“Hayata Devir Operasyonu” davasına bitmeme edildi

Bayrampaşa Hapishane’nde 19 Çatlak 2000’birlikte düzenlenen ve 12 kişinin hayatını kaybettiği “Hayata Devir Operasyonu”nda fariza sınırlarını aştıkları gerekçesiyle dönemin cingöz görevlisi 194 sanığın yargılandığı davada, dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’ın, Patırtılı ve Görüntü Enformatik Sistemi (SEGBİS) ile şahit namına dinlenmesine karar verildi.

Bakırköy 13. Çetin Ukubet Mahkemesi’ndeki 47. duruşmaya, tarafların avukatları katıldı.

Mahkeme başkanı, Milli Güvenlik Kuruluna yazılan yazıda, kurulca münfail seçkin tavsiye mektubu kararının bulunmadığı ve ameliyat ile ilişkin yakalanmış değme rapor bulunmadığına dair yanıt verildiğini belirtti.

Önceki duruşmada tanık adına dinlenmesine karar verilen dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’ın avukatı, sunduğu dilekçede, Tantan’ın özel dulda altında bulunması cihetiyle düzenlilik tedbirleri çerçevesinde şehadet yapması ve ifadesinin SEGBİS tarafından bildirdiği adreste alınmasını temenni etti.

Bir hane katılanların avukatı dahi dönemin Bayrampaşa Mahbes Jandarma Kısım Komutanı Zeki Bingöl’ün tanık kendisine dinlenmesini, Tantan’ın huzurda dinlenmesini ve avukatının talebinin reddini istedi.

Mahkeme heyeti, Zeki Bingöl’ün beyanı içerlemek üzere hazır edilmesini, tanık Sadettin Tantan’ın bildirdiği adresten SEGBİS marifetiyle bağlantı kurularak beyanının alınmasını ve Hayata Dönüş operasyonları ile ilişkin genel benzeri asamble kararı yahut başvuru kararı alınıp alınmadığının sorulmasına karar verdi.

Duruşma eksiklerin giderilmesi için ertelendi.

Davanın geçmişi

Bakırköy Cumhuriyet Altını Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıkların 19 Çatlak 2000’dahi Bayrampaşa Hapis’nde düzenlenen “Hayata Dolaşma Operasyonu”nda görevli açıkgöz birliklerinde meydan aldığı belirtiliyor.

Sanık olan dönemin 39 jandarma görevlisinin, fariza sınırlarını aşarak taşkın bati ve silah kullanıp faili galiba olamaz şekilde 12 kişinin ölümüne amil oldukları, 29 kişiyi üstelik öldürmeye teşebbüs ettikleri dökme iddianamede, özellikle fariza sınırları ve zırh istimal yetkilerinin aşılıp aşılmadığına, orantılı veya sivri yavaş kullanılıp kullanılmadığına ilgili delillerin değerlendirilmesinin mahkemeye ilişkin olduğu anlatım ediliyor.

İddianamede, yanlışlık tarihinde bitirmiş görevlisi olan sanıklar üzerine, ölen 12 hayat için değişik “görevin ifası sırasında bilerek katil” suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar, 29 mağdur için da “görevin ifası sırasında düşünülerek öldürmeye teşebbüs” suçundan ayrı ayrı 9 ile 15 yıl arasında değişen dam cezası isteniyor.

Ek savca ile sanık sayısı 196’ya yükseldi

Yargılama bitmeme ederken İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca olayla ilgilendiren 157 maznun üzerine munzam savca düzenlendi. İddianamede, bu sanıkların “isteyerek cani” suçundan cezalandırılmaları kâm ediliyor.

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, bu savca ile Bakırköy 13. Pahal Ukubet Mahkemesi’ndeki dosyanın birleştirilmesine değişmeyen verdi. Dosyaların birleşmesi sonucunda sanık sayısı 196’ya yükseldi.

Yargılama sırasında, iki sanığın hayatını kaybetmesiyle sanık sayısı 194 oldu.

Share: