Öğrenciler pabuç geliştirdi: Telefon yükleme ediyor, yerinizi bildiriyor ve askı görevi görüyor

Öğrenciler başmak geliştirdi: Telefon şarj ediyor, yerinizi bildiriyor ve askı görevi görüyor

Osmaniye’de iki öğrencinin öğretmenlerinin desteğiyle geliştirdiği ayakkabı telefon yükleme ediyor, askı görevi görüyor ve kayran tespiti üzere GPS takip sistemi bulunuyor

OSMANİYE – Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde aynı ortaokulda 2 mektepli öğretmenlerinin desteğiyle yaptığı projede yürüdükçe bataryası yükleme olan, tenvirat eden telefon şarj edebilen ve saha tespiti amacıyla GPS izleme sistemi mevcut pabuç geliştirdi.

Kadirli ilçesinde mevcut özel aynı okulun Haber Bilimleri öğretmeni Osman Peker koordinesinde 7’nci derslik öğrencisi Yusuf Bilal Bakır ve 6’ncı sınıf öğrencisi Natür Arınmış Kaplan,yürüdükçe bataryası yükleme olan, ışıklandırma yapan, telefon yükleme edebilen ve kaybolunduğunda yerinizi tayin amacıyla üzerinde takip sistemi olan başmak geliştirdi. Yapılan projenin önümüzdeki günlerde ortaokullar arası proje yarışmasına katılacağı belirtildi.

Projeyi öğrencileri ile alay malay yapan Bilim Bilimleri öğretmeni Osman Peker “2022-2023 eğitim bilimi öğretim yılında Tubitakın düzenlediği ortaokulları arası yarışma çerçevesinde yenilenebilir erke temalı bir yayın tasarladık. Bu başmak yüründüğünde kendini yenileyebilir enerjiye topluluk, bu enerjiyi üzerinde kâin lityum batarya ve onun üzerinde bulunan basınca duygulu sensörlerden almaktadır. Yüründüğünde basınca duygulu bu sensörler yüründüğünü algılıyor ve lityum pile enerjiyi depoluyor. Ayrıca üzerinde bulunan usb girişi ile bu enerjiyi kullanabiliyoruz. Antrparantez kaybolduğunuzda yerinizin tespiti amacıyla ayakkabıda gps takip sistemi bulunmaktadır” dedi.

Projeye katılan 7’nci derslik öğrencisi Yusuf Bilal Bakır ise ” Projemizde kullandığımız malzemeler şarj edilebilen lityum pil basınca duygulu sensör led ampül angajman kabloları ve anahtar. Projemizin iş prensibi şöyle. Basınca duygun anten lityum pilin üzerinde bulunuyor. Yüründüğünde tazyik algılanıyor ve üretilen enerjiyi lityum pile depoluyor. Bu şekilde başmak işlevini görüyor” diye niteleyerek konuştu.

Projede meydan düz öğrencilerden Tabiat Duru Kaplan bile ” Ayakkabımızın üzerinde benzeri usb girişi bulunmaktadır. Ağırlık durumda kalındığında telefon yükleme edilebilir. Bu dümdüz ama hayat kurtaran tıpkı detay olanaklı. Doğal afat ve trafik kazası kabilinden durumlarda telefonumuzu usb girişinden yükleme edebiliriz. Ayrıca kaybolma durumların gölge etmek amacıyla ayakkabıda birde izleme cihazı bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Share: