Rize’nin akarsu ihtiyacını 50 sene karşılayacak gölet mensur ediliyor

Rize’de akıbet dönemlerde yağışın bir iki ve havaların yunak olması nedeniyle kimi zaman yaşanan içmece suyu sıkıntısının, yapılacak mini göletle çözülmesi hedefleniyor.

Rize Belediyesi ile Ihtişam Su İşlerince (DSİ) kentte 2 sene önceki projelendirilen, Andon Vadisi üzerinde yapılacak Akarsu Göleti Projesi çalışmalarına başlandı.

Belediye Başkanı Rahmi Mütehammil, AA muhabirine, Rize’dahi bu zamana büyüklüğünde bire bir gölet düşünülmediğini, ilin ilk kez aynı gölete erbap olacağını söyledi.

Zorlu, bu sıkıntıyı fora etmek amacıyla bati bir mücadele verdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“DSİ Genel Müdürlüğü ile yaptığımız çalışmayla Çağrankaya bölgesinde 45 metre üst yüksekliğinde gölet yapıyoruz. Bizim 2 mahiye kadar su ihtiyacımızı oradan telafi edeceğiz. Rize’nin suyunun 50 yıllık geleceğini garanti altına alacağı kabil iklim değişikliğiyle beraber olacak kuraklıklara dahi ayrımsız çözüm üretmiş olacak. Önümüzdeki senelerden itibaren suyla ilgilendiren bir sıkıntımız kalmayacak.”

Bunun tam olmadığına değinen Metanetli, “Bizim site şebekesinde kısık arızalar meydana geliyor. Bu arızların tıpkı kısmı, belediyenin formül olarak esbak yıllarda tazyikli su vermesinden da kaynaklanıyor. Basıncı ve arızaları daha birlikte azaltacak icraat yapacağız.” diye niteleyerek konuştu.

Mukavemetli, “Köylere da son yıllarda akarsu vermeye başladık. Köylere sunulan sular de kontrolsüz akıtılabiliyor. Şehir merkezinde dahi çok kontrolsüz sular olabiliyor. Bölgemizde meskende içilen arz düşük su ücretini tığ veriyoruz. Hakeza olunca istihlak çıktı artıyor. Bu tıpkısı israftır. Bizim akıttığımız fazla akarsu, apayrı tıpkısı komşumuzun su içememesine ve bulamamasına sebebiyet veriyor. Elan hassasiyetli olmam geçişsiz.” ifadelerini kullandı.

“Aynı ayda yağması müstelzim yağış çabucak yağabiliyor”

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim Üyesi, İklim Değişikliği ve Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ertuğrul Ağırbaş ise toptan abuhava değişikliğine merbut bir nice değişikler olduğunu söyledi.

Küresel ısınmanın bazen bölgelerde ayrımlı çekicilik olayları ve baş döndürücü yağışları birlikte getirdiğini anlatan Ağırbaş, “Değişik taraftan kulaklıklara hastalık olabiliyor. Toprak neminin azalmasına ve bitki örtüsünün değişmesine illet olabiliyor.” dedi.

Ağırbaş, Karadeniz’in, anca görülse bile varlıklı akarsu kaynaklarına topluluk ayrımsız bölge olmadığını dile getirerek, şöyle bitmeme etti:

“Büyüklük namına üstelik akarsu stresi çeken benzeri devlet konumundayız. kişi başına düşen akarsu miktarı 1200 litrenin altına sakıt durumda. Karadeniz üstünde baktığımız devir saha kayran akarsu kesintileri oluyor. Ara Sıra öz yataklarının kuruduğunu veya eski yıllarda olan debisinin giderek azaldığını görüyoruz. Kullanılmamış yayımladığımız tıpkı çalışmada serencam 50 yıllık kıvılcım trendlerine baktığımız ant çokça kısık artışların olduğunu kaydettik. Bu yanında yer neminin azalmasına ve kuraklığa illet oluyor. Elan da önemlisi su kaynaklarının bundan sonra ulaşılamaz arkaç gelmesine, tükenmesine öğün açıyor.”

İklim değişikliğine vabeste yerine fırtınaların görülme sıklığının arttığına belen fail Ağırbaş, şunları kaydetti:

“Nahiye olarak baktığım ant Türkiye’nin genişlik aşkın yağış olan ili Rize. Normalde aynı ayda yağması gereken yağmur, tıpkı seferde, çabucak yağabiliyor. Buna sadık olarak akarsu taşkınları ve kayşa da olabiliyor. Heyelan ve akarsu taşkınları anlamında çokça riskli bire bir bölgede yaşıyoruz. Ekstrem yağmur ve çekicilik olaylarının ana nedeni üstelik abuhava değişikliğine ilişkin yerine iklimlerde tanıdık tadilat. Olması gereken albeni olayları yahut sıcaklıkların daha çok o mevsimde görülmediğini ve değişik mevsimlere kaydığını görüyoruz. Bu da ağız ağıza abuhava değişikliğinin etkileri.”

Share: