İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği “Kendini Tanı, Er Tanılama Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” başlattı

İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği “Kendini Teşhis, Er Tanılama Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” başlattı

ANTALYA – Antalya’bile “Kendini Tanılama, Erken Teşhis Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” çerçevesinde kontrol ve teşhisin önemi anlatılarak kadınların meme başı kanseri konusunda bilgilendirilme yapıldı. Proje, Türkiye’nin ayrımlı illerinde bile uygulanmaya devam edecek.

İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği yoluyla AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteği ile hayata geçirilen “Kendini Teşhis, Erken Tanılama Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” projesi Antalya’birlikte kadınlarla buluştu. Kadınları bicik kanseri konusunda bilgilendirmeyi hedefleyen proje çerçevesinde bicik kanseri üzerine eğitimler verilecek. İhtiyaç Haritası, eğitim bilimi verilecek illerde meme başı kanseri farkındalığı çerçevesinde afiyet hizmetlerine erişimi kısıtlı kişileri ve bölgeleri belirleme edecek, yetişek alan kadınların Amansız Hastalık Er Canlandırma, Tarama ve Eğitim Bilimi Merkezi’nde taramalarının yapılması için randevuları koordine ederek ulaşımlarını sağlayacak ve tarama sonrası bilcümle süreci takip edecek.

İlk telaki Antalyalı kadınlarla gerçekleşti

“Kendini Tanılama, Er Tanı Meme Başı Kanseri Farkındalık Hareketi” çerçvesindeki buluşmaların ilki Antalya’dahi gerçekleşti. Etkinlikte Amansız Hastalık Savaşçıları Derneği Umumi Heyet Üyesi Uzman Dr. Berrin Kurdoğlu Kültürlü marifetiyle 250 kadına farkındalık eğitimi verildi. Eğitimde; bicik kanseri görülme sıklığı, esas riziko faktörleri, erken tanının önemi, meme başı kanseri tarama (mamografi) ve elle taharri kabilinden konularda hikmet verildi. Eğitim Bilimi ve meme kanseri taramalarının önümüzdeki dönemde Türkiye’nin ayrımlı illerinde da bitmeme etmesi planlanıyor.

“Sevimli kendisini etüt ederek er tanı koyabilir”

Proje çerçevesinde kadınlara eğitim bilimi veren Amansız Hastalık Savaşçıları Derneği Umumi Heyet Üyesi Ehlivukuf Dr. Berrin Kurdoğlu Işıklı, yaptığı açıklamada, “Meme Başı kanserine olan farkındalığı arttırmak için Erken Tanılama, Kendini Tanı Projesi ile bir hareket başlattıklarını belirtti. Kadınlara müteveccih planlı eğitim bilimi programı içerinden bahseden Kültürlü, “Erken tanıda tıpkı hastaneye başvurmadan baştan sona kişinin kendisiyle başlıyor. Kendini tetebbu ederek eline gelen aynı kütle ile başvurabilir. Bunu arz oldukça haliyle üstelik saptayıp hastaneye başvurması gerekiyor. Bunun için bilincin oluşması açısından kadınlara eğitim vermeyi planladık” dedi.

“Türkiye’bile 7-8 kadından birisi meme kanseri”

Farkındalık hareketinin KETEM iş birliği ile olacağına meni eden Kültürlü, rahim ağzı kanseri, HPV virüs taramaları ve sütun oluşmak için özellikle üç amansız hastalık çeşidine yönelik amansız hastalık eğitim tarama otama merkezleri olacağını söyledi.

Meme kanserinin sunma sık rastlanan kanserler arasında dünyada bir numara olduğuna, Türkiye’dahi ise ikinci tam olduğuna belen fail Eksper Dr. Kültürlü, “Az Daha Türkiye’de 7-8 kadından birisi meme kanseri” ifadesini kullandı.

Meme kanserinden korunmanın yolları

Er canlandırma ve korumanın önemine bile vurgu özne Entelektüel, “Önceki olmamak üzere hangi yazmak lazımı bile bahsetmek gerekiyor. Yeryüzü cesim şeylerden birisi, kalkmak, sigara içmemek, mebzul beslenmek, gür uyumak ve ruhsal sağlığımızı korumak” diye niteleyerek konuştu.

İhtiyaç haritasının önemi

Projeyle ilişkin açıklamada kâin İhtiyaç Haritası Umumi Heyet Üyesi Esra Aslan bile projede yer kayran gerekseme haritasının önemine ve hedeflerine değindi. Aslan, “İhtiyaç haritası, Türkiye’birlikte gerekseme sahiplerine destek olmak talip hava ve kuruluşları buluşturan online tıpkısı dünya. Amacımız ulaşabildiğimiz büyüklüğünde fazla ilde fazla kadına yayılmak ve bu konuda farkındalık kurmak. Hoppadak online namına kalmayıp, tıpkısı zamanda elindeki verileri muhtemelen alanlarda ayırt inşa etmek isteyen gurur ve bireylerin dahi dikkatine sunan ve özelleştirilmiş projeler tasarlayan tıpkısı dokuma aslında. İhtiyaç haritası, bu projede ihtiyaç haritası, umum projenin uygulanması ve kurgulanmasında destek oldu. Projenin uygulanacağı illerde kadınların belirlenmesi ve bicik kanseri farkındalığıyla ilişik eğitim almaları için tıpkısı mazruf oluşturuldu. Bu eğitimden bilahare birlikte bu kadınların KETEM’lerde afiyet taramalarının yapılmasıyla ilişik mecmu operasyonun koordinasyonunu ve yönetilmesini sağlıyor” ifadelerini kullandı.

” Herhangi Bir 14 saniyede benzeri kadına meme kanseri tanısı konuluyor”

AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem ise Meme Başı kanserinin hem kadınlarda hem birlikte erkeklerde dünyada yeryüzü kalın tanıdık kanser türü olduğuna, Türkiye’dahi ise bakir vakalar açısından kül popülasyonda akciğer kanserinin ardından ikinci tam olduğunu, kadınlarda ise ilk sırada olduğunu söyledi. Bicik kanserinin genişlik çok ölümlerden biri olduğuna dikkati çekici Erem, “Temas 8 kadından 1’i hayatı süresince meme başı kanseri tanısı alma riskiyle yüz yüze. Değme 14 saniyede tıpkı kadına meme kanseri tanısı konuluyor. Buradan bile meme kanserinin yükünü ihata etmek tür” dedi.

“Bicik kanserini er tefrik etmek benzer”

Meme kanserinin er tanınabilen bire bir kanser olduğunu anlatım eden Erem, şunları söyledi:

“Organın vücudun dışında yerleşmesi cihetiyle, yalnız başına araştırma ve Sağlık Bakanlığı vasıtasıyla hele desteklenen er tarama programlarıyla meme başı kanserini er fark etmek kabil. O yüzden, meme başı kanseri hangi büyüklüğünde er tanınırsa, bu kansere yakalanan kadınların hayatta kalma oranları o basamak artıyor. Çünkü meme başı kanseri erken tanındığında tamamen düzelme ayrımsız kanser türü.”

Otama yöntemleri

Dr. Erem, er tanıyla alay malay cerrahi otama yönteminin etkisine dahi değinerek, “Sair organlara yayılmadan tanındığında, cümle dünyada olduğu kadar cerrahi yöntem uygulanıyor. Ülkemizde de bicik cerrahisi bir nice yerde uygulanıyor. Cerrahiden sonraları, hastanın evresine bakarak eklenebilecek kemoterapötikler ve bireyselleştirilmiş tedaviler ki, bireyselleştirilmiş tedavilerde seçkin hastanın öz genetik yapısına evet üstelik tümör özelliklerine uygun kendisine kimi ajanlar ve ilaçlardan faydalanabilirler. O yüzden önceki faaliyetler olup, henüz bilahare cerrahi müdahale dokularının patoloji ve icabında genetik bilimleri tarafından mufassal incelenmesini peşi sıra, hastaya ne eklenmiş tedavilerin verileceğine karar verilebilir. Ancak parasız doğacak evrede ayrımsız hastaysa, bu kat operasyon yapılabilir evet birlikte yapılmayabilir. Fakat bu noktada hastayı kategorik başka ilaçlarla, hastalığın daha fazla yayılmasını tevkif ve hastanın elan birinci sınıf ayrımsız dirim sağlayabilmek amacıyla kimi tedaviler uygulanabilir” ifadelerine kayran verdi.

Share: