Kovid-19 nedeniyle yürüme yetisini kaybeden züğürt 8 ay bilahare hamle attı

İzmir’üstelik, Kovid-19 zımnında 25 periyot entübe edildikten sonradan kişi dönen, bu süreçte volta yetisini dahi kaybeden 45 yaşındaki Remzi Karaman, fizik tedavi ve iyileştirme tedavisiyle baştan aşama atmaya başladı.

Buca’dahi dinç 2 bala babası inşaat işçisi Karaman, geçen ocakta mafsal ağrıları ve nefes darlığı şikayetiyle İzmir Demokratlık Üniversitesi Buca Seyfi Demirsoy Terbiye ve Araştırı Hastanesine kaldırıldı.

Testi fazlalık sâdır Karaman, çağ almakta kalın ihtiraz Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Suat Seren Ahşa Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırı Hastanesine irsal edildi.

Kovid-19 güç bakım servisine alınan rahatsız, entübe edildi. 25 gün bilahare uyandırılan Karaman, 45 zaman boyunca ciddi bakım servisinde tedavi gördü.

90 kilogram olarak girdiği alçak bakım servisinden 45 kilo namına çıkan Karaman, adale yapısında yaşadığı sıkıntılar zımnında yürüyememeye başladı.

Evde solunum egzersizleri ve kaslarının gelişmesini sağlayıcı fizik otama hareketlerini yapan Karaman, haziran-ağustos döneminde hastanede fizik otama ve rehabilitasyon servisinde kaldı.

Yaklaşık 3 ay bilahare yeniden taburcu edilen Karaman, bu misil evine yaya gitti.

“Aşı olmadığım üzere pişmanım”

Remzi Karaman, AA muhabirine, Kovid-19 dolayısıyla haddinden fazla baskı eyyam yaşadığını, kaslarında yaşanan sıskalık dolayısıyla dolaşma yetisini kaybettiği üzere haddinden fazla üzüldüğünü söyledi.

Ağır Sıklet bakımın sürecinin haddinden fazla pres geçtiğini anlatan Karaman, “Elhak 3 haftadan fazla entübe edildim. Yanımdaki insanların ölmesi beni çok etkiledi. Mafsal rahatsızlıklarından periferi akıntı edemiyordum. Vahim bakımdayken kafam dış tek yerim oynamıyordu. Yer çokça üstelik aynı henüz yürüyememe korkusu beni çok etkiledi. Ancak hikmet tedavi doktorlarının talimatlarına uyarak adım adım yürümeye başladım.” diye konuştu.

Yürümeye başladıktan sonraları 60 kiloya büyüklüğünde çıktığını tamlayan Karaman, telkih olmadığı amacıyla nedamet yaşadığını, Kovid-19’un hafife alınmaması gerektiğini dile getirdi.

Bağır Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Görüntü Doğan Delicesine birlikte hastalarına fizik tedavinin yanı sıra akciğeri perçinlemek amacıyla solunum egzersizleri da uyguladıklarını aktardı.

Hastanın kendilerine başvurduğunda kan darlığının haddinden fazla kısık boyutlarda olduğunu vurgulayan Atmaca, “Kollarda yavaş işlev ve kas kuvveti kaybı vardı. Hastamızı alıştırma programına aldık. Uyguladığımız teneffüs egzersizleri ve tedaviler sonucunda nefes darlığı azaldı, sonradan dolaşma sorunları giderildi. Dal ve bukanak kaslarındaki bilek adına geldi.” ifadelerini kullandı.

Kovid-19 Kilolu Bakım Servisinde görevli Doç. Dr. Hırslı Ediboğlu da Karaman’ın muteber tedavilerin ardından sağlığına kavuştuğunu kaydetti.

Hastanın akciğerlerinden çok çetin benzeri tutulum olduğuna işaret fail Ediboğlu, “Kilolu bakım servisindeki esas uğur hastayı hayatta tutmak ve önemli fonksiyonlarını aylamak. Hastamızın kırıcı bakımdan çıktığı üzere haddinden fazla mutluyuz. Hastamız henüz sonraları geçici ve hikmet tedavi ve rehabilitasyon süreci oldu. Onu yürürken çalmak bizi bahtiyar etti.” dedi.

Share: