Tarihi köprülerin restorasyonu sürüyor

Bitlis’te Belde, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hayata geçirilen “Dereüstü Islah Projesi” kapsamında, çevresindeki çarkıt yapılardan arındırılan 10 tarihi köprünün yenileme çalışmaları devam ediyor.

Kadim tarihiyle bir nice medeniyete karı sahipliği özne kentte, asırlar ilk inşa edilen tarihi köprülerin çarkıt görünümlerine kavuşturularak kentin turizmine kazandırılması hedefleniyor.

Güçlendirilen, eksikleri tamamlanan ve nakız olan taşların hesabına yenileri yerleştirilen köprülerden 6’sının bu yıl bitirilmesi planlanıyor.

Restorasyon çalışmalarını inceleyici Karayolları 11. Mıntıka Müdürü Hasan Şanlı Aslan, AA muhabirine, ilkin Bitlis’in tarihi zenginliğinden bahsedildiğini fakat yeni yapılardan dünya bu zenginliğin çok aşkın görülmediğini söyledi.

Bitlis Deresi’nin üstüne ve çevresine düz yazı edilen yapıların kaldırılmasıyla tarihi köprülerin ortaya çıkarıldığını anlatan Arslan, şöyle konuştu:

“Öz yatağında topu tescilli tarihi 10 köprü çıktı. Görev ve baskı alanımızda olduğundan köprülerin onarımını fethetmek bize düştü. Bakanlığımız ve Umumi Müdürlüğümüzün yardımıyla çalışmaları tamamlayabilmek üzere 2 ayrı ihale yaptık. Alemdar Köprüsü’nün onarımı bitmeme ediyor. Bunun birlikte Hatuniye, Pamukçular, Şerefiye 1 ve Şerefiye 2 yerine birinci kısım ihalemiz bu şekilde oldu.”

“Bitlis’e çokça balaban değer katacağına inanıyoruz”

Hatuniye Köprüsü’nün dışındaki köprülerde kitabe bulunmadığını tamlayan Arslan, Hatuniye Köprüsü’nün 16. yüzyılda Nuh Eğlek eliyle yaptırıldığını dile getirdi.

Hars ve Turizm Bakanlığının projeleri onaylamasıyla çalışmalara başladıklarını ifade eden Arslan, şunları kaydetti:

“Onarım çalışmalarımız devam ediyor. 10 köprünün 6’sını bu yıl bitirmeyi hedefliyoruz. 4’ünü da albeni şartlarına büyü adına Valiliğin rekreasyon alanı programına yetiştireceğimize inanıyoruz. Derenin bir tarafında Bitlis Kalesi aynı tarafında birlikte iskân alanları bulunuyor. 16. yüzyılda iskân alanları ile kalenin bağlantısının sağlanması amacıyla çokça kalın köprüler mamul. Bu düzentileme Bitlis’in tarihi açısından majör çünkü öz üzerindeki bilcümle binalar yıkılmış ve tarih ortaya huruç durumda. Bunun Bitlis’e çok iri derece katacağına inanıyoruz. Ilkin bütün Bitlis tarihi tıpkısı site diyorduk amma tarihini göremiyorduk. Şu anda öz yatağı temizlendi. Bakanlığımız, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Valiliğimiz fayda sağlayarak burada aceleci bir imalata girildi. Kasaba düzenlemesi sağlanarak domuzuna tıpkısı kaynak ve tarihin belgesi olacağına inanıyoruz.”

Köprülerin onarımının Iblağ ve Enfrastrüktür Bakanlığı uhdesinde Karayolları Genel Müdürlüğünce yapıldığı bilgisini veren Aslan, “Köprülerin ıcığı cıcığı kesme taş olarak biliniyor. Bunların onarımları için kilolu bire bir emek sarfiyat ediliyor. Tağyir reşit taşların tamamını kaldırarak adına yıpranmamış akçakesme taş getiriyoruz. Bazalt ve Bitlis karmaşığı adına bilinen iki tip taş kullanıyoruz.” dedi.

Share: