Güven Müdürü Urhal, SUTAŞ ve Türkiye’de manşet nezaret sistemi raporu hazırladı

Samsun Inanma Müdürü Dr. Ömer Urhal, Samsun Emniyetinin kolluk görevlerini denk alarak Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’da kolluk gözetim sistemini tabir haline getirdi.

Urhal’ın kaleme aldığı raporda, manşet denetleme gelişim ve işlemlerinin, usulüne akıllıca aynı şekilde yürütülmesi, işyar kolluk personeline ve vatandaşlara rehberlik edilip yol göstermesi, hakları ihlal edilen vatandaşların nereye elbet başvurma edebileceğinin bildirilmesi, çalışanların mesleki hikmet, ustalık, birikim ve ehliyet düzeyinin arttırılması, kurumlar arasında kolluk şikayet sistemi uygulama birlikteliğinin sağlanması nedeniyle ait gurur ve kuruluşlara katkı sunulması düzlük aldı.

Rapor, manşet denetleme mekanizması içerisinde görev fail bütün personele temas zaman elinin altında bulundurabileceği benzeri beyyine iş adına hazırlandı.

Samsun Emniyetinin vadi uygulama örneği temelinde elde edilen veriler analiz edilerek belirleme ve değerlendirmeler ile ulaşılan sonuçların kolluk çalışmalarına ve insan haklarının korunması ve geliştirilmesine katkı sağlaması amaçlanan tabir, Polis Güçleri Akademisi Başkanlığınca kitaplaştırılıp ilmî ürün yerine da raflarda yerini aldı.

Inanma Müdürü Urhal, AA muhabirine, kolluğun sivil gözaltı ve denetiminin kayran uygulamasının anlatıldığı, “Avrupa Birliği ve Türkiye’de manşet gözaltı sistemi Samsun Inanma Müdürlüğü örneği” bilimsel çalışmasını 6713 sayılı kolluk gözaltı komisyonu kurulmasına dair kanunun uygulanmasına ilişik yaptıkları değerlendirmenin neticesinde raporlaştırdıklarını söyledi.

Bunun hep manşet gelişim ve işlemlerini yapan birimlere benzer yapılanma ettiğini belirten Ömer Urhal, raporun delalet etmesi ve kere göstermesi, türe ihlali edilen vatandaşların şüphesiz ve nereye başvurma edeceklerinin bildirilmesine müteveccih yerine ayrımsız çalışma yaptıklarını kaydetti.

Personelin herif haklarını yardımcı mahiyette fariza yapmasına benzer bir çalışma olduğuna dikkati çekici Urhal, şöyle konuştu:

“Tayin etmiş olduğumuz bu değerlendirmelerin sonuçlarını, insan haklarının korunması ve geliştirilmesine yardım sağlanması üzere Polis Akademisi Başkanlığımız tarafından ilmî tıpkı iz namına yayınlanmasını sağlamış olduk. Buradaki çalışmamız hoppadak Samsun Itimat Müdürlüğünü kapsamıyor. Onun dışında şematik bire bir yapıyı de çıkarttık. Manşet personelimize görev yaptığı esnada isnat edilen suçların ihbar, şikayet yahut sevinme bildirimlerini de değerlendirmeye tabi tutmuş olduk. Burada hem kolluğun görevini yaparken iş ve işlemlerde karşılaştığı problemleri hal noktasında, onların kaide ihlallerini sormaca anlamında ve manşet personelimize isnat edilen iddiaları dahi sübuta erdirmek, onları arkalamak yerine ikili ayrımsız sistemi ortaya koymuş olduk. Bu yönüyle de delil olabilecek aynı himmet yapmış olduk.”

Share: