“Türkiye’de Dokuma ve Amade Giyimde Markalaşma ve Sektörün Geleceği” paneli

Sanayi ve Teknoloji Icra Vekili Yardımcısı Hasan Büyükdede, “Ülkemiz 30 bilyon doları aşan ihracatı ile tekstilde dördüncü, amade giyimde altıncı balaban dış satımcı konumunda. Hemen üründe değil süreçte ve geçer teknolojide üstelik inovasyonu hedef düzlük şirketlerimizin sayısı günden güne artmaktadır.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Malatya Valiliğince İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kurultay ve Firez Merkezi’nde ” Türkiye’de Dokuma ve Hazır Giyimde Markalaşma ve Sektörün Geleceği” konulu panel düzenlendi.

Panelde konuşan Uran ve Teknoloji Icra Vekili Yardımcısı Büyükdede, tekstil ve hazır giyimin efdal istihdam yaratarak ülkenin sosyoekonomik dengesini sağlamada çok etken tıpkısı görkem oynadığını belirtti.

Tekstil ve hazır giysi sektörünün bugünkü aksiyon düzeyinin Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği pazarlarına yapılan dış satım ağırlıklı üretimle gerçekleştiğini anlatım eden Büyükdede, “Ülkemiz 30 milyar doları aşan ihracatı ile tekstilde dördüncü, hazır giyimde altıncı iri ihracatçı konumunda. Çabucak üründe değil süreçte ve geçer not teknolojide bile inovasyonu meram alan şirketlerimizin sayısı günden güne artmaktadır.” diye konuştu.

Büyükdede, yapı sektörünün AR-GE dizayn ve inovasyonu merkezine düzlük yaklaşımıyla küresel pazarlarda rekabet edecek ürünleri ülkede üretebilme kabiliyetine ehil olduğunu, Bakanlığın AR-GE ve dizayn desteklerinden ve muafiyetlerinden yararlanan 1260 AR-GE merkezinin 85’inin, 346 tasarım merkezinin 64’ünün oluşum ve hazır giyim sektöründe cümbüş gösterdiğini kaydetti.

Malatya uran siciline kayıtlı kestirmece 1300 sanayi işletmesinin yaklaşık yüzdelik 16’sının oluşum ve amade giysi sektöründe cümbüş gösterdiğini belirten Büyükdede, toplam istihdamın yüzdelik 62’sinin oluşum ve amade çul sektöründe olduğunu bildirdi.

Büyükdede, “Türkiye’nin ve dünyanın makro amade çul markaları için Malatya Tevhit Endüstri bölgelerinde istihsal yapılabilmektedir. Malatya’birlikte etüt çalışmaları bitmeme eden Sivas-Malatya, Malatya- Elazığ acul tren projeleri ile uran lojistik alanlarımız elan dahi büyüyecektir. amma velakin Malatya’yı saran karaca yolu ağının yıpranmamış çalışmaları dahi Malatya’yı elan ulaşılabilir arkaç getirecektir.” ifadelerini kullandı.

“Sektöre rehberlik etmeliyiz”

AB’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında Avrupa Birliğine dış satım eden sektörleri kullanılmamış yaptırımların beklediğini belirten Büyükdede, bu çerçevede tekstil ve amade giysi sektörlerinin ürünlerinin vurdumduymaz dönüşümden istifade fail yapıya cemaat olması gerektiğini söyledi.

Geri dönüşümden çıkıntı maddelerin dahi sistemin içerisine karışma edilmesinin, güç kimyasalların varlığı ile mücadelenin, sektörün rekabet gücünü artırarak devam edebilmesinde ciddi öneme erbap olduğuna dikkati calip Büyükdede, ansız tahavvül konusunda çok çeşitli toplantılar yaptıklarını anlattı.

Yeşil Mutabakatta kombinasyon endüstri bölgelerine destek verdiklerini belirten Büyükdede, arıtma teknikleri ve teknolojilerinde üniversitelere haddinden fazla tehlikeli görevler düştüğünü düşündüğünü rapor etti.

