Karadeniz’de akıbet 2 ayda yağışlar, geçen yıla göre yüzde 58 azaldı

TOPTAN ısınmanın etkileriyle yağış rejiminin değiştiği Doğu Karadeniz’de, haziranda 109,4 kilogram yağmur ile sonuç 90 yılın yağış rekoru kırılırken, izlem eden aylar ise kurak geçti. Meteorolojik verilere göre, geçen yıl temmuz ve ağustos ayları ile bu senenin aynı dönemlerinde ortalama yüzdelik 58 daha bir iki yağmur dolayısıyla bölgede su kaynakları üstelik azaldı. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Bu sene Karadeniz’üstelik haddinden fazla aşkın yeğin olmaması, haddinden fazla biberli konvektif asuman ses sağanak yağışların ayrıntılı süre ve arka arkaya olmamasından kaynaklanıyor” dedi.

Küresel ısınmanın etkileriyle Gün Doğusu Karadeniz Bölgesi’nde serencam aylarda mütenakıs yağışlar, susuzluk tehlikesini dahi beraberinde getirdi. Şarki Karadeniz’bile, haziranda 109,4 kilo yağış ile son 90 yılın yağış rekoru kırılırken, takip fail aylar ise yağışsız geçti. Meteorolojik verilere göre, geçen sene temmuz ve ağustos ayları ile bu senenin tıpkısı dönemlerinde averaj yüzde 58 daha birkaç yağışın düştüğü bölgede, kaynakları kurumaya başlayan içme suyunda bastırık yaşanması riski ortaya daha çok. Bölgede yağışların bildirme fazla etkilediği Ordu’birlikte, temmuz ayında 11 ilçedeki 336 noktada toprak kayması ve göçü yaşandı. Ağustos ayında ise Rize’nin Aksata ilçesinde, Artvin’birlikte merkeze mecbur Maden köyünde, Giresun’un Keşap ilçesinde aşağılık çaplı sel ve heyelanlar meydana geldi.

‘KONVEKTİF YAĞIŞLAR ARKA ARKAYA OLMADI’İstanbul Beceri Üniversitesi (İTÜ) Hava Bilgisi Mühendisliği Kürsü Başkanı, Afet Yönetimi Enstitüsü ve İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, yeğin ve kuraklığın yevmi değil baş döndürücü meteorolojik durumlar olduğunu söyledi. Kadıoğlu, bu olayların seçme aktarılma olmasının beklenmediğini kaydederek, şunları söyledi:  “Maatteessüf temas yağmurda dominant uyarısı verir olduk çünkü dere yataklarında çok çok kusurlu ve çarpık iskân var. Bu yıl Karadeniz’bile çokça fazla dominant olmaması, çok biberli konvektif asuman patırtılı boğanak yağışların teferruatlı müddet ve arka arkaya olmamasından kaynaklanıyor. Arada Sırada biraz bölüm baran yağmur, toprak ve dereler suya doyar. Bunun peşine mevrut çok akva bora yağışta imdi suyu arazi ve dereler tutmaz, taşmaya başlar. Böyle şartlar sıkışık geldiği zaman dere yataklarında akarsu genleşip taşar. Öz yatağında vesile, çatı kez varsa bunlar üstelik kötülük görür. Çılgın albeni şartlarını bildirme bir iki 500 yılda yağabilecek bildirme dağ yağışı fikren evlerimiz yerleştirmemiz, köprülerimizi ve yollarımızı yapmamız lazım. Bunları ezbere yaptığımız ahit en adi yağışlarda de arka arkaya ve daima yağdığı zaman başat tehlikesi oluyor. Bu üstelik normal değil. Artık baran tahmini uyarısından artma baskın tahmini oluyor. Herhangi Bir yağmur dominant, herhangi bir sıkıntı ayrımsız afete dönüşüyor. Bu da doğru bir molekül değil. Bu dahi yerleşimden kaynaklı benzeri nitelik.”‘YAĞIŞSIZ PERİYOT KURAKLIĞA DÖNÜŞTÜ’

Şark Karadeniz’üstelik bu yıl çokça aşkın kar yağışı olduğunu ve ilkbaharda derelerin coştuğunu nâkil Prof. Dr. Kadıoğlu, “Bu sene Karadeniz’e çokça kar yağdı. Meydan şeş suları olmayan toprak örtüsü güdük bile olsa suyla beslendi. O yüzden ilkbaharda dereler gürül gürül akıyordu, tıpkı vuzuh sular haddinden fazla kuvvetliydi amma sıradan, gücük tıpkı yağışsız devir, yağışsız periyotta bir anda Karadeniz’de durumu kuraklığa dönüştürdü. Şu anda fındığını yok etmek isteyenler bu işe seviniyor. Hiçbir devir albeni herkesi memnun etmez. Şu anda yağışsız periyotta susama, kıtlık var ama ayrımsız yandan insanlar fındığını kurutabiliyor. Anca tıpkı fazlalık tarafı var” diye niteleyerek konuştu.

Share: