Karaman, cipslik patates üretimiyle ön plana çıkıyor

Karaman’birlikte hasadı tamamlanan ve rekoltesiyle üreticisinin yüzünü güldüren cipslik patateslerin 3 bin tonu tohumluk yerine ati sene üretim yapacak çiftçilere dağıtılacak.

Pancar, buğday, arpa, fasulye, nohut, mısır üretiminin alçak yapıldığı Karaman, 15 sene önceki başlayan cipslik patates üretimiyle birlikte dolay plana çıkıyor.

Firmaların öncülüğünde kontratlı cipslik patates üretimi yapılan kentte, elde edilen ürünün tamamına yakını cips firmalarına satılıyor.

Akçaşehir beldesi ve Merkeze sınırlı Burunoba köyünde 4 bin dekar alanda cipslik patates ekimi yaptıran firma, rekolteden dahi memnun. Ürünün 3 bin tonu tohumluk kendisine ayrılarak, ati sene istihsal yapacak olan çiftçilere dağıtılacak.

“İlerleyen yıllarda sunma yüce cipslik kumpir üretim merkezi olacağımızı düşünüyorum”

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Meze, AA muhabirine, kontratlı patates ekiminin sonuç yıllarda Karaman’bile artmaya başladığını söyledi.

Sözleşmeli ekimlerin bir nevi çiftçinin yükünü azalttığına değinen Alay, “Çiftçinin riski azalıyor. Hasat sonuna büyüklüğünde üretici masraflarını avans yerine alıyor. Üretimin her safhası denetleniyor. Ürününü satıp satamayacağı kaygısı taşımıyor.” dedi.

Karaman çiftçisinin ülke ekonomisine dokunaklı katkı sağladığını kaydeden Alay, şöyle konuştu:

” Türkiye’de cipslik patates üretimi 120 bin titrem civarında. Bizim üretimimiz bu yıl 18 bin ton. Bu sabık sene 16 bin ton civarındaydı. Ülkemizdeki 6 cipslik patatesten biri Karaman’birlikte üretiliyor. İlimizden elde edilen 3 bin titrem tohumluk cipslik kumpir ülkemizin muhtelif yerlerine gönderiliyor. İlerleyen yıllarda arz mefret cipslik kumpir üretim merkezi olacağımızı düşünüyorum.

Karaman çiftçisinin yer kebir sorunu su. Patates değişik mahsulat büyüklüğünde su istemiyor. Eskiden patates üretiminde yağmurlama kabilinden yöntemler kullanılıyordu. Bu tarlada bu sene ilk defa damlama sulama kullanıldı. Bu de akarsu kullanımını yüzdelik 50 oranında azalttı. Kumpir bu durumda suyun mübarek kullanılması, kontratlı ilk teşrin ve toprağın patates ekimine akıllıca olması kabilinden önceliklerinden ekolojik ortam im çeşitliliğinde gelecekte balaban düz dokuma edecek.”

Üretici Ramazan Alma üstelik 5 yıldır bire bir firmaya tedarikçi kendisine kumpir üretimi yaptığını belirterek, “Firmaya 150 ile 200 dekar arasında kumpir ekiyorum. Henüz evvel bizim köyümüzde on paralık patates ekilmezdi. Biz olamaz sanıyorduk, oluyormuş, öğrendik. Çok memnunuz.” diyerek konuştu.

“Kesim patates üretimi üzere uygun, ürünümüz nitelikli”

Firma yetkilisi Faruk Bedlek üstelik bölgede, 10 yıldır kontratlı olarak kumpir üretimi yaptırdıklarını söyledi.

Ürünün sanayilik olduğunu anlatan Bedlek, şunları kaydetti:

“Nahiye kumpir üretimi amacıyla uygun, ürünümüz nitelikli. Üretim alanlarında sulama sistemi olarak, en üst teknoloji olan ve hemencek tükenen su kaynaklarımızı tasarruflu şekilde kullanmamızı sağlayıcı damlama sulama yöntemiyle sulama yapılmakta. İnsan sağlığını ön planda tutarak, dünyanın bilcümle ülkelerinde muteber olan gür tarım uygulaması sertifikalarıyla üretim yapılmakta. Bunun beraberinde ekimden hasada kadar bölge halkından onlarca emanet istihdam ediliyor. Sevimsiz hava depomuzda güzel paketleme işlerinde yıl boyu çalışanlarımız var. Toprak esnafına kısık katkılar sunuyoruz.”

Share: