10 yaşında başladığı mesleği 67 yıldır yapıyor

Denizli’nin Çivril ilçesinde çocukluğundan beri yapmaya başladığı bilezik ve takılarla geçimini sağlayıcı Hayrettin Çelikli, 67 yıldır ömrünü adadığı ürünleri ülkenin birçok namına pazarlıyor.

Çivril ilçesine sınırlanmış Beyköy mahallesinde hareketli 77 yaşındaki Hayrettin Çelikli, 10 yaşındayken babasından öğrendiği mesleğe hayatını adadı. 67 yıldır iş emek çalışarak ortaya çıkardığı bilezik ve takılarla evini geçindirip 4 kız 2 oğlunu büyüten Çelikli, ürünleri ülkenin bir nice durumunda pazarlıyor. Hayrettin Çelikli, 10 yıl öncesine büyüklüğünde toptancıların köye gelip işleri aldıklarını ancak sonuç yıllarda pazarlama işini üstelik kendilerinin yaptığını belirterek, “Başlangıçta köyde bu işi fail karı çoktu. Toptancılar gelir haftalık yapılan hızma, kelepçe, yüzük ne varsa alır giderdi. Fail azalınca istihsal birlikte azaldı. Çıktı tığ yaptığımız işleri onlara götürüyoruz. Zaten çoğu antlaşma bile ısmarlama çalıştığımız amacıyla onlar bize istedikleri ürünleri söylüyor biz tamamlayıp eskiden götürüp teyit ediyoruz” dedi.

“Gerçekte bu patika layemut ama çoluk çocuk ilgilenmiyor”

Bakır kelepçe ve takıların yıllardır insanların vazgeçilmez aksesuarlarından olduğunu belirten Güçlü, “Benim dedem ebem takardı bizler taktık. Halen takılan yeğleme edilen bire bir im. Bakır adam vücudu amacıyla çokça faydalı olduğu için daima kullananlar var. Esasta bu iz layemut amma gençler ilgilenmiyor” dedi.

“Daha hangi kadar yaparım bilmiyorum”

Haftada 40 – 50 parça kelepçe yaptığını ve 15 günde tıpkısı Denizli, Aydın, İzmir gibi illerde bulunan toptancılara doğrulama ettiğini tamlayan Hayrettin Çelikli, “Yapabildiğim büyüklüğünde yapacağım. Yaşım 77 kuvvetim enerjim yerinde ağırlık yaparım amma toptancıya götürmesi zahmetli. Henüz hangi büyüklüğünde yaparım bilmiyorum. Amma bu patika bizim ağababa mesleğimiz anadan görme bire bir gelişim. Bu işin unutulmaması lazım” ifadelerini kullandı. – DENİZLİ

Share: