Edirne kırmızısının elde edildiği nebat hasat edildi

Trakya Üniversitesi ile Trakya Zirai Araştırı Enstitüsü vasıtasıyla deneyim üretimi yapılan ve “Edirne kırmızısına” rengini veren “rubia tinctorum” bitkisi için hasat programı düzenlendi.

Trakya Üniversitesi tarafından kombinasyon edilen “Edirne Kırmızısı Hasat Haset Şenliği” kapsamında Trakya Zirai Araştırma Enstitüsünün Karaağaç Mahallesi’ndeki deneyim tarlasında “rubia tinctorum” bitkisinin hasadı yapıldı.

Bitkiden elde edilmiş toz boyayla güpür boyaması ve tişört baskısının bile yapıldığı etkinlikte nebat ve boyanın özellikleriyle ilgilendiren lokma yapıldı.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, gazetecilere, Edirne kırmızısının site amacıyla eke tıpkı değer olduğunu, rengin marka değerinin artırılması ve melfuf ayar yaratması amacıyla çalışmalar yaptıklarını anlatım etti.

Konuyla ait TÜBİTAK destekli proje yürüttüklerini, 5 değişik çocuk örneğinin bölgeye uyumluluğu ve verimliliğini araştırdıklarını nâkil Tabakoğlu, “Eczacılık Fakültemiz bu bitkiden haddinden fazla iyice kremler, rujlar ve ayrımlı mahsulat yaptı. Gene tekstil bölümümüz bunu kumaşa uyguladı ve örneklerini gösterdi. Enstrümandan tutun oyuncakların boyanmasına büyüklüğünde mukavim çokça üründe kullanılabilir. Bir zamanda antimikrobiyal tıpkısı özelliği var. Bununla yapılan mahsulat sizi mikroplardan koruyacak, kremler bir nice hastalığa ferah mevrut olacak. Pek haddinden fazla sektörde artma durumu var.” dedi.

Tabakoğlu, rengin geliştirilmesi ve çarkıt motiflerin hayata geçirilmesi amacıyla Kiğılı firması ile eş çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Kiğılı Umumi Heyet Komutan Yardımcısı Ayça Suerdem ise Edirne kırmızısıyla üretilen ürünlerin Türkiye ve dünya çapında yaygınlaşması üzere icraat yapacaklarını belirterek, “Biz ortaklık namına atkı, şal, kravat ve mendilde çalışmaya başladık. Çok fena hâlde aynı hasep oluyor.” diyerek konuştu.

Trakya Zirai Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek üstelik bitkinin deneyim üretimiyle ilişkin bilgi verdi.

Share: