FOTOKAPANLA KARIŞIK HAYATI ANALİZİ YAPILDI; TAHMİNDEN ÇOKÇA AYI VE KURT GÖRÜLDÜ

İSTANBUL Üniversitesi Fen Fakültesi Dirim Bilimi Bölümü’nden ayrımsız takım araştırmacı, Sakarya’de aşılanmamış hayatı takibi için ormanlık alanlara kurulan fotokapanlar ile bozayı, kurt, düzenci, tilki ve karışık domuzu gibi hayvanları doğal zarfında vasıta altına aldı. Fotokapan çalışmalarıyla hesaplı araştırmada, Cenup Sakarya ormanlarındaki biyoçeşitlilik tespit edildi. Dr. Fatih Dikmen, “Ön sonuçlarımız sunturlu neticelendi. Bölgede herif faaliyeti artmış olsa da yaban hayvanlarının bölgede hala bulunan olduğunu belirleme ettik. Biyoçeşitliliğin korunması açısından koca tıpkısı rasat bu” dedi.

İstanbulluların natürel güzelliği ve abat ulaşımı nedeniyle yer çokça yeğleme ettiği noktalardan biri olan Sakarya, erbap olduğu natürel, tarihi ve kültürel güzelliklerinin beraberinde melez hayatı zenginliğiyle da dikkati çekiyor. İstanbul Üniversitesi Bilim Fakültesi Dirim Bilimi Bölümü’nden bire bir kadro araştırmacı, April 2022’den beri bölgede yaban hayatının natürel yaşamı, kişi takibi ve korunması için tetkikat yürüttü. Araştırmada 29 noktaya videoteyp ve fotoğraf incizap özelliğine topluluk fotokapanlar yerleştirildi. Araştırmacılar, bu sayede Sakarya’birlikte âdem yoğunluğunun olduğu alanlarda de karışık hayatının zenginliğini görüntüledi. Fotokapanlara 9 ay içerisinde bozayı, tilki, melez domuzu üzere birçok faal türü yakalandı. Selen insanları koca varlığının ve etkisinin yaban hayatına etkisini gözler önüne serdi.

‘TAHMİN ETTİĞİMİZDEN FAZLA AYI VE KURTLARIN DOLAŞTIĞINI GÖRDÜK’

Çandır hayatının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilirliği için icraat yaptıklarını belirten İstanbul Üniversitesi Selen Fakültesi Dirim Bilimi Bölümü Hayvanat Ana Veri Dalı Akademisyen Dr. Fatih Dikmen, “Aşılanmamış hayatı ile ait ağır sıklet aynı eksilme oluşup oluşmadığını nikbet ediyorduk. Bizim için yer can alıcı serencam koskocaman derecede kocaoğlan ve kurt verisi elde etmemiz oldu. Bu çalışmanın sonucunda 9 maaş sürede durum ettiğimizden henüz çok ayıların ve kurtların hala o alanda dolaşabildiğini gördük. Bu format hayvan bilimi açısından çok adamakıllı bir akıbet ama karışık hayvanlarının henüz kesif görülmesi insanlar açısından erinçsiz edici olabiliyor. Bu noktada insanlarımız tam tedbirleri alırsa eğer yara sonuçlanabilecek karşılaşmaların önüne geçebilir. Hedefimiz elhak bu forma incitici sonuçlar olmadan havza hakkında düşünüm sahibi olmaktı. Bunun neticesinde hem bölgedeki yetkilileri hem da insanları bu noktada uyarabilecek veriler elde etmekti. Ön sonuçlarımız iyice neticelendi. Bölgede insan faaliyeti kalık olsa dahi aşılanmamış hayvanlarının bölgede hala kâin olduğunu tespit ettik. Biyoçeşitliliğin korunması açısından kebir tıpkı müşahede bu. Karışık hayvanlarının besin ve saklanma alanı bulabildikleri yerler hala var demektir. ve adam baskısı altında olan bu bölgelerin korunması katıksız yaşamın devamlılığı amacıyla nazik önem taşımakta. Önümüzdeki süreçlerde birlikte bu alanlarla ilgilendiren elan uzun ve sabah akşam çalışmaların yapılarak huy siper çalışmalarının planlanması gerektiğini düşünüyoruz. Söz Gelişi, kereste kesimi yapılan bölgelerde çok bir iki olgun elde ettik. Çok yakınında tıpkısı bambaşka bölgedeki ittifak sıfır yerden daha çok malumat elde ettik. bazen işimiz gece vakitlerine büyüklüğünde sürdü, ansız çağ yollarında kaybolduğumuz oldu, arabamız çamura saplandı amma zorluklara karşın yeniden harcama o çalışmaları yaparız” dedi.

‘İNSANLARIN AKTİF OLMADIĞI SAATLERİ SEÇİYORLAR’

Kentteki yaban hayvanlarının envanterini fark etmek üzere fotokapan kullandıklarını dile getiren Biyolog Melis Töke “Darülfünun bazlı yapılan önceki iş diyebiliriz bu yüzden çok heyecanlıyız. Çalışmalarımıza geçtiğimiz april ayında başladık. 9 aylık süreçte 1 ay arayla bölgeyi ülfet ederek fotokapanlar kurduk. Yaklaşık 3 kişilik grup ile bu çalışmayı yürüttük. Bozayı, kurt, huysuz, tilki, pörsümüş, sansar, karışık domuzu kabil hayvanat gözlemledik. Bu hayvanlar insanların bulunduğu bölgelerde da neşelilik gösteriyor ama genelde insanların çok hareketli olmadığı saat dilimlerinde fotokapanlarda görüntüleniyorlar. Bu genişlik aşılanmamış hayvanlarının insanlarla maç olasılığını düşürüyor. Bu bizim açımızdan eke benzeri bulgu. Amma tekrar de doğada, ormanda ayının olduğu bir bölgede geziyorsak yer koskocaman esirgeme yöntemlerinden biri gürültü tahsis etmek. Filhakika çok şişman çoğunlukta ayılar sizin sesinizi duyduğunda uzaklaşma eğilimindeler. İnsan nüfusunun ve hayatiyet sınırlarının genişlemesi ile beraber yaban hayvanlarının yaşam alanları daralıyor ve bu buut bize, onlarla birlikte dirim üzerine yöntemler geliştirmeye yöneltiyor” dedi.

‘YİYECEKLERİMİZİ AÇIKTA BIRAKMAMAK ÖNEMLİ’

Aşılanmamış hayvanlarının rızık sorunu yaşadığını belirten Dirim Bilimci Töke, “Bu yaşam alanlarının parçalanması/azalması cihetiyle besin bulma üstüne güçlük çekiyorlar zımnında adam kaynaklı besinlere iktiran durumları söz konusu olanaklı. O yüzden doğada piknik yaparken, kamp yaparken yiyeceklerimizi açıkta tutmak kebir bir dehalet yöntemi olacaktır. Bizler dahi o bölgede hem zirai operasyon hem da kaba kesimi kabil diğer koca faaliyetlerinin bölgedeki saf yaşamın durumuna etkilerinin çözümleme edilebilmesi amacıyla bu suret doğa esirgeme çalışmalarına devam etmeyi planlıyoruz. Zira bu hat bölgeye özgü çalışmalar ekosistem dinamiklerinin anlaşılmasında ve sonrasında himaye çalışlarının tasarlanması az çok yüce” diyerek konuştu.

Share: