MESLEK LİSESİ, ORTAOKULDAN BILAHARE EĞİTİMİ BIRAKMAYI DÜŞÜNEN MUSA’YI OKULA BAĞLADI

ŞIRNAK’ın Silopi ilçesinde Mesleki ve Maharet Anadolu Lisesi öğrencileri, atölyede ürettikleri mobilyalarla hem iz öğreniyor hem birlikte yer illere göndererek elde edilen gelirden sülale bütçelerine katkıda bulunuyor. Ortaokulu bitirdikten sonraları eğitimine beklemek istemediğini amma meslek lisesine başlayınca fikrinin değiştiğini söyleyen 11’inci dershane öğrencisi Musa Okluk, ‘Iz öğrenirken harçlığımızı bile çıkarıyoruz. 8’inci sınıfta okulu bırakmayı düşünüyordum. Okula gelip bu bölümde çalıştıktan sonra okulu sevmeye başladım’ dedi.

Silopi Mesleki ve Beceri Anadolu Lisesi Mızrap Teknolojisi ile Mobilya ve İç Mekan Tasarımı bölümlerinde eğitim gören öğrenciler, meslek öğrenirken ayrımsız yandan da ürettikleri mobilyaların mekân illere gönderilmesiyle elde edilen gelirle, ev bütçelerine ulama sunuyor. Meslek atölyesinde masa ve sıranın birlikte değişik möble çeşitlerini da uygulamalı kendisine yapmayı öğrenen öğrenciler, Milli Terbiye Bakanlığı’nın belirlediği illerdeki eğitim kurumlarıyla yapılan protokolle yaptıkları mobilyaları okullara gönderiyor. Öğrenciler, Şırnak site merkezi ve ilçeleri ile Gaziantep, Mardin ve Siirt’e kadar möble göndererek devlet ekonomisine yardım sunuyor.

‘OKULU SEVMEYE BAŞLADIM’

Okulun 11’nci sınıfında eğitim gören Musa Okluk, ortaokuldan sonraları ortaöğretim ihata etmek istemediğini, ancak bölüme gelerek çalıştıktan sonraları okulu sevmeye başladığını söyledi. Çığır öğrenirken harçlıklarını da çıkardıklarını rapor eden Sadak, ‘8’inci sınıfta okulu bırakmayı düşünüyordum. Hamur, delme, pentür kabil işleri öğrenmeye başladım. Sıralara hamur işleminin ardından solüsyon işlemi yapıyoruz. Boyadıktan sonraları 180 kademe fırına atıyoruz. Antet ve tahtalarını takıp apayrı okullara gönderiyoruz. Bu şekilde yardımımız dokunuyor’ diye konuştu.

Patika lisesi yardımıyla hem okul okuduğunu hem üstelik servet kazanarak karı bütçesine katkı sunduğunu belirten İbrahim Tanıdık ise, ‘Öğrenci olarak okula geliyoruz. Hem çalışıyoruz hem da ailemize destek oluyoruz. Çığır ediniyoruz, bize iz öğretiyorlar. Elimizden geldiği büyüklüğünde bile öğrenmeye çalışıyoruz. Stajyerliğimi bu okulda düzenlemek istiyorum. Gayrı okullarda bu imkanlar olmadığı amacıyla öğrenciler açıkta kalabiliyor. Buraya gelerek meslek öğrenebilirler. Bu avantajı kullanabilirler’ şeklinde konuştu.

‘ÇOCUKLARIMIZ YAPARAK, YAŞAYARAK ÖĞRENİYOR’

Öğrencilerin atölyelerde üreterek iz öğrendiğini belirten okulun müdürü Hakkı Kaya ise, şunları söyledi:

‘Mobilya ve maden atölyelerimizde acilen derhâl her şey üretilebilmektedir. Yaklaşık 2 yıldır okulumuzun bünyesinde döner sermaye yapıldı. Bu kapsamda bakanlığımız ilkin atılmak amacıyla bir nice yerle protokoller yapıldı. Masa ve sıralarımız, diyar ve ilçeler atılmak üzere şehir dışlarına sevkiyatla gönderiliyor. Mail zamanda Mardin’in Savur ilçesi, Siirt’in Şirvan ilçesi ve Gaziantep üzere bir nice yer ve ilçeye sevkiyatlarımız oldu. Çocuklarımız yaparak ve yaşayarak daha çok öğreniyor. Patika lisesinin amacı eleman yetiştirmektir, çevrimli yetiştirmektir. Tığ birlikte bu şiarla ülkemizin ihtiyacı olan ustaları, kalfaları yetiştirmeye bitmeme edeceğiz. Bakanlığımız olsun, Cumhurbaşkanımız Recep Kınama Erdoğan olsun, meslek liselerine ehemmiyet vermektedir. Bu destekleri sonuna büyüklüğünde de hissetmekteyiz. Biz de üzerimize düşeni yapacağız ve üretmeye bitmeme edeceğiz.?

Share: