Mübadelede babasının Türkiye’ye dönerken kayığına astığı yüzyıllık Türk bayrağını müzeye bağışladı

Ailesi mübadelede Midilli Adası’ndan Ayvalık’a göç eden Haluk Vatanperver, annesinin sandığından sâdır, babasının Türkiye’ye gelirlerken kayığına astığı 100 almanak ay peyda bayrağı, Trakya Üniversitesi (TÜ) Milli Savaş ve Lozan Müzesi’ne bağışladı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya bakarak, mübadele sürecinde 1922’üstelik Osman Efendi’nin Midilli’den Türkiye’ye geldiği kayıkta asılı olan Türk bayrağı müzeye bağışlandı.

Edirne’ye gelen Yurtsever ailesi, dedesinden miras kalan Türk bayrağını TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na tasdik etti.

Rektör Tabakoğlu, ziyarette yaptığı konuşmada muhacir aynı ailenin çocuğu namına göçün hangi girmek olduğunu haddinden fazla gani bildiğini belirtti.

Yurtsever ailesine teşekkür fail ve bayrağın sunma iyicene şekilde sergileneceğini dile getiren Tabakoğlu, ” Balkanlar’da, serencam yüzyılda balaban acılar yaşandı, milletimiz şişman acılar çekti. Zaman bibi Balkanlar’da etkili büyük tıpkı Türk can var. Bu yaşananların yine yaşanmaması ve bu hatıraların deli dolu kalması yerine az çok altın bulduğum bu hikaye, nesilden nesle aktarılacak. Mili Mücadele ve Lozan Müzemizin sunma domuzuna durumunda sergileyeceğimiz bayrakla bu hatırayı sistem paylaşacak.” ifadelerini kullandı.

Haluk Vatanperver üstelik bayrağın ailesi üzere balaban manevi değeri olduğunu belirtti.

Bayrağın dedesinden miras kaldığını ifade eden Yurtsever, şunları kaydetti:

“Bu öncü, Midilli’den Ayvalık’a göçle gelen annemin babası vasıtasıyla barhana sırasında kayığa asık olan bayrak. Annem Emine Yurtsever, 1997 yılında ölüm edince evimizde sandığını açtık. Sandıktan bu sancak imdi. Dedemden anneme, annemden bile bana kaldı. Ben birlikte evimin aynı köşesinde kalmasındansa herkesin görebileceği, hatırasına kaçınmak duyulacak bire bir kuruma affetmek istedim. Bu noktada Nurten Hocamın önerisi ile bayrağı Trakya Üniversitesine devrediyorum.”

Ocak ile irtibatı sağlayan TÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nurten Ağırbaşlı da Balkan Savaşı sonrasında yüz binlerce Türk’ün göçe zorlandığını anlatım etti.

Share: