“İslam ülkelerinin 2023 turizm kenti” Şanlıurfa, kullanılmamış yılın flaş şehri olmayı hedefliyor

İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından “İslam ülkelerinin 2023 turizm kenti” seçilen Şanlıurfa, turizmde yakaladığı hareketliliği ati yıl 2 katına çıkarmayı hedefliyor.

“Peygamberler şehri” olarak üstelik mezkûr, inanç ve kültür turizminde mefret yere topluluk Şanlıurfa, konuklarına Hazreti İbrahim’in doğduğu ve ateşe atıldığı düz adına rivayet edilen Balıklıgöl, “tarihin sıfır noktası” diye nitelendirilen UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Göbeklitepe, neolitik döneme ilgilendiren kullanılmamış eserlere ulaşılan Karahantepe, konik kubbeli evleriyle bilinen tarihi Harran ilçesi ve saf güzellikleriyle öne çıkan Halfeti kadar bir nice mehabetli noktayı gezme imkanı sunuyor.

Şanlıurfa, 2022 yılında 1 milyonu aşan konaklamalı yerli ve yabancı gezici sayısını, “İslam ülkelerinin 2023 turizm kenti” seçilmesiyle yıpranmamış yılda artırmayı hedefliyor.

Yeni yılın önceki günlerinde tanıtım yapılacak

Vali Salih Ayhan, AA muhabirine, Şanlıurfa’nın kadim bir geçmişi ve inanç merkezi olması dolayısıyla İslam İşbirliği Teşkilatı eliyle “İslam ülkelerinin 2023 turizm kenti” seçildiğini anımsattı.

Kentin turizm hareketliliğini sunulan bu unvanla elan dahi artırmayı amaçladıklarını nâkil Ayhan, sürecin iyi yürütülmesi üzere Il koordinesinde zarfında yerli yönetimler, kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının kayran aldığı şekilde say yaptıklarını tabir etti.

Ayhan, 2023 yılı geneline yayılacak programlar hazırladıklarını anlatarak, şöyle konuştu:

“Bu payeyi çok ferah anlamlandırmamız gerekli. 2022 yılındaki verilerimize baktığımız ahit konaklamalı 1 milyonu geçtik. Yani Şanlıurfa bu konaklama rakamına göre beribenzer iyi ayrımsız ivme yakalamış. Bunu günübirliklerle değerlendiğimiz zaman 4-5 milyonluk tıpkı hareketlilik olduğunu söyleyebiliriz. Göbeklitepe, Balıklıgöl gestalt oluşmak amacıyla Şanlıurfa’nın bayrı tarihini görmeye, onu anlamlandırmaya, o tarihi yaşamaya alışılmadık aynı talebin olduğunu söyleyebilirim. Bağımlı 2023’te, 2022’den haddinden fazla daha aşkın ivme kazandırmamız lazım. Bunun amacıyla hep bulunan durumumuzu gözden geçirdik. Seçkin kurumun ne yapacağına dair hazırlıklarını yaptılar. İnşallah 2-3 Ocak’ta önceki programla diyeceğiz kim, 2023 Turizm Başkenti olan Şanlıurfa’nın önce etkinliğini başlatmış olacağız, tabiri caizse tanıtım yapmış olacağız.”

Değme kurumun pekâlâ ayrımsız mesai yürüteceğine dair icraat yaptıklarını ve bu kapsamda yürütme oturmuş oluşturduklarını nâkil Vali Ayhan, kentte aktif benzeri birliktelik oluşturduklarını söyledi.

“6 aydır arkadaşlarımız aş damı hazırlıklarını yaptılar”

Ayhan, Şanlıurfa’ya sunulan “İslam ülkelerinin 2023 turizm kenti” unvanını yeryüzü bol şekilde çekmek ve ziyaretçi sayısını artırmak amacıyla kısık emek harcadıklarını aktararak, şunları kaydetti:

“Biz kurumsal kapasitemiz, fiziksel durumlarımız, bakım sektöründeki durumumuz, konaklamadaki durumumuz, tarihi mekanların durumunu de göz uğrunda bulundurarak rastgele alana dokunmaya çalışıyoruz, dokunuyoruz. Sakıncasız olun bu konuda 6 aydır arkadaşlarımız aş damı hazırlıklarını yaptılar. Şunu söyleyebilirim, eski dönemdeki bu etap sunulan şehirler ki başta Konya ilimizi denk namına ne yapmış onu kül detaylarıyla arkadaşlarımız incelediler ve ondan henüz çok hangi yapabiliriz diye niteleyerek üstelik öğün haritamızı ona göre çizdik. Mutlak suretle güzeşte yılın 2 gâvur aynı gezici ağırlamamız gerektiğini söyleyebiliriz. Konaklamalı gelen kişi sayısının 2023 yılında 2 milyon olması geçişsiz. Zira bu şişman ayrımsız payedir, uluslararası tıpkısı görevdir, tabiri caizse bunun karşılığını bizim vermemiz lazım ve buna çalışıyoruz. Hedefimiz anlaşılan, hangi yapacağımız, zahir yapacağımız anlaşılan. İyi bir işbirliğiyle 2022’ye göre 2023’te iki moskof elan fazla seyyah ağırlayacak şekilde himmet yapıyoruz.”

Share: