Ordulu arıcılar bal üretimi üzere çiçeklerle ciltli Ağrı yaylalarını tercih ediyor

Ordulu turist arıcılar, coğrafi işaretli “Balkı Keven Balı”nı anlamak için bu sene de çiçeklerle kaplı Balkı yaylalarını ev tuttu.

Kışı sıcak bölgelerde geçiren ve ilkbaharda karların erimesiyle kentin efdal rakımlı bölgelerinde çadırlarda konaklayan Ordulu seyyar arıcılar, mor, soluk, kırmızı ve gülgûn renkli çiçeklere andıran noktada kurdukları kovanlarında bal üretimi yapıyor.

Aylardır özenle baktıkları salt kovanlarının ortada özel kıyafetleriyle dolaşan arıcılar, tütsülü körük yardımıyla arıları uzaklaştırıp kovanlardaki petekleri kontrol ediyor.

Geçen sene kuraklıktan menfi etkilenen ve bu sene yağışlarla mütezayit bal veriminden âlem mutluluk yaşayan arıcılar, şu sıralar peteklerin sağımını yapıyor.

Ürettikleri balları paketleyip kargo tarafından yurdun ciharıyek yanına ya da global şekilde tüccarlara pazarlayan arıcılar, güzün havaların soğumasıyla kovanlarını yunak bölgelere taşıyacak.

Gezgin arıcıların kovanları, yerel arıcılardan aşkın

Kentte balaban çoğunluğu Ordu’dan mevrut gezici arıcılar 30 bin, yerel arıcılar ise 25 bin kovanda bal üretimi yapıyor.

Ordulu arıcı Seyhan Tütün, AA muhabirine 32 yıldır arıcılığı isteyerek yaptığını söyledi.

Yurdun birçok iline gittiklerini ve 3 yıldır bile Balkı’yı yeğleme ettiklerini tabir eden Duman, şöyle konuştu:

“Bu yıl doğanın güzelliğinden haddinden fazla memnunuz. Güzeşte sene bal verimi yüzde 50 düşüktü ama bu yıl fena hâlde. Dağlarda çadırlarda yaşadığımız için hayat şartları ağırlık geçiyor. Oğlum ve eşimle bal hasadına başladık. Bu sene güzeşte seneye göre nebat çeşitliliği çok çok ve bu dahi bizi sevindiriyor. Bu seneki balın kalitesi çokça domuzuna. Allah’a şükürler olsun bu sene çiçeklerin fazlalığı geldiğimize değdi. Biz balımızı toptan satıyoruz. Vatandaşların arıcıdan bal almasını istiyoruz. Ağrı’nın geven balı zaten güzeşte sene tescillendi. Balkı, Bitlis, Hakkari ve belde yörenin balı birinci sınıf oluyor.”

Avrat arıcı Mahmur Çiçeği Kötü üstelik eşiyle 200 kovanlarının olduğunu ve bal hasadından sonraları fındık toplamak için memleketi Ordu’ya gideceğini anlattı.

Arıcı Yaşar Şahin ise 20 yıldır arıcılık yaptığını belirterek, “Arıcılık bir taraftan hoş ama haddinden fazla zorlukları da var. 250’ye yakın kovanımız var. Bal sağımına başladık. Buranın doğası çok varlıklı. Bu seneki bal kalitesinden çok memnunuz.” diye niteleyerek konuştu.



Share: