaatlere verildi” başlıklı haberlerde geçen iddiaların tamamen asılsız olduğu vurgulandı.

Haberlerde, afetten etkilenen 20 refakatsiz çocuğun, bire bir yardım kuruluşu eliyle tutulan evlere yerleştirildiğinin müstakbel sürüldüğü belirtilen bültende, şunlar kaydedildi:

“Tamlanan adrese kolluk ve Beykoz Sosyal Hizmetler Merkezi (SHM) ekiplerince sekmen ziyareti gerçekleştirilmiştir. Yapılan belirleme neticesinde hanede kalan refakatsiz konumda olan her çocuğa rastlanılmamış olup hanede kalanların Suriye’deki savaşta eşlerini kaybeden ecnebi tabiiyetli kadınlar ile çocukları olduğu belirleme edilmiştir. Antrparantez kollar açısından rastgele boşlama ve istismar bulgusuna rastlanmamıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda, henüz evvel Hatay Kırıkhan’bile Suriyeli annelerinin refakatindeki babasız çocuklara koruyucu olan hayırhah tıpkısı kol gönüllünün, depremde evleri zarar gören Suriyeli anneler ve çocuklarını İstanbul’a getirerek özlük evini tahsis ettiği anlaşılmıştır. Kendilerini ‘yetim hamileri’ adına adlandıran grubun üyesi Aynur Akdeniz, aile üyeleri, akrabaları ve arkadaşlarından oluşan grubun, bala ve anneler özellikle gelmek amacıyla yardıma ihtiyacı olanları katmak üzere fahri çalıştığını açıklamıştır. Akdeniz, Suriyeli anneler ve çocuklarıyla 6 yıldır ilgilendiklerini, depremde evleri gösterişli hasar görünce, gönüllülerin yazlıklarını bu ailelere tahsis ettiğini açıklamıştır.”

“Hatay’dahi yabancılara para satıldığı iddiası

Bültende, gâh sosyal medya hesaplarından paylaşılan ve basın kitap organlarında habere bahis olan, “Hatay’da yabancılara dünyalık satılıyor” iddiasının gerçek dışı olduğu, 1980 yılında Hatay’bile yabancılara para satışının yasaklandığı belirtildi.

Aynı zamanda Hükûmet’nun 2011 yılında aldığı ayrımsız karar çerçevesinde kaynak arazilerinden bu soy mülk satışlarının tamamen yasaklandığı vurgulanan bültende, tekrar Hükûmet’nun 27 Ekim 2008 tarihli kararı ile kamu yararı ve talih güvenliği gerekçesiyle Hatay, Kilis, Mardin illerinde yabancıların taşınmaz ediniminin yasaklandığı ifade edildi.

Bültende, Gaziantep’teki Mehmet Şahan Camii imamı depremzedeleri camiden çıkararak caminin kapılarını kilitledi” iddiasının gerçeği yansıtmadığı, iddiaya laf Mehmet Şahan Camii’nin almaç kayıtlarına ulaşılmış, argüman sahiplerinin camide yalnız oldukları ve özlük iradeleriyle camiden çıktıklarının tespit edildiği, mülakat yapılan vatandaşın dahi içtimai medyada dolaşan görüntülerle ilgili yönlendirildiğini rapor ettiği vurgulandı.

“Hat Bankası aracılığıyla AFAD’a bağış yapıldığı amacıyla yapılacak harcamaların Sayıştay denetiminden muaf olduğu” iddiasının makul olmadığı belirtilen bültende, “Kıran ve Ivedi Uzanım Yönetimi Başkanlığı (AFAD) 15 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanan 4 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İçişleri Bakanlığına bağlanmıştır. Nedeniyle Genel Bütçe Kapsamındaki Amme İdareleri’nden biri olan AFAD, Sayıştay Başkanlığı aracılığıyla denetime tamamen ayan ayrımsız kurumdur.” ifadelerine vadi verildi.

Share: