Sinop’un hafi tarihi mekanı: Boyabat Kayaç Mezarları

Sinop’un hafi tarihi mekanı: Boyabat Kayaç Mezarları

SİNOP Medeniyetlerin beşiği Anadolu’nun bildirme kuzeyinde mevcut Sinop, doğasıyla ve M.Ö. 2200’lü yıllara uzanan değişik medeniyetlerin bıraktığı izlerle Türkiye’nin turizm kentlerinden biri. Natür ve denizin buluştuğu Sinop’un günümüze vasıl tarihi zenginliklerinden biri birlikte Boyabat ilçesinde bulunuyor. Ama hangi yazık kim it canlı bilinmiyor. Türkiye’nin akva kayaç mezarlarından yemeden içmeden biri olan ve koruma altındaki Boyabat Kaya Mezarları, yıllardır henüz serbest kitlelerce keşfedilmeyi bekliyor.

Bahis ile ilgilendiren açıklamalarda kâin Sinop Hars ve Turizm Müdür Vekili Dokuz Canlı Süren, “İlimizde mevcut olan kaya mezarları Amasya akla gelir kaya mezarları deyince ama Amasya’daki ve dünyadaki kaya mezarlarının bilakis eşine benzerine haddinden fazla ender rastlanan hususi olarak mamul mimarisiyle, kabartmasıyla, takıyla, tacıyla tıpkısı çok beş altı olan Boyabat Salar köyü kayaç mezarlarımız Taşköprü Boyabat yolu üzerinde, Durağan ilçemizde Terelek Kayaç Mezarlarımız, Ambarkaya Kayaç Mezarlarımız tıpkı mimarda işlenmiş. Bunlar bölgenin ülkenin eşi tıpkı sıfır kayaç mezarları. Bunların turizme kazandırılması ile ilişkin bile belde düzenlemesi ve benzeri icraat şuan üstelik yürütüyoruz” dedi.

Kayaç mezarları Boyabat- Kastamonu karayolunun 15. kilometresinde Salar köyü sınırları içinde meydan alıyor. Köyün doğusunda ve yüksekçe tıpkı kireç taşı kayanın üzerinde kayran düzlük Oyuntu Gökırmak Ovası’na bilge bir tepede bulunuyor. Kayaç mezarına ulaşmak amacıyla kişmiri yolundan ayrılarak köy yoluna girilmesi gerekiyor. Çukur çevresinde kâin kayaç işlemeleri, mekân köylerce “Iblis Basamakları” adı sunulan kayırıcı yapımı tıpkısı kademeli tünelin bulunması bu alanın takkadak oyuntu için kullanılmadığını ve çok bozuk benzeri yerleşme yeri olduğunu gösteriyor. Kayaç mezarının MÖ 7. yüzyılda Paflagonyalılar marifetiyle yapıldığı sanılıyor. Kayaç mezarının dış kısmı mustatil şeklinde ve yaklaşık yerine boyu 10 metre, yüksekliği 5 metre. Kaya mezarı ve çevresi bibi birlik adına bilinmiyor.

Çevre ve Kentçilik İl Müdürlüğünün başvurusu konusunda toplanan Hars ve Turizm Bakanlığı Samsun Firez Varlıklarını Esirgeme Mıntıka Yerleşmiş marifetiyle Boyabat’ta vadi düzlük kaya mezarı koruma altına alındı. Kurul, özel mülkiyette kayran kayran kayaç mezarının tarihi değere eş olduğuna karar verdi.

Share: