’14. Uluslararası Turunçgil Kongresi’ Mersin’de başladı

Mersin’bile bu yıl 6-11 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan ’14. Arsıulusal Turunçgil Kongresi’ başladı.

Dünyada 1968’den bu yana 4 yılda bire bir düzenlenen, fen insanları, çağ temsilcileri, üretici, ithalatçı ve ihracatçıların buluştuğu ‘Uluslararası Turunçgil Kongresi’nin 14.’sü, bu yıl Mersin’bile yapılıyor. 11 Son Teşrin tarihine büyüklüğünde sürecek olan kongrenin Yenişehir Belediyesi Atatürk Ekin Merkezi’ndeki açım törenine, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci üstelik katıldı.

Küşat töreninde konuşan Mersin Ağacı Valisi Ulu Hamza Pehlivan, kongrenin Mersin’dahi yapılıyor olmasından şişman bahtiyarlık duyduklarını kaydetti. Tarım sektörünün şu anda dünyanın genişlik mühim sektörü konumunda olduğuna aksan yapan Vali Pehlivan, “Özellikle dünyadaki şahsiyet artışı, sosyal, politik, iktisadi gelişmeler ve abuhava değişikliği, kuraklık kadar etkenlerle tarım sektörü her geçen zaman çokça daha çok ön plana çıkıyor. Tığ biliyoruz kim tarım, âdemiyet tarihi kadar ezeli, insanlığın geleceği büyüklüğünde bile ebedi ayrımsız kürsü. İnsanlık var olduğu sürece tarım sektörü üstelik var olacaktır. Bu bağlamda turunçgiller üretimi, turunçgil üretimi elbette cesim zirai üretimlerden birisi. Dünya üzerinde 140’tan fazla ülkede turunçgil üretimi yapıldığını biliyoruz. Tahminî 143 milyon ton üretiminin yapıldığı kayıtlarda geçiyor. Ülkemiz içerisindeki üretimde dahi Sazak’in tabii önemli benzeri yeri var. Filvaki limon, greyfurt, portakal, mandalina kabil ürünlerde yöre planda. Dolayısıyla bu kongrenin ilimizde yapılması bu anlamda çokça yüce” dedi.

“Bölgemizde 5-6 milyon titrem turunçgil üretimi yapılıyor”

Ulusal Turunçgil Konseyi Başbuğ Vekili Kemal Kaçmaz ise konuşmasında, Türkiye’birlikte Mersin Ağacı, Adana ve Hatay illerini kapsayan Çukurova bölgesi başta oluşmak amacıyla 1.5 milyon dekar alanda, Akdeniz ibik şeridinden başlayarak Veli bölgesine büyüklüğünde uzanan bucak şeridinde, albeni şartlarına merbut kendisine 5-6 milyon titrem ortada almanak turunçgil üretimi yapıldığını söyledi. Sazak’in, Türkiye’de turunçgil üretim ve ihracatının merkezi konumunda olduğunu vurgulayan Kaçmaz, “Alata Araştırma Enstitüsü, Agro Park Yeri Ar-Ge Merkezi, Gözyaşı Ürün Göveri İhracatçı Birlikleri Büro Müesses ve Ulusal Turunçgil Konseyi faaliyetlerini bu ilde yürütmektedir” diye niteleyerek konuştu.

Son iki yılda kül dünyada yaşanan Covid-19 sürecinde tarımın öneminin benzeri kat daha anlaşıldığını ve mühim bölüm olduğunun akseptans edildiğini vurgulayan Kaçmaz, şöyle bitmeme etti: “Pandemi öncesinde birlikte turunçgil tüketimi bulaşıcı hastalıklar, önsezi hastalıkları ve kanseri önleyen bileşiklerdeki efdal içeriği dolayısıyla herhangi bir antlaşma âdem sağlığına müfit etkileri olduğu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği ile ilişkilendirilmiştir. amma velakin tüketimini yükseltmek ve haydi için bu özellikleri ortaya çıkaran aşkın bilimsel mücahede olmaması, turunçgil sektörünün aynı eksiği adına görülmektedir. Bu bahis amacıyla bilimin bilcümle dalları akla yatkın tıpkı yaklaşım ile hür teşebbüs ve akademi dünyası işbirliğinde çabaların yoğunlaştırılması gerekmektedir. Turunçgil sektörünün geleceği üzere üretimin ve tüketimin artması ve buna ilişkin namına uluslararası düzeyde multidisipliner çabaların yoğunlaşması, Ar-Ge ve inovatif çalışmaların hızlandırılması gerekmektedir. Bu nedenle kurultay teması yerine (Reframing Citriculture Better Connection For Future) belirledik.”

Açılış programından sonraları 5 ahit süreyle kurultay sürecinde dünyanın ciharıyek aracılığıyla gelen marifet insanlarının sunumlarını gerçekleştireceğini, posterlerini sergileyeceklerini ve maharet konularda bilgelik paylaşımında bulunacaklarını aktaran Kemal Kaçmaz, bunun yanı sıra 9 Son Teşrin’de Adana ve Mersin’birlikte bahçe ve paketleme evlerinde ustalık turlar düzenlendiğini, ayrıca tıpkı çağ Sazak’in tarihi ve turistik yerlerine konuşma programlandığını söyledi.

Kaçmaz, kongrenin 11 Son Teşrin’üstelik Turunçgil Gastro Show ile sona ereceğini sözlerine ekledi. – MERSİN

Share: