HIMSS Avrasya Keyif Bilişimi ve Teknolojileri Konferansı ve Fuarı başladı

Esenlik Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, “Kapsamı itibariyle Türkiye, dünyanın en çok sağlıkta dijitalleşme endeksine topluluk ülkesi, sağlıkta dijitalleşmede süper çetin konumundayız.” dedi.

Sağlık Bilgelik ve Idare Sistemleri Topluluğu (HIMSS) Avrasya Esenlik Bilişimi ve Teknolojileri Konferansı ve Fuarı, Antalya’nın Katarakt ilçesi Kundu Turizm Merkezi’ndeki aynı otelde başladı.

Açılış törenine Afiyet Icra Vekili Yardımcıları Şuayip Bir Numara ve Tolga Tolunay katıldı.

Birinci, burada yaptığı konuşmada, kongrede dijital hastane, e-Sağlık, sağlıkta aptal sistemler ve teknolojiler, yapay zeka ve encam çalışmalar konularının işleneceğini söyledi.

Sağlıkta dijital tahavvül başarısı, bilgi ve bilişimle rejim kültürünün Türkiye’yi cila model konuma getirdiğini rapor eden Bir Numara, tahavvül programıyla akıbet 20 yılda sağlığa ulaşım ve kalifiye bakım kapasitelerinin, dünyadaki gelişmiş ülkeler ile yarışır tıpkı çokça ülkenin da üstünde tıpkı seviyeye geldiğini kaydetti.

Türkiye’nin, bu yüzyıla girerken 107 bin kamu yatak kapasitesi olduğunu dile getiren Bir Numara, 15 yılda 100 binden çok akak kapasitesine cemaat kullanılmamış hastaneler yaptıklarını vurguladı.

Sağlık tesislerinin az daha tamamen yenilendiğini anlatan Bir Numara, şöyle konuştu:

“Toplanmış akak sayımızı yüzdelik 48, ciddi bakım yatak sayımızı bile 20 kattan aşkın arttırdık. Hassaten Kovid-19 döneminde bizim ölçeğimize mümasil tıpkı çokça ülkenin o anne kadar topluluk olduğu ağır hizmet akak sayısından elan fazlasını, salgının önceki 6 maaş döneminde hizmete alarak insanımızın nefessiz kalmasına cevaz etmedik. Dünyada gelişmişliğin arz muhteşem göstergelerinden birisi asıl ve çağa ahiret yolculuğu hızında ise analog ölçekteki ülkelerin 30 yılda gelebildiği seviyeleri 10 yıldan bodur sürede yakalama başarısı gösterdik. Hastayı merkeze kayran bu telakki, vatandaşlarımızın sayı farkı yaşam süresinin yüzde 8 uzaması ile ne büyüklüğünde akıllıcasına yolda olduğumuzun bildirme koskocaman göstergelerinden biri olarak karşımızda duruyor.”

Türkiye’birlikte taze nüfusun azaldığını, buğulu nüfusun arttığını vurgulayan Bir Numara, “Bu tabela, sağlık profili, hem sağlık ekonomisi hem üstelik toplam hareket kaybı açısından bakıldığında büyük aynı kazançlı denge namına karşımıza çıkmaktadır. OECD verilerine bakarak Türkiye’nin 65 gözyaşı üstü nüfusunun, 2021 yılında yüzde 9,7 iken 2050’dahi yüzde 20,1’e yükselmesi beklenmektedir. 80 yaş üstü nüfusun ise 2019 yılında yüzdelik 2,1 iken 2050 yılında yüzdelik 5,4’e yükselmesi beklenmektedir. Dünyanın dahi yaşlandığını düşünürsek keyif sistemlerinde seri değişimine ve bakir göz açılarına gerekseme olduğu ortadadır. ” dedi.

Dünyada bu soy sorunların çözümünde teknolojinin önlerini açacağını ve süreci kolaylaştıracağını belirten Birinci, afiyet hizmetlerinde gürlük amacıyla dijitalleşme, medikal teknolojiye elan çok yatırım, IOT, duraksız afiyet, kronik marazlı takibi ve münasebetli ekosistemin olgunlaşması ve sadeleşme kâmilen sayısal inovasyon beklentisinin dünyanın yer gözde başlıkları olduğunu vurguladı.

Esenlik hizmetlerine erişimin e-Nabız zatî esenlik sistemi ile kolaylaştığına ve dünyada benzer proje adına gösterildiğine belen eden Bir Numara, şunları kaydetti:

“Mühendislerimiz marifetiyle geliştirilen herkes ve uygulamalarla Türkiye, dünyada dijital sağlığın geleceğini şekillendiren ülkelerden biri oldu. OECD verilerine bakarak 2010 yılından itibaren elektronik ortam hıfzıssıhha talebi hizmetinde arz aşkın çoğalma gösteren ülkelerden biri olduğumuzu ifşa etmek ve aynı zamanda Avrupa Komisyonu’nun raporlarına bakarak Afiyet hizmetlerinde dijitalleşmede nüfusa nazaran Avrupa birincisi olduğumuzu terennüm etmek isterim. Kapsamı itibariyle Türkiye, dünyanın genişlik fazla sağlıkta dijitalleşme endeksine eş ülkesi. Sağlıkta dijitalleşmede süper ağırbaşlı konumundayız. Bu oranlar sağlıkta sayısal dönüşüme milletimizin entegrasyonunun ne kadar çabuk olduğunu göstermektedir.”

Avrupa’nın genişlik aşkın sayıda eğin düzey dijital hastanesinin Türkiye’üstelik olduğunu nâkil Birinci, “Ülkemizde daha çok site hastaneleri ile hastaneleri dijitalleştirmiyoruz, aksine sayısal dirim merkezleri nesir ediyoruz. Esenlik alanında oluşturduğumuz bu dijitalleşme hamlesinin değme geçen gün henüz de güçlendiğini sarmak, bu süreçten hem hizmet alanın hem bile hizmet sunanın birlikte henüz aşkın faydalanması için inovasyonlara kapı aralamak, hepimizin eş hedefi olmalı.” diye niteleyerek konuştu.

Konferans ve fuar, 12 Kasım’üstelik sona erecek.

Share: