Dokuz Eylül Üniversitesinde 2,5 sene aradan sonra organ aktarımı yapıldı

Dokuz Ilkgüz Üniversitesi Araştırı ve Uygulama Hastanesi Uzuv Nakil Merkezinde Kovid-19 olay sayısının azalmasıyla nakil ameliyatları, ilave önlemler alınarak yeniden başladı.

Salgın öncesi ayda ortalama 4 ila 6 böbrek, uykuluk ve kornea nakli yapılan DEÜ Örgen Nakil Merkezinde kısaca 2,5 almanak aranın peşi sıra iki böbrek nakli operasyonu gerçekleştirildi.

Fakültenin Umumi Cerrahi Temel Haber Dalı Akademisyen ve Böbrek Nakil Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Serhan Derici, AA muhabirine, mufassal tıpkısı aradan sonradan operasyonlara başladıkları amacıyla mutlu olduklarını söyledi.

Sağlık Bakanlığının kestirmece 6 kamer evvel nakil operasyonlarına başlanması yönünde değişmeyen aldığını, bu süreçte Kovid-19 salgını nedeniyle sıkılaşan tedbirlere yönelik yetişek ve simülasyonlar yaptıklarını aktardı.

Eğitimlerin tamamlanmasının arkası sıra operasyonlara başladıklarını ifade fail Derici, şu bilgileri verdi:

“Enerjik vericiden yapılan nakillerde mıhlı bireyi korumak bizim için çok bulunmaz. Bunun amacıyla dahi çokça kırıcı tıpkı imtihan, tetkik aşaması başlatılıyor. Bunların tamamlanmasının peşi sıra nazik benzeri encümen kuruyoruz. Burada düşünce birliğiyle değişmeyen alıyoruz. Bu verici adayı, alıcı adayı amacıyla uygun mudur? Alıcı ve verici bu işten zarar görür mü? Buna karar veriyoruz. Tam bu süreçte iri bir ekibin cümle paydaşları üzerlerine düşen görevi bihakkın hesabına getirince sonuçlar üstelik gür oluyor. Sükse ile yapılan değme böbrek nakli prosedürünün ardında, bu işe içten katkı sağlayıcı onlarca doktor, hemşire, teknik adam ve seçme kademeden esenlik çalışanının olduğunu unutmamak lazım.”

Türkiye’birlikte organ nakli muntazır züğürt sayısının herhangi bir güzeşte dönüş arttığını dile getiren Derici, kanı ölümü gerçekleşen yakınları amacıyla organ nakli önerisi geldiğinde insanların henüz hassas davranmasını beklediklerini dile getirdi.

Aktarım davetinin tıbben kesme olarak ölüm etmiş durumdaki kişiler için yapıldığını anlatan Derici, “Eğer aynı ev, dokunaklı bakımda yatan yakını için organ nakli bağışçısı olması konusunda onay verirse karaciğeri 1 dirilik, böbrekleri 2 gönül, pankreas 1 can, teferruatlı iç, akciğer ve duygu ile gelişigüzel 7-8 kişinin hayatı kurtulacak ve yeryüzü az 7-8 ailenin hayatında mucizevi tıpkısı başkalık olacak.” diye konuştu.

“Bana yeniden hanay verdiler”

Merkezde eşinden yapılan böbrek nakliyle sağlığına kavuşan Ural Günahsız ise sağlığına kavuştuğu için bahtiyar olduğunu söyledi.

Münezzeh, tedavisinin ve aktarım bekleme sürecinin 2,5 yıldır sürdüğünü belirterek, “Aktarım ameliyatı hayatımı değiştirdi. Biz doğrusu 20 sene evvel bilcümle organlarımızı bağışlamıştık. Organlarımızın yer olması namına birine duygusal olması makro.” dedi.

Hayal Münezzeh da eşinin rahatsızlandığı önceki andan itibaren organını vermek istediğini, nakil sürecinde doktorların aynı kamer süren bire bir tetkik sonucunda nakle diploma verdiğini anlattı.

Kadavradan yapılan böbrek nakliyle sağlığına mülaki 60 yaşındaki Naim Aygün da 3,5 yıldır nakil atılmak üzere beklediğini aktardı.

Kovid-19 süreci başlayınca gergin olduğunu anlatan Aygün, “Uzuv bulunsa da işler olamam demiştim. Doktorlar ve hastaneler imdi Kovid-19 ile meşguldü. Ama iyi olsun doktorlarımız bizi hayata bağladılar. Aktarım olduğuma halen inanamıyorum. Şaşırtıcı kadar tıpkısı molekül. Bana yeniden hanay verdiler.” ifadelerini kullandı.

Share: