Niğde’de öğrencilere zelzele konferansı verildi

Niğde’dahi öğrencilere deprem konferansı verildi

NİĞDE – Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde lise öğrencilerine yönelik, “Yer Sarsıntısı ve Niğde’nin Depremselliği Konferansı” düzenlendi.

Darülfünun Rektörü Prof. Dr. Hasan Çokbilmiş, Ömer Halisdemir Kongre ve Hars Merkezi’nde lise öğrencilerine müteveccih düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara evgin şifalar diledi.

Üniversitenin afetin evvel anından itibaren yardım ve destekleri Hatay Mustafa Eksiksizlik Üniversitesine teslim ettiğini belirten Uslu, yardımların depremzedelere problemsiz şekilde ulaştığını anlattı. Uslu, üniversiteye ilişkin mihman evleri ve kampüste meydan alan mektepli yurtlarının depremzedelere tahsis edildiğini aktararak, şunları söyledi:

“Üniversitemizin parçalanmamış idari ve akademik birimleri, zelzele bölgeleri ve depremzede misafirlerimiz amacıyla seferber edildi. Çalışmalarımız ve psikososyal desteklerimiz aralıksız sürüyor. Yer Sarsıntısı, maatteessüf ülkemizin bir gerçeği. Depreme alın almamız müstelzim önlemlerin başında, bilimsel yöntemlerle mesnet etüdü yaparak elde ettiğimiz verilere bakarak sağlıklı ve dayanabilen yapılar bina etmek geliyor. Bu konuda yapılacak araştırma, ihya çalışmaları nazik ehemmiyet en ediyor. Bu çerçevede üniversitedeki akademisyenlerimiz, şehrimize ve ülkemize rastgele cins katkıyı yapmaya açıktır.”

Darülfünun bünyesindeki Afet Yetişek ve Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Korkanç bile vadi seçimi, çatı tasarımı, üretimi ve denetimine büyüklüğünde olan sürecin yeterince gani kurgulanmamasının depremlerde nazik hasara hastalık olduğunu vurguladı.

Son yıllarda bu konularda haddinden fazla büyük adımlar atıldığına dikkati çekici Korkanç, “Afetlere hazırlıkta toplumun temas kesiminin bilgilenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda çap, erat, sivil toplum kuruluşları değişik roller alabilir ve birbirleriyle kolektif çalışabilir. Bu çerçevede ilk toplumumuzun geleceği olan siz öğrencileri, bilgi vermeyi seçtik. Bu çerçevede hepimize şişman işlemler düştüğünü unutmamak lazım. Sizlere güvenimiz tamlık.” diye niteleyerek konuştu.

Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Akademisyen Doç. Dr. Alper Gürbüz de öğrencilere Türkiye’nin jeolojik yapısı, depremin şüphesiz olduğu ve neler yapılması gerektiği için lokma tatlısı yaptı.

Konferans, erte birlikte ortaokul öğrencilerine yönelik düzenlenecek.

Share: