Binali Saika: Dilini esirgeme edemeyen egemenliğini kayırma edemez

DÜRÜST Öğür Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Bursa’üstelik, “Dilde, Fikirde, İşte Kontak Türk Dünyası Gökçe Yazın Ödülleri” ve “2022 yılı Türk Diline Bakım Ödülleri” törenlerine katıldı.

TÜRK DEVLETLERİ ARASINDAKİ TİCARİ İLİŞKİLERE DEĞİNDİ

Türk devletleri arasındaki ticari ilişkilerden bahseden Yıldırım, “Türk Devletleri Teşkilatına örgen olan ülkelere baktığımız ahit 5 milyon kilometrekarelik ayrımsız coğrafyadan bahsediyoruz. Balkanlar’dan Çin’e uzanan tarihi İpek Yolu üstünde mevcut ve güzergahta 45 cesim şehri barındıran Türk Devletleri Teşkilatı’nın nüfusu 170 milyon. Bu hoppadak teşkilata uzuv olan ülkelerimiz olsun. Fakat Rusya. Çin, İran, Irak, Suriye, Balkanlar bu ve sair coğrafyalarda mevcut kardeşlerimizi da kattığımızda 300 milyonu buluyor. 5 milyon kilometrekare coğrafya ve 1,5trilyon dolarlık gayrisafi hasıla 700 milyar dolarımızla 5milyar gerçekte dünyanın 12’inci büyük ekonomisi. Olur nakız böyleyken Türk Devletleri Teşkilatı acun refahından, dünyanın milli gelirinden mukteza payı alabiliyorduk. Benzeri üstelik ona bakalım dünyanın katışık hasılasının 95 trilyon olduğunu düşünürsek yüzdelik 2’den az buçuk çok ayrımsız payımız var. Nüfusumuz üstelik dikkate aldığımızda bu çap haddinden fazla bağan ve mütekâmil ülkeler, Avrupa, Amerika, Çin, Japonya bu kabilinden ülkeler dünya refahından çokça elan fazla koyar. Haddizatında dünyanın problemi bile bu. Bölgesel ve küresel anlamda adaletli dağıtılmamış olmasının sancılarını, sıkıntılarını bugün çekiyoruz. Bittabi çekiyoruz? Terörle çekiyoruz, iç savaşlarda ve barhana. Bunları çokça mufassal tıpkısı geçmişi var. Kısa sürede de bitecek üzere gözükmüyor.” diye niteleyerek konuştu.

“HİÇBİR TERCÜMANA İHTİYAÇ KALMADAN ANLAŞABİLİRİZ”

Binali Saika sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dilini vikaye edemeyen egemenliğini himaye edemez. Şalter aynı zamanda yanaşma, muhassala, füzyon vesilesidir. Üç öz vardır insanların birbirinden uzaklaştıran, bunlardan birincisi mesafedir. İkincisi dindir, üçüncüsü dildir. Deminden mesafeler daha çok yakın. Eskisi kadar değil. Dinde benzeri problemimiz bulunmayan. Hepimiz elhamdülillah Müslümanız. Dinimiz bire bir. Rabbimiz tıpkısı. Peygamberimiz bire bir, kitabımız tıpkısı. Açar konusunda yoğunlaşmamız gerekiyor. Birlikteliğin çok acul aynı şekilde sağlanmasının yolu dilde birliğin sağlanmasından geçiyor. Hepimizin ümidi, hedefi burada çıktığınızda konuşurken benzeri kulaklık, benzeri çevirmen kullanmaya ihtiyaç duymadığımız günlerdir. Bunun yani çokça gücük aynı araştırmada ben şuna tanık oldum. 2 bin 500 devam kuma sözcük var. Bugün günümüzde gençler, günlük hayatta bin sözcük dahi fakat kullanabiliyoruz. Çözme böyle olunca biz ferah ferah aramızda. hiçbir tercümana, hiçbir çevreye ihtiyaç kalmadan anlaşabiliriz. Ve sonunda çıktı şeyi alay malay yapabiliriz.”

Konuşmanın ardından ‘Dilde, Fikirde, İşte Angajman Türk Dünyası Yazın Ödülleri’ ve ‘2022 yılı Türk Diline Bakım Ödülleri’ sahiplerine verildi.

Share: