Dünyanın üçüncü, Avrupa’nın sunma tafsilatlı koşa tulum karayolu tünelinde sona akıllıcasına

Dünyanın üçüncü, Avrupa’nın genişlik ince çift tüp karayolu tünelinde sona doğru

Yeni Zigana Tüneli’nde asfaltlama ve elektro mekanik çalışmalarının yüzdelik 90’i, bağlantı yollarının ise yüzdelik 93’i tamamlandı

Çalışmaların şeb-güneş bitmeme ettiği Zigana Tüneli’nin 2023 yılının April ayında hizmete girmesi planlanıyor

TRABZON – 2023 yılı Nisan ayında hizmete girmesi beklenen ve Türkiye’nin çekicilik projelerinden biri kendisine gösterilen Eskimemiş Zigana Tüneli, asfaltlama ve elektro mekanik çalışmalarının yüzde 90’i, angajman yollarının ise yüzdelik 93’i tamamlandı.

Bittiğinde Türkiye ve Avrupa’nın yeryüzü detaylı, dünyanın ise 3. arz uzun tüneli olacak olan Trabzon- Gümüşhane karayolu üzerindeki Bakir Zigana Tüneli’nde çalışmalar sürüyor. Gün Doğusu Karadeniz ve Kafkasları, Ortadoğu ve İran’a bağlayan Trabzon-Gümüşhane karayolu üstünde mevcut Tarihi İpek Yolu güzergahındaki Yeni Zigana Tüneli’nde tünel içerisindeki asfaltlama ve elektrokardiyografi mekanik çalışmalarının yüzdelik 90’i, bağlantı yollarının ise yüzde 93’i tamamlandı.

17 Mart 2017 tarihinde temeli atılmış ve inşaatı o dönem bugündür geceleyin-çağ devam eden Zigana Tüneli’nin inşaatında çift tüpte dahi çerağ görünerek hafriyat işlemi ve beton şümul çalışmaları Familya 2022 tarihinde tamamlanırken, bağlantı yolları ile alay malay 15,1 km’ye ulaşan yolda icraat sürüyor. Yeni Zigana Tüneli’nin ulaşıma açılmasıyla Trabzon-Gümüşhane beyninde açıklık kestirmece 30 zaman azalırken, kâin kat 8 kilometre kısaltılmış olacak. Zamandan 40 milyon TL, akaryakıttan 99 milyon TL gelmek amacıyla yıllık hep 139 milyon TL tasarruf edilecek. Tünel ile karbon salımı bile 18 bin ton daha az gerçekleşecek.

Zigana Tüneli projesi, Trabzon – Aşkale Yolu’nun 44. km’sindeki Maçka/Başarköy mevkiinde başlayıp, 67. km’üstelik düz kayran Küstere-Gümüşhane Yolu’na köprülü kavşak ile bağlanıyor. 12 metre genişliğindeki kâin azamet yolu ikişer şeritli mukassem yol haline gelecek. Projenin hizmete açılmasıyla, Zigana’nın zirvesinde 2 bin 10 metre olan ve 1. tünelde bin 825 metreye indirilen kot, 600 metre henüz dun çekilerek bin 212 metreye inecek.

Keskin virajlar ve rampalar birlikte bu projeyle ortadan kalkmış olacak

Türkiye’nin yer uzun karayolu tüneli olacak olan Zigana Tüneli hizmete girmesiyle Gümüşhane, Trabzon Limanı’na daha da yaklaşacak ve yolun hendesi standardı henüz de yükselmiş olacak. 100 kilometre olan güzergah 10 kilometre kısaltarak 90 kilometreye düşürülmüş olacak. Alelhusus kış aylarında yağışın ve kanı bati olduğu geçitte şiddetli virajlar ve rampalar da bu projeyle ortadan kalkmış olacak. Zigana Tüneli ile birlikte sürücülere konforlu, güvenli ve iktisadi tıpkısı erişim imkanı sağlanmış olacak. Yalman yamaçlardan taş düşmesi üzere problemlerin üstelik ortadan kalkacağı projede antrparantez karayolu tünellerinde Türkiye’birlikte ilk kez yapılan “dikey şaft yapıları” kullanıldı. Zigana Tüneli projesi kapsamındaki 3 istasyonun rastgele birinde 1 temiz, 1 dahi düzensiz çekicilik girmek için toplam 6 adet havalandırma şaft yapısı kayran alacak.

Tünel bağlantı yollarındaki Dengeli Konsol Köprüler projeye farklı boyut getiriyor

Ayrıca Eskimemiş Zigana Tünel güzergahında kararlı konsol metoduyla yapılan hususi aynı köprü, kavşaklar, köprüler ve irili ufaklı tünellerin yapımına kırıcı tıpkı şekilde devam ediliyor. Tünelin aynı terslik yaşanmaması halinde 2023 yılının April ayında hizmete girmesi planlanıyor. Projede ayrıca Türkiye’nin çok birkaç yerinde geçerli ve çalışmaların koskocaman kısmını oluşturan Dengeli Konsol Köprüler kayran alıyor.

Share: