Zika Virüs Hastalığı’na müzakere edilen ülkede maruz kalınıyor

Medical Point Gaziantep Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Vuslat Keçik Boşnak, “Zika Virüs Hastalığı’na (ZVH) maruz mütezayit insanlar genellikle ülfet ettikleri ülkede maruz kalmış, döndükten sonra çor bulguları başlamıştır.” ifadelerini kullandı.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine kayran verilen Boşnak, Türkiye’de 2017 yılında, endemik kesim ziyareti öyküsü kâin 4 sıkı dışı kaynaklı hikâye tespit edildiğini belirtti.

“Zika virüse maruz küsurat insanlar alelumum musahabe ettikleri ülkede maruz eksik, döndükten sonraları çor bulguları başlamıştır. Zika virüs insanlara temel yerine etkeni taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşmakla beraber, virüs, semen, vajinal ifrazat, kan, idrar, amniyon sıvısı, BOS, ana sütü, tükürük üzere vücut sıvılarında, beyin ve spinal kordda saptanmıştır.” diyen Boşnak şöyle devam etti:

“Virüsün gebelik esnasında bebeğe geçebilmesi ve virüsün Guillain-Barre Sendromu ve mikrosefali ortada münasebetli olabileceği yönündeki bulgular belirleme edilmesi hastalığa olan ilgiyi artırmıştır. ZVH, alelumum asemptomatik namına seyretmektedir. Hastalığın sunu çok bulguları, hafif keder, döküntü, konjonktivit, kas ve eklem ağrısı, halsizlik yahut çıban ağrısıdır. Bulgular alelumum 2-7 çağ sürer. İnkübasyon süresi değişmez namına bilinmemekle birlikte 3-14 bölüm kendisine kabul edilmektedir. İnsanlar alelumum hastaneye yatacak kadar sayrı olmazlar.

ZVH’de ahiret yolculuğu çokça nadir görülmektedir. Gezi esnasında, Zika Virüs Hastalığı riskli ülke/toprak ziyaretlerinde sivrisinek sokmalarından tevakki etmek üzere; uzun kollu evre ve pantolon kabil vücutta ayan düz kalmayacak şekilde olabilir olduğunca merbut kıyafetlerin giyilmesi, ulaşmak ve soluklanmak için kliması olan sınırlanmış yerlerde yahut husus ve pencerelerinde sineklik olan yerlerde kalınmalıdır.

Gece dışarıda kalınacaksa cibinlik altında uyunmalıdır. Aylı ve emziren kadınlar, güvenliği müdellel, bakanlığımızdan ruhsatlı ve musaddak repellentler (cibin kovucular) kullanmalıdır. Bebeklerin ve çocukların korunması amacıyla çağa arabaları ve giymek amacıyla makbul araçlarda sivrisineklerden korunmayı sağlayıcı tedbirler alınmalıdır.”

Boşnak, yolculuk dönüşü ise riskli devlet/havza yolculuk dönüşünde apansız başlayan, zehir, döküntü, mafsal ağrısı, konjuktivit, kas ve mafsal ağrısı şikayetleri varsa derhal aynı sağlık kuruluşuna başvurulması, hekime yolculuk edilen ülkeden bahsedilmesi, Zika Virüs Hastalığı teşhisi konmuşsa, virüsün yayılmasını engellemek amacıyla nişane başlangıcından itibaren sunma bir iki 3 hafta süresince sivrisinek sokmalarına cebin ilaç alınması serencam adım yetişkin olduğunu açıkladı.

Zika Virüs Hastalığı, Flavivirus grubundan ayrımsız RNA virüsü olan Zika virüsün (ZV) sebep olduğu ve insanlara etkeni taşıyan Aedes cinsi sivrisineklerin sokmasıyla geçici tıpkı çor.

Zika virüsü ilk kez 1947’de Uganda’da Zika ormanında rhesus maymunlarında saptanmış; peşi sıra 1948’de benzeri ormanda sivrisineklerden ve 1952’de Uganda ve Tanzanya’da insanlardan izole edildi.

Share: