Çin ile buyuru ihtilafı içindeki Tayvan’da Çekicilik Kuvvetlerinin önümüzdeki sene uçak ve zırh donanımlarının hizmet ve onarımı için 1,6 bilyon dolar dilek ettiği bildirildi.
South China Morning Post’un haberine bakarak, Meclis’e sunulan bütçe taslağında bu tür amacıyla ayrılan tutar, bu yılın bütçesine göre yüzde 26 artıyor.
Gazeteye hikmet veren meclis kaynaklarına göre talep edilen miktarın 570 milyon doları tesisat ve tesislerin bakım masraflarına, 620 milyon doları ise kurulum ve rezerv zerre teminine ayrılacak.
Savaş, yetişek ve kargo uçakları, denizaltısavar gelgel araçları ile helikopterlerin bakımı, güncellenmesi ve bu faaliyetlerle angajmanlı düz tesislerinin oluşturulmasına yönelik giderler bu bütçeden karşılanacak.
Bütçe kalemi, Savunma Bakanlığının geçen ay önerdiği ve Meclis’e sunulan 19,38 milyar dolarlık defans bütçesi tasarısının parçasını oluşturuyor.
MEMLUK Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin güzeşte ayki ziyaretinin peşi sıra Çin’in Tayvan çevresinde başlattığı askeri tatbikatlar zımnında gerilimin efdal olduğu dönemde sunulan bütçe tasarısı, savunma harcamalarında almanak yüzdelik 13,9 artış öngörmüştü.
Savunma bütçesindeki çift haneli artışın, serencam 5 yılda Cezire ekonomisinin sayı farkı yüzde 4’lük tahaccüm oranının altında kalan artışları katlayarak aşması dikkati çekmişti.
Tasarının gelecek yılın familya ve gücük ay aylarında mecliste görüşülmesi bekleniyor.
Pelosi’nin ziyareti ve tırmanan askeri gerilim
Pelosi, Çin ile kaime ihtilafı içindeki Cezire’yı 25 sene aradan sonradan ziyaret fail önce MEMLUK Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu. Mülakat, Ada’yı topraklarının parçası namına gören Çin’in tepkisini çekmişti.
Çin Umum Halas Ordusu (PLA), ziyaretin ardından Ada çevresinde askeri tatbikatlar başlatmış, 7 dönüş süren tatbikatlar Cezire’nın çevresinde fiili abluka oluşturmuştu. Gerçeklik silah ve mühimmatın kullanıldığı tatbikatlar sırasında Çin temel karasından ateşlenen güdülebilen füzeler, Tayvan yakınlarındaki sulara düşmüştü.
Ordu sözcüsü, 10 Ağustos’ta tatbikatların tamamlandığını duyurmuş fakat Tayvan Boğazı’ndaki askeri devriye faaliyetinin devam edeceğini bildirmişti.
PLA, ziyaretinin ardından Tayvan Boğazı’ndaki sefine devriyelerini ve tarafların etki alanlarını ayırdığı varsayılan “ölçülü cızık”yi geçtiği uçuşları düzenli kuzuluk getirmişti.
Pekin, topraklarının parçası olarak gördüğü Tayvan’ın dünya ülkeleriyle mutlak diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler’de ve değişik arsıulusal kuruluşlarda dubara edilmesine alın çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmesini yiyecek koşuyor.