Büyükdede, “Sanayicileri dönüşümün işletmelere sağlayacağı kazançlar için bilgilendirerek sektöre kösemenlik etmeliyiz.” dedi.

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Mahmut Sami Mecnunca ise TSE’nin faaliyetleri hakkında vukuf verdi, ülkenin stratejik önceliklerini gerçekleştirmesi üzere ayrıksı alanlarda olduğu üzere enformatik teknolojileri alanında de TSE’nin ulusal ve arsıulusal düzeydeki bilgelik birikimine ve tecrübesine gerekseme duyulduğunu belirterek, “Bu bakir yöntemlerde imdi büyüklük adına standartları az dışından alıp çevirme eden veya uyarlayan aynı ülke olmaktan çıkartıp imdi standartları belirleyen bire bir devlet rolüne ulaşabilmek amacıyla bugün burada olduğu kabil hür teşebbüs, amme üniversite bilcümle kurumlarımızla ve kuruluşlarımızla teşrikimesai içerisinde çalışmalarımızı arttırdık, artırmaya devam ediyoruz. Arsıulusal standart birliklerine TSE üyedir, amme kurumu olarak biz bu anlamda görevimizi yerine anlatmak suretiyle üyeliklerimizi gerçekleştirdik. Dümen kendisine dahi dip düzeyde yönetimlerinde saraka sahibiyiz amma standartların hazırlanması sürecinde, teknik görevlerde, kamu görevi işleyen insanların olduğu büyüklüğünde özel sektör temsilcileri bile bulunmakta. Yani hareket dünyamızın kişi sektörü ile müteallik temsilcileri o toplantılarda, standartların belirlenme çalışmalarına katılım edebilirler ve elan sonraları olgunlaştırdıktan bilahare ilgilendiren kurumlar aracılığıyla bunlar dünyada standartlar kendisine yayınlanıyor. İşte bu ilk masalarda olursak dünyadaki yayınlanan standartların oluşmasında hezel sahibi olacağız. Hele beceri komitelerde Malatya’daki özel sektör hareket dünyamızın temsilcilerimizin katiyetle olmasını istiyoruz.” dedi.

“Anadolu’yu istihsal üssü fayrap etmek durumundayız”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe da nesiç ve amade giyimin sanayinin gelişmesine çokça balaban katkılar sunduğunu anlatarak, sektörün zaman 1,2 milyon çalışanı ile istihdamda şef olduğunu söyledi.

Türkiye’nin iki sektörde de küresel ölçekte bereketli aynı aktör olduğunu dile getiren Gültepe, şunları kaydetti:

“Tekstilde beşinci, hazır giyimde üstelik altıncı balaban tedarikçiyiz. Antrparantez ilişik derece yaratıcı iki sektörüz. Hazır giyimde 17 dolar olan kilogram fiyatı, tekstilde 5 dolar. Bu de Türkiye ortalamasının 1,67 olduğu tıpkı yerde hangi büyüklüğünde şanlı ayrımsız devir olduğunu ortaya koyuyor. İkisi bile Türkiye’nin genişlik aşkın dış satım fail sektörü. Yani oluşum ve hazır çul, Türkiye’nin dış satım alanında birinciliği elinde tutan sektörlerinin başında geliyor. Toplanmış ihracatımızın dahi yüzdelik 15’ini kapsıyor. 2021 yılında 30 milyar dolara yakın benzeri ihracat gerçekleştirdik. 2022’nin ilk 9 ayında 24 milyar. İnşallah yıl böylece bile 32 milyar dolar üzere bire bir rakama bu sektörler imza atacaklar.”

Gültepe, bu sektörlere yeşil fabrikaları kazandırmaları gerektiğini dile getirdi.

“Dijital kapasitesi güçlü, yeşil fabrikalarla, ayrıca yeşil sanayi bölgeleriyle Anadolu’yu istihsal üssü fayrap etmek durumundayız.” ifadesini kullanan Gültepe, bu kapsamda çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Share: