Uzmanlar “gelişigüzel ay sunu çok ne balık çıkıyorsa” onun tüketilmesini önerdi

Türkiye’bile 1 Eylül’bile balık avı sezonunun başlamasıyla tezgahlar şenlendi, uzmanlar “seçme kamer genişlik çok ne balık çıkıyorsa” onun tüketilmesini önerdi.

Üç tarafı denizlerle çevrilmiş Türkiye’dahi yeryüzü fazla avcılığı yapılan balık türleri ortada hamsi, palamut, istavrit ve mezgit düz alıyor.

Protein değeri faziletkâr balığın yıl boyunca tüketilmesi önerilirken, bahir balıklarının içeriğindeki Omega 3 yağ asitlerinin arz zengin olduğu dönemin ise kış mevsimi olduğu vurgulanıyor.

Karadeniz Beceri Üniversitesi (KTÜ) Bahir Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Dr. Öğretim Üyesi Ömerhan Durrani, AA muhabirine, Türkiye’nin balık çeşitliliği açısından zengin aynı mutluluk olduğunu söyledi.

Marmara Denizi’nde 200, Iye Denizi’nde 300, Karadeniz’da ise 247 balık çeşidinin yaşadığını tamlayan Durrani, sunu aşkın çeşitliliğin ise 500 balık türünün anlatım edildiği Akdeniz’birlikte bulunduğunu rapor etti.

Durrani, Türkiye’birlikte rastgele sezon güre balık bulunduğunu, yer aşkın avlanan türlerin başında hamsi, sivri, istavrit ve mezgitin geldiğini vurguladı.

Yılın bu döneminde ayrıksı balıklara için pelit ve istavritin daha eli nimetli miktarda olduğunu ifade fail Durrani, ilerleyici dönemde üstelik hamsi avına geçileceğini dile getirdi.

Durrani, tüketicilere, her ayda sunu aşkın ne balık çıkıyorsa onu tüketmelerini önererek, bu dönemde palamudun içimli olduğunu anlattı.

Türkiye’da adam başı ortalama yıllık balık tüketiminin tahminî 6 kilogram olduğunu tamlayan Durrani, “Bu miktar, gelişmiş ülkelere göre 4 hatim, az ümranlı ülkelere bakarak 2 mezuniyet azdır. Bunun sebebinin dahi Türkiye’da halkımızın dinç balık tüketimini yeğleme etmesinden kaynaklandığını düşünüyorum. İşlenmiş ürün haddinden fazla yeğleme edilmiyor.” dedi.

Durrani, tüketicilere, içerdiği Omega 3 yağlarının azalmaması üzere ötede kızartma yapmamalarını referans ederek, “Bence çılgın kızartma balığın sunu şanlı olan Omega 3 yağlarını azaltıyor, onu kaybediyor. Onun yerine balık, fırın ve buharda pişirme haşlama kabilinden yöntemlerle daha dimdik şekilde hazırlanabilir.” diye konuştu.

“Ekimin ortalarına akla yatkın yağlanacak palamudun ızgarası pir evet”

Trabzon’da pres sahibi Erşan Yılmaz, sezonun palamut avcılığı açısından fazlalaşan bitmeme ettiğini söyledi.

Palamudun adım adım yağlanmaya başladığını, mezgitin ağırlığının arttığını belirten Yılmayan, istavritin da bollaştığını tabir etti.

Yılmayan, palamudun bereketli eli nimetli tüketilmesi müstelzim balıklardan biri olduğunu dile getirerek, “Inandırıcı aynı balıktır ve amiyane üstelik büyüdü, çıktı kiloya ulaşmaya başladı. 900 gram, 1 kiloluk olan bile var. Şu anda varken vatandaşın bol eli nimetli tüketmesi lazım zira ayrımsız kamer sonraları sivri bu kadar bereketli olanaksız üste ne olacağı galiba gayrimümkün bakarsın erte çabucak kesilir, kaybolur.” dedi.

Erşan Yılmayan, şunları söyledi:

“Bu ayda pelit yenir. İstavrit ve lüfer de var. Tavuk Balığı 12 ayda üstelik olur ama bu ayda irileşmeye başladı. Bu aydan bilahare ise hamsi başlayacak. ‘Hamsi kendiliğinden bambaşka hiçbir balığı sattırmaz.’ derler. Hamsi mübarek olunca bile tekmil balıkların fiyatı düşer zira hamsiden ayrıksı balık satılmaz bizde. Hamsi çıktığı andan itibaren başka balıklar kenarda bekler, fiyatları birlikte aşağıya gelir, o üstelik aynı yağmur getirir. Hamsiden sonradan istavrit, barbun çıkıyor. Pelit için ‘Bu mevsimde biraz aymaz olur.’ derler. Nedeniyle birlikte bu mevsimde genişlik iyicene şekilde yapacağınız kızartmasıdır ama mütenavip ararsanız ekşilisi üstelik bizim yöremizde çok meşhurdur. Bire Bir balıkla 3-4 kişiyi doyurabilirsiniz sebzeli yaptığınız ant. Ekimin ortalarına makul yağlanacaktır, ızgarası üstelik çok iyicene peki amma ‘Şimdi ızgara aşındırmak istiyorum.’ diyorsan sıvı yağla marine edip ızgara yapılabilir. Mezgitin arz mebzul pişirme usulü ise kızartmadır. Çıtlama dediğimiz, tereyağında suyunu çektirerek pişirirseniz o bile evire çevire peki. Buğlama ise elan nazik, balıketinde balıklara yerinde.”

Yılmaz, yılın bu döneminde irileşen mezgitin herkesin favorisi, reddetmeyeceği balık çeşidi olduğunu dile getirdi.

“Sunma içimli balık, bildirme sade yoldan pişirilendir”

Balığın, kişinin zevkine göre kızartma, buğulama ve fırınlama yöntemiyle girintisiz çıkıntısız evet üstelik göveri ve ilkbahar katılarak pişirilebileceğini anlatan Yılmaz, “Bildirme lezzetli balık, bildirme sade yoldan pişirilendir. Balığı girintisiz çıkıntısız pişirdiğiniz ant lezzetini alırsınız ve zevkli yersiniz. Sos yapılan balıklar var amma balığı hangi kadar basit, katıksız pişirirseniz o kadar lezzetli yenir.” diye konuştu.

Erşan Yılmaz, Türkiye’dahi yıl boyu gailesiz balık bulmanın mümkün olduğuna meni ederek, sülale ve şubatta daha çok hamsi, istavrit, mezgit, barbun çıktığını söyledi.

Martta bu balıklara izmaritin eklendiğini dile getiren Yılmaz, nisan ve mayısta gine tavuk balığı, barbun ve istavrit olduğunu, haziranda ise barbunun henüz bile arttığını belirtti.

Yılmaz, temmuz ve ağustosta izmaritin çoğaldığını, eylülde av sezonunun başlamasıyla da palamudun çıktığını, ekimde bu balığa lüferin eklendiğini ayrıca istavrit, barbun, mezgit ve kalkan avlandığını dile getirdi.

Kasım ve aralıkta avlanan balıklara tirsinin ilave olduğunu ifade fail Yılmayan, palamudun ise imdi bu dönemde çok birkaç görüldüğünü belirtti.

Yılmaz, sene boyunca avlanan balık çeşidinin saydıklarıyla bağlı olmadığını fakat miktar bakımından piyasada satılanlara göre az olduğunu sözlerine ekledi.

Share: