Sudan’da askeri ve siyasi liderler, siyasi sürecin gidişatını değerlendirdi

Sudan Kaime Konseyi Başkanı ve Kalaba Komutanı Orgeneral Abdulfettah ahali-Senet ve yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalu özellikle kalkmak amacıyla çerçeve anlaşmayı imzalayan güçler, ülkedeki politik sürecin gidişatını görüşmek için toplandı.

Irade Konseyinden yapılan açıklamaya bakarak, konsey başkanının payitaht Hartum’daki konutunda gerçekleştirilen toplantıda söve anlaşmayı imzalayan askeri ve politik liderlerin yanı sıra Mürekkep Milletler (BM), Afrika Birliği (AfB) ve Şark Afrika’daki Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinden (IGAD) oluşan üçgen mekanizma, ABD, İngiltere, Suudi Arabistan ve Müttehit Arap Emirlikleri’nden (BAE) oluşan murabba düzenek ve Avrupa Birliği (AB) temsilcileri kayran aldı.

Siyasi proses sözcüsü Halid Ömer Yusuf, toplantının ardından yaptığı açıklamada, politik sürecin ilerleyişi ve geride küsurat sürecin ele alındığını belirterek, toplantının eke çıktılarla sonuçlandığına meni etti.

Nihai anlaşmanın taslağını alıştırmak için mekanizma görevlendirilecek

Adalet, düzenlilik ve askeri ıslah konularında yapılacak konferans ve çalıştayların ati hafta gerçekleştirilmesi konusunda mutabık kalındığını söyleyen Yusuf, şunları kaydetti:

“Üçlü mekanizma, üstünde anlaşmaya varılan konulardan hareketle sonuncu kavil taslağının hazırlanması amacıyla çerçeve anlaşmayı imzalayan ve imzalamayan güçlerden oluşan bire bir politik mekanizmayı görevlendirecek. Antrparantez anlaşmayı imzalayan güçler ile üçgen düzenek arasındaki ortak koordinasyon komitesi, artan görevlerin belirlenmesi ve nihai anlaşmanın bire bir dakika evvel imzalanması üzere bire bir takvim hazırlanması konusunda çalışmaya başlayacak.”

16 aydır süren politik kriz amacıyla hal çabaları

Siyasi proses, kalabalık komutanı Abdulfettah el-Hisse Senedi’ın olağanüstü çözme ilanıyla sivil yönetime umum koyduğu 25 Ilk Teşrin 2021’deki askeri darbeden bu yana süren dümen krizini çözmeyi amaçlıyor.

5 Aralık 2022’de politik krizin sona erdirilmesi üzere askerle “çerçeve kavil”yı imzalayan sivil güçler, 8 Ocak’ta mevcut siyasal sürecin bakir geçiş dönemine dayanaklık etmek hazırlayacak ve tarafları sonuncu anlaşmaya götürecek sonuç aşamasını başlatmıştı.

Nihai ittifak, adalet, güvenlik ve askeri düzeltme, barışın sağlanması, eski rejimin izlerini ortadan tahammül ve Şarki Sudan meselesi kalkmak üzere 5 esas konuyu kapsıyor.

“Söve anlaşma”nın öne sâdır hükümleri ortada iki yıl sürecek geçiş döneminin başlaması, tamamen sivil hükümetin kurulması ve ordunun iktidardan uzaklaştırılması düzlük alıyor.

Share: