Kale kalıntısının bulunduğu alanda Urartu tapınağı ortaya çıkarıldı

Van’dahi Urartulara ilgilendiren Körzüt Kalesi kalıntılarının bulunduğu alanda ölçülü kazı çalışmalarında, rizalitsiz (bucak çıkıntısız) tapınak ile seramik, etki ve sikkeler bölüm yüzüne çıkarıldı.

Muradiye ilçesine 9 kilometre uzaklıktaki Uluşar Mahallesi’ndeki kayalık alana Urartu Kralı Menua tarafından mensur edilen kalede, Firez ve Turizm Bakanlığının izniyle Van Müzesi başkanlığında 2016’dan bilahare ilk defa kazı çalışması başlatıldı.

Van Yüzüncü Sene Üniversitesi Yazın Fakültesi Kazı Bilimi Bölümü Dr. Akademisyen Sabahattin Erdoğan’ın bilimsel danışmanlığında, Muradiye Kaymakamlığı ve Belediyesinin de desteğiyle geçen kamer başlatılan istirdat kazısında, 8 metre yüksekliğinde talih duvarları tayin edildi.

Kalıntıların bulunduğu alanda ayrıca 140 santimetre yüksekliğinde, 8 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğinde rizalitsiz ibadethane, Itidalli Asır’a ilişkin sırlı ve sırsız seramikler, görüş çukur, kelepçe ve boncukları ile Bizans dönemine ilgili sikke dönem yüzüne çıkarıldı.

“Turizme katkı sağlayacak”

Hafriyat alanında incelemelerde kâin Kaymakam ve Uray Başkan Vekili Melih Aydoğan, AA muhabirine, Urartu medeniyetinin önceki kalelerinden birinde başlatılan çalışmanın ilçenin turizmine katkı sağlayacağını söyledi.

Yaklaşık 3 bin sene geçmiş bölgede dinamik Urartulara ilişik eserlerin ahit yüzüne çıkarıldığını tamlayan Aydoğan, “Bölgemizin büyük tarihi eserlerinden biri olacak ve turizme ulama sağlayacak. Buna inanıyoruz.” dedi.

Dr. Akademisyen Erdoğan ise Urartu Kralı Minua’ya ilişik benzeri tapınak yapısını tayin ettiklerini aktardı.

Önemli tıpkı alanda himmet yürüttüklerini vurgulayan Erdoğan, şu bilgileri verdi:

“Bildiğimiz Urartu tapınaklarından değişik namına rizalitsiz tıpkısı tapınak. Urartu kaleleri içindeki yer er ibadethane yapılarından biri olduğunu düşünüyoruz. Kaleyi çevreleyen surlar bile tapınağımız kabil çok mefret çünkü Urartu kaleleri ortamında kâin yüksekliği yeryüzü aşkın olan surlar. Körzüt Kalesi bu anlamda üstelik haddinden fazla cesim. Yaklaşık 3 hektarlık alana ehil kalede saray yapıları, depo, ibadethane ve kamusal alanlardan oluşan çok bati tıpkı yapılaşma bahis konusu. Kalenin Urartular tarafından kurulduğunu biliyoruz ancak buluntulardan Urartu sonrasında bile kullanıldığı görülüyor. Ilımlı Asır dönemine ait çok sayıda sırlı ve sırsız seramikler, Bizans dönemine ilişik benzeri sikke bulundu. Bunlar, Urartu sonrası yerleşimine dayalı sunu koca bulgularımız arasında düz alıyor.”

“Kazılar etraflı aradan sonra tekrar başladı”

Van Müze Müdürü Fatih Arap üstelik Urartular dönemine ilgilendiren büyük bire bir kazı çalışması yürüttüklerini belirtti.

Kale kalıntısında koca buluntuların ortaya çıkarıldığını anlatan Gündüz Feneri, “Muradiye Ovası’nda meydan düz kayalık tepede saha düzlük 325×110 metre ölçülerindeki Körzüt Kalesi, Urartu Kralı Minua yoluyla milattan önceki 810-785 yıllarında düz yazı edilmiş. Genişlik erken kalelerden biri. Yapılan kazılarda Kral Minua vasıtasıyla nesir edilen rizalitsiz tapınak ve çok sayıda seramik parçaları, takılar bölüm yüzüne çıkarıldı.” diye niteleyerek konuştu.

Share: