Edirne’deki Karaağaç Yerleşkesi tarihi ve saf güzellikleriyle turizm destinasyonuna dönüştü

Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi, müzeleri, tarihi gar binası, nostaljik karaca treni, Lozan Anıtı ve doğasıyla Edirne’nin arz çok ziyaretçi çekici turizm destinasyonlarından birine dönüştü.

Üniversitenin Evire Çevire Sanatlar Fakültesi’nin bulunduğu kampüs, Mimar Kemaleddin tarafından yapılan tarihi gar binasında şekillenirken, kasaba yapılarıyla içre barındırdığı müzeleri, görüşme galerisi, tarihi alanlar ve anıt ağaçları ile kültür, danışma, huy, sıra ve eğitim bilimi başlıklarını tıpkısı arada sunuyor.

Yerleşke, içre barındırdığı kültürel ve turistik öğelerle yerli ve ecnebi turistlerin ilgisini çekiyor.

Edirne’ye gelen ziyaretçilerin görmeden gitmediği, kentin Selimiye, Bozuk ve Üç Şerefeli camilerinin oluşturduğu “Değerli Üçlü” alanından sonraki en makro turizm destinasyonu haline mevrut kampüs turizme katkı sunuyor.

Yerleşke, Tarihi Gar Binası, İlhan Koman Statü ve Suret Müzesi, Milli Uğraş ve Lozan Müzesi, Güngör-Rifat Arıbal Koleksiyonu kabilinden değerlere familya sahipliği yapıyor. Lozan Hazar Antlaşması ile Narven’ın tekrar Türk topraklarına kazandırılmasını temsilen Trakya Üniversitesi ile Edirne Belediyesinin öncülüğünde yapılan Lozan Anıtı üstelik yerleşkede bulunuyor.

Statüsü değişti

Trakya Üniversitesi yönetimi temmuz ayında, Edirne’nin bildirme yüce turistik destinasyonlarından biri olan ve tarihten doğaya, kültürden sanata, eğitimden turizme büyüklüğünde birçok bileşeni bünyesinde bulunduran Narven Yerleşkesi’nin korunması, kollanması ve ati kuşaklara aktarılması hesabına Narven kampüsünü “Hususi Korunaklı Destinasyon Alanı” car etti.

Alan yönetiminin aldığı kararlar doğrultusunda esirgeme ve yenileme çalışmaları, sene sonuna kadar tamamlanacak.

Yapılacak çalışmaların ardından “Müze yerleşke” niteliğindeki alana girişler ücretlendirilecek ve söz konusu kayran, şehir kültürüne değer katacak şekilde korumaya alınacak.

Binlerce seyyar musahabe ediyor

Trakya Üniversitesi İlhan Koman Yontu ve Suret Müzesi Sorumlusu Müslüm Özcan, AA muhabirine, turizm destinasyonu olan Karaağaç Yerleşkesi’nin her sene binlerce ziyaretçiyi ağırladığını söyledi.

Yerleşkenin bulunduğu Narven Mahallesi’nin, Lozan Barış Antlaşması’nda Yunanistan’dan çarpışma tazminatı yerine münfail olmasının bölgeye ayrı tıpkı özellik kattığını dile getiren Özcan, “Bura Edirne turizmi için çokça balaban tıpkısı havza. Edirne’dahi 4 toprak turizm üzere koskocaman, birincisi Selimiye Camisi, ikincisi Edirne Eskimemiş Sarayı, üçüncüsü II. Bayezid Külliyesi ve Keyif Müzesi ve burası. Edirne’ye turistik gayeli gelen insanların uğrak noktası tıpkı vadi burası. Tarihi, doğası ve müzeleriyle burada iri bir karambol var.” diye konuştu.

Özcan, yerleşkenin Hususi Korunaklı Destinasyon Alanı car edildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Gelişmemiş devir içre Natür Tarihi Müzesi üstelik ziyarete açılacak. Burasını açıkça gelgel müzesi adına bile tanımlayabiliriz. Çünkü Adamakıllı Sanatlar Fakültesi dahi buraya haddinden fazla yüce ulama sunmaktadır. Öğrencilerimiz ve hocalarımızın yaptığı eserler örtüsüz alanda sergilenmektedir. Karaağaç Yerleşkesi’ni turizm için gelen konuklarını kültürel ve sanatsal namına inandırıcı veriler sunan bire bir düz olarak tanım edebiliriz. Yerel ve ecnebi turistler rabıta gösteriyor. Alelhusus pandemi öncesi 400-600 bin ziyaretçi potansiyelimiz vardı. Pandemi döneminde 200 binlere kadar sakıt ziyaretçi sayısı, turizmdeki canlanmayla alay malay derece derece artıyor.”

Özcan, yerleşkedeki müzelerde bulunmaz musahabe eserlerinin bulunduğunu rapor etti.

İlhan Koman Statü ve Fotoğraf Müzesi’nde 850’ye mail müzakere eserinin sergilendiğini dile getiren Özcan, ” Türkiye’deki özel müzelere bakıldığında sunu balaban koleksiyonlardan birine sahibiz. Eserlerimiz az çok zer.” dedi.

Ziyaretçiler yerleşkeyi içten geziyor

Ziyaretçilerden Abdülkadir Kayaç, yerleşkede değişik kültürel yapıları bire bir yerde gezip müşahede imkanı bulduklarını dile getirdi.

Doğayla iç içe ziyaretlerde bulunduklarını tamlayan Kaya, “Ailemle geldim. Ilk Lozan Anıtı’nı gezdik, deminden tren garını geziyoruz. Yerleşkenin, halkın ziyaretine münhal olması haddinden fazla evire çevire. Öğrencilerin beraberinde ziyaretçiler dahi bu güzelliklerden faydalanıyor.” dedi.

İstanbul’dan mevrut Münevver Özcan da yerleşkenin tarihi ve kültürel güzellikleri barındırdığını anlatım etti.

Tarihi Gar Binası ve müzelerle geçmişe seyahat yaptıklarını anlatan Özcan, kente gelen turistlere yerleşkeyi müzakere etmeleri tavsiyesinde bulundu.



Share: