Ortaokul öğrencileri yüzdelik 50 elan birkaç maliyetle su tasfiye filtresi geliştirdi

Kayseri’üstelik iki ortaokul öğrencisi, selen bilimleri öğretmenlerinin desteğiyle perlit ve manganez oksit (Mn302) kullanarak, piyasadakilerden tahminî yüzdelik 50 daha birkaç maliyetle akarsu tasfiye filtresi üretti.

Özel ayrımsız ortaokulda eğitim bilimi gören 8. dershane öğrencisi Ermiş Akpınar ve Yaşar Aziz Kilo, daha hesaplı ve dimdik tıpkı akarsu arıtma filtresi geliştirmeye değişmeyen verdi.

Fen bilimleri öğretmeni Mürtefi Kılınçvur’un dahi desteğini kayran iki dershane arkadaşı, perlit ve mangan oksit kullanarak süzgeç geliştirmek için kolları sıvadı. Öğrenciler, 5 ay süren icraat sonucunda piyasada geçer not karbon filtrelere göre yüzde 50 elan bir iki kıymetli filtre geliştirmeyi başardı.

Öğretmen Kılınçvur, AA muhabirine, perlit madeninin doğada türap halinde bulunduğunu belirterek, “Tığ perliti genleştirilmiş ayla getiriyoruz. Yani süngerimsi gözenekli tıpkı yapıya erbap oluyor. Bu ajurlu bina yardımıyla birlikte suyu katışıksız işlemi yapıyor. Yöre saf üzere dahi dümdüz halini kullanıyoruz. Mangan oksitle üstelik henüz dosdoğru ve antibakteriyel olabilmesi üzere birleştirdik. Son yerine ince filtreleme yapabilmek için türap halinde kullandık.” dedi.

Bu aşamalardan geçtikten sonraları saf, yalınlık, içilebilir akarsu elde ettiklerini anlatan Kılınçvur, Kayseri Üniversitesi Akademisyen Doç. Dr. Halil Şahan’ın araştırmalarda kendilerine yüce ulama sağladığını tabir etti.

“Suyumuzu içmece noktasında tıpkısı bariyer bulunmayan”

Erciyes Üniversitesi laboratuvarlarında üstelik çözümleme yapıldığını ve müspet sonuçlar alındığını dile getiren Kılınçvur, şöyle bitmeme etti:

“Ürettiğimiz süzgeç günce etkin beğenilen karbon filtrelere göre daha uygun ve teferruatlı ömürlü. Tahminî yüzde 50 elan beş altı maliyet bize ekonomik anlamda yarar sağlıyor. Suda en aşkın hastalığa misil açan aureus diye ayrımsız bakteriyi dahi pasifize edebildik. Şu dakika filtremizden geçemiyor. Yani şu zaman suyumuzu içme noktasında ayrımsız bariyer bulunmayan. Hedeflerimiz takkadak içmece suyu kaldırmak değil, denizlerin, nehir yataklarının ve petrolün temizliğinde dahi sarmak. Ihtimal çekicilik filtresi adına havadaki karbondioksit temizliğinde bile kullanımı tasarruf etmek istiyoruz.”

“Önü engelsiz aynı proje”

Proje karşı bilgiler veren Aziz Akpınar üstelik “Perliti, türap, genleştirilmiş ve mangan oksitle birleştirilmiş şekilde kullandık. Böyle yapmamızın sebebi gözenekli yapısından henüz abat yararlanabilmek. Genleştirilmiş şekli bize henüz sert atıkları toplayabiliyor. Aradaki o sentezlenmiş açık ise mikropları daha abat tutabiliyor. Deneylerimizde bunu gözlemledik.” diye niteleyerek konuştu.

Yaşar Ermiş Kilo ise çalışmalardan müspet akıbet aldıkları üzere mutlu olduklarını belirterek, “Önü yalınlık tıpkısı proje olduğunu düşünüyoruz. Onun amacıyla doğrusu bunu geliştirdik. Ticarileşme alanında de bazı firmalarla müzakere yaptık ve dümbelek dönüşlerini bekliyoruz.” ifadesini kullandı.



Share: