Düzme balı göğüslemek amacıyla ‘barkod sistemi’

Yapmacıklı balı çelmek üzere ‘çizgi im sistemi’

SAMSUN Samsun Arıcılar Birliği Başkanı Rasim Kaplan, düzme balın önüne dökmek için arıcılarda barkod sistemi kullandıklarını ve her arıcıya üretim kapasitesi kadar çizgi im verildiğini söyledi.

Gerçeğinden ayırmanın berenarı baskı olduğu ‘sahte bal’ konusu ayrımsız süredir Türkiye gündeminde meydan alıyor. Sahte balın hemen Türkiye’nin sorunu olmadığını ve dünya genelinde düzme balla ilişkin bir nice mücadelenin verildiğini tabir fail Başbuğ Rasim Kaplan, aldıkları önlemler için matbuat mensuplarına açıklamalarda bulundu.

“Seçkin arıcıya istihsal kapasitesi kadar çizgi im vereceğiz”

Arıcılara üretim kapasitesi kadar barkod verileceğini ve üretilen ballara barkod yapıştırılacağını ifade eden Rasim Kaplan, “Bireşimli ve düzme balla savaş ile ilişkin devletimiz çalışıyor. Raflardan alınan ve balların yüzdelik 80’inin düzme çıktığı haberlerini bizler bile gördük. Bunları, ‘arıcılar piyasaya sürüyor’ diye tanıtmak akla yatkın değil. Meydan bileşimli bal sürülüyor, sınırlardan kaçak bal giriyor, bunlarla ilişik ululuk mücadele ediyor. Ilişki kendisine biz üstelik mukteza çalışmaları yapıyoruz, bakanlığımız üstelik muktezi çalışmaları yapıyor. Düzme ve bileşimli balı göğüslemek amacıyla üreticilerin kovanlarına taktığımız plak kabil ürettikleri bal kadar bile teneke bazında ürettiyse tenekelere, çerçeve ürettiyse çerçevelere barkod vereceğiz. Bunlar nezaret ve kontak kontrolünde verilecek. Seçme arıcıya istihsal kapasitesi kadar barkod vereceğiz. Müstahsil bin çizgi im alıp, 3 bin çizgi im kullandıysa bu ilgi çekecek. Orada bir sahtekârlık olduğu anlaşılacak. Söz Gelişi bin arısı olan bire bir arıcı 20 kilogram bal üretebilir. Ona o kadarlık çizgi im vereceğiz. Yetiştirici ürününe barkodu yapıştıracak. Paketlemeye kadar bastırık üreticide. Paketlemeden sonra üründe rafta aynı sav çıkarsa, paketleyicinin çocuk haricen tıpkı madde kattığı ortaya hamiş olacak” dedi.

“Barkod uygulaması şişman oranda cali balın önüne geçebilir”

Piyasada barkodsuz bal satılmaması ile düzme balların dahi şişman oranda önüne geçebileceğini belirten Kaplan, “Barkod uygulaması balaban oranda cali balın önüne geçebilir. Balın üreticiden paketlemeye kadar takibi var. Bunun sorumluluğu üreticide. Samsun’bile bunu uyguluyoruz. Uygulayan illerimiz üstelik var ama mecburi arkaç gelmedi. Biz bu modelin zorunlu ayla gelmesini rastgele görüşmemizde yetkililere öneriyoruz. Yapmacıklı balı temel baldan ayırmanın yolu çok baskı. Alelhusus gözle tahsis etmek henüz tahakküm. Sabık hafta Çambalı Kongresi yapıldı. Orada dünyaya yapmacıklı balla kuma mücadele vurgusu yapıldı. Acun Arıcılar Birliği Umumi Başbuğ Yardımcısı kongrede, ‘Düzme bal yemeden içmeden Türkiye’nin değil, dünyanın sorunu’ dedi. Tığ bal üretiminde Çin’den sonraları dünya 2’nsiyiz. O yüzden balımıza eş çıkmalı ve cali balın önüne geçmeliyiz” diye konuştu.

Share: