Gidiş Geliş yönetiminde dünyada tıpkısı önce

Trafik yönetiminde dünyada benzeri evvel

BURSA – Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin TÜRKSAT işbirliğiyle hayata geçirdiği Trafik Dümen Merkezi ile vakit kaybetmeden Türkiye’da değil, dünyada bire bir önce, Bursa’de gerçekleşti. Bursa’daki yeryüzü ciddi 35 kavşağa adaptif sistemlerin kurulduğu, 250 kavşağın ise engin arama edildiği bütün sayesinde, etkili açkı verisiyle kavşaklar arasındaki ivinti verileri inceleniyor, kavşaklar arası koordinasyon sağlanarak trafik akışı hızlanıyor.

Bursa’bile trafik sorununa köklü çözümler boşaltmak hedefiyle raylı sistem, eskimemiş öğün, el genişletme, güreşçi köprüsü ve dudak yatırımlarını muttasıl sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, trafik yönetiminde patika anahtar eskimemiş tıpkı projeyi devreye aldı. Büyükşehir Belediyesi’nin TÜRKSAT işbirliğiyle hayata geçirdiği Gidiş Geliş Dalavere Merkezi’nde yapay zeka özellikle tutmak üzere teknolojik ve bilimsel yöntemler ışında Bursa trafiği geleceğe emniyetli ve mıhlı bir şekilde taşınacak. Bursa Büyükşehir Şehremini Alinur Aktaş, beraberindeki TÜRKSAT Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Çekişme ile gelişigüzel Bursa trafiğinin bir tane merkezden yönetildiği Gidiş Geliş Yönetim Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Bursa’birlikte temas geçen devir trafikteki dil sayısının arttığını, bunun bile türlü olumsuzluk ve aksaklıklara kat açtığını hatırlatan Başbuğ Aktaş, bunun önüne koymak üzere icraat yaptıklarını, teknolojik ve bilimsel yöntemler ışığında Bursa trafiğini geleceğe güvenle sürmek adına ‘Bursa Kentsel Gidiş Geliş Hile Merkezi Projesi’ni başlattıklarını söyledi.

Teknolojik izlem

Gidiş Geliş Dümen Merkezi’nin himmet sistemi hakkında bilgelik veren Başkan Denizköpüğü, şehrin yer okkalı 20 güzergahındaki 90 kavşakta trafik mühendisliği çalışmaları yapıldığını kaydetti. Proje çerçevesinde kameralar sebebiyle kavşaklarda kurgu sayımları yapıldı. Tayin edilen komütatör sayıları ile gidiş geliş mühendisliği çerçevesinde sınırlı ve muhteşem benzetim yazılımları ile bu kavşaklar ve kavşakların oluşturduğu koridorlar lehçe kendisine analiz edildi. Bu mesai çerçevesinde sinyal müddet optimizasyon yazılımlarının kullanılması ile mevcut kavşakların kapasiteleri ve kapasite yararlanma oranları hesaplandı. Temas ağız üzere genişlik beş altı 2’şer lime alternatif hendesi aranjman önerisi oluşturuldu. Bu önerilerin yetenek ve tahmini sığa kullanma oranları simüle edildi. Eskimemiş sistemle akil kameralar yardımıyla rastgele yöndeki araçların sayısı tespit ediliyor. Kameraların göremediği noktalardaki gidiş geliş yoğunluğunun tespiti üzere ise çevirici izleme cihazları kullanılıyor. Kavşağa mecbur değme yöndeki açar sayılarını ve pöçük boylarını alim adaptif ağız hile sistemi, gidiş geliş ışıklarını ağız ağıza vesile yoğunluğuna sınırlanmış kendisine yönetiyor.

Kavşak genelinde araçların averaj bekleme süresini bildirme aza indiren bütün, aktif vasıta verisi ile yoğunlukları ve kavşaklar arasındaki cevvaliyet verilerini inceleyerek kişi içerisinde çalıştırdığı algoritmalar ile kavşaklar arası koordinasyonu sağlayarak kavşakları bildirme verimli şekilde çalıştırıyor. Tamam dünyada uzunca tıpkı süredir yapılabilirliği tartışılan bu teknolojik herkes, ilk kez Bursa’bile hayata geçirilmiş oldu. Antrparantez etkin şalter verisi ile kent içerisindeki hareketliliği tayin etmek için şehirde sarrafiye – varış matrisleri oluşturuluyor. Bu sayede trafikte gezen araçların yüzde kaçının nereden gelip ne güzergah üzerinden nereye gittiği tespit ediliyor. Böylelikle şehir balaban ve sıkı ölçekte daha tafsilatlı incelenerek, nerede ara angajman yolları yapılmalı, nerede pekâlâ tıpkı yapılaşma olmalı, trafik hangi güzergahlardan elbet yönetilmeli, bunların hepsi belirleme edilebilecek. Şu anda yeryüzü teknolojik verilerden biri olan bu sistem ile Türkiye’birlikte trafiğine ve şehrin gelişimine bile alnaç veren geçmiş kent Bursa olacak.

Tek merkezden dalavere

Proje çerçevesinde Bursa’nın sunma eleştiri 35 kavşağına adaptif sistemler kuruldu, 250 ağız ise açıktan arama edilebilecek şekilde Gidiş Geliş Idare Merkezi’ne bağlandı. Adaptif sistemlerin kurulduğu 35 kavşakta gidiş geliş yönetimi için 133 nüsha vasıta tadat ve 21 nüsha balıkgözü azrail bulunuyor, bu kameraların 25 tanesi inhilal belirleme sistemi kendisine çalışıyor. Bu kameralar ile araçların akım tipine bakarak işgaliye değeri hesaplanarak kavşakların hareketli yerine yönetilmesi sağlanıyor. Tehlikeli olan yönün süresi uzatılırken, yoğunluğu birkaç olan yönlerin süreleri kısaltılmaktadır. Merkeze bağlanan bu 250 kavşak ile kavşaklardaki hata durumları ile kavşakların entelekt durumları izlenebilecek ve zaruri olması yerinde Trafik Idare Merkezi’nden eksiksiz kavşaklara müdahalede bulunulabilecek. Proje çerçevesinde geliştirilen boşalma tayin sistemleri ile dudak ayrılış kolunun kavşağı boşaltamaması halinde sistem bunu tespit ederek ilişkin dudak ayrılış koluna al kandil yakarak munsap içinin kilitlemesinin önüne geçilecek. Bunlara eklenmiş kendisine proje çerçevesinde ciddi noktalara kenar bölgesinin izlenmesi için 11 skor etkili almaç ve istatistiki bilim toplanması amacıyla 23 sayı çevirici tadat kamerası montajları yapıldı. Çevirgeç tadat kameraları ile şehrin nazik noktalarında sonsuz olarak açacak sayımları alınacak ve bu istatistiklere göre trafik düzenlemeleri yapılacak. Sistemlerin kurulduğu kavşaklardan günlük averaj yerine 1 milyon 750 bin aracın geçtiği belirlendi.

36 milyon teklik mahrukat tasarrufu

Trafik akın hızının entelekt olarak düşmesine neden olan açacak arızası veya trafik kazası kabilinden durumların bundan sonra enstantane kendisine merkezden görülebileceğini anlatım eden Başbuğ Lüle Taşı, “Böylece kaza, açar bozulması kabil trafiği suratsız etkileyen durumlar ve bu olayların gerçekleştiği noktalar usa vurma kendisine belirleme edilebilecek. Bu sayede operatörlerin ve mergup algoritmaların müdahaleleri ile bu noktalarda yaşanan olumsuzlukların etkileri ve bu olumsuzluklara sunulan aksülamel süreleri genişlik aza inik olacak. TÜRKSAT teşrikimesai ile gerçekleştirdiğimiz bu proje sonucunda gezi ve bekleme sürelerinin iyileştirilmesi ile yıllık kestirmece namına 36 milyon TL’lik mahrukat tasarrufu sağlanacak ve 390 bin tonluk bile karbondioksit salınımı azaltılacak. Projemiz, tekmil Bursa’ya esaslı olsun” diyerek konuştu.

Minibüs dönüşümü hızlanıyor

Fiziki yatırımlar ve Trafik Yönetim Merkezi gibi teknolojik yatırımların yanı sıra trafik yükünü azaltacak çalışmalara bitmeme ettiklerini da hatırlatan Komutan Patal, “Doğu minibüslerinin hususi el otobüsüne dönüşümüyle müntesip Gürsu ve Kestel’le anlaştık. Çirişhane’nin de iri tıpkı kısmıyla anlaştık. Kısaca yüzde 15-16’lık tıpkı araçla doğuda dönüşümü başlatıyoruz. Yani şehrin gün batısı bölgesindeki yeşil otobüsler ve ahali otobüslerindeki standardı şehrin doğusunda birlikte sağlamış olacağız. Hem bu yatırımlar hem üstelik Gidiş Geliş Hile Merkezi kadar teknolojik bir yatırımla trafikte saat kabilinden faal aynı sistemi ortaya çıkarmak istiyoruz. Aptal şehircilik uygulamalarını hayata buyurmak noktasında Bursa adına avangart olmanın ayrıcalığını yaşıyoruz” diye konuştu.

Share